„Rugpjūčio pradžioje gavau pasiūlymą iš Lietuvos ambasados Kinijos liaudies respublikoje dalyvauti Pekine vyksiančiame Čaoyango tarptautiniame kultūros ir turizmo festivalyje "2013 Beijing Chaoyang International Tourism and Culture Festival". Šiame festivalyje Lietuvos atstovai dalyvavo pirmą kartą. Festivalis vyko visą savaitę Kinijos nacionalinių švenčių metu.

Lietuvos pristatymą festivalyje organizavo Lietuvos ambasada Pekine, bendradarbiaudama su Pekino Čaoyang tarpkultūrinio bendradarbiavimo asociacija bei žurnalu „Pasaulis ir Kinija“.

Čaoyang-didžiausias Pekino rajonas,kuriame gyvena apie 3,5 milijono gyventojų. Pasirodymai vyko Čaoyango parke ( didžiausias parkas Azijoje) esančioje scenoje „International Performance“.

Kinijoje lankiausi jau antrą kartą, bet Pekine dar neteko būti. Į tolimą kelionę išvykau rugsėjo 29 d. Rusijos oro linijų lėktuvu. Skridau iš Vilniaus į Maskvą, o iš Maskvos į Pekiną.

Spalio 30 d. vyko repeticijos, atlikėjų pasiruošimas būsimiems pasirodymams. Aš laukiau savo instrumento supakuoto į jam skirtą dėžę ir dar nespėjusio atvykti iš Kinijos muitinės patikrinimo. Nerimavau, bet neilgai trukus jau skrabalai buvo prie scenos ir su savo pagalbininke trečio kurso studente Chelsea, mergina kalbančia angliškai, ėmėmės darbo. Nuo kiekvieno skrabaliuko atsukome po du varžtelius,o aš ėmiau dėžutes tvirtinti ant skersinių. Kinė mergina manęs klausė, ar kiekvieną kartą prieš pasirodymą tai reikia daryt,o aš šyptelėjęs tariau,kad tik tada,kai keliauju į tokias tolimas šalis kaip Kinija. Po pusvalandžio skrabalai jau buvo paruošti grojimui ir atlikom garso patikrinimą.

Rytojaus ankstų rytą išgirdau kažkokį šniokštimą. Žvilgtelėjęs pro langą pamačiau,kad stipriai lyja-pila kaip iš kibiro. Buvo taip apsiniaukę,kad neatrodė jog greitai galėtų oras pasikeist. Sunerimau dėl skrabalų, mat jiems drėgmė-didžiausias priešas. Instrumentas buvo paliktas parke netoli scenos esančiame pastate, kur buvo festivalio organizacinis komitetas, medicinos punktas ir t.t.

Po pusryčių nuėjau į viešbučio fojė laukt festivalio organizatorių,o jie atėjo ir sako, kad pirmas pasirodymas neįvyks dėl blogo oro, kad galiu grįžti į savo kambarį. Taip ir padariau. Porą valandų pailsėjau, nusnūdau ir pramerkęs akis matau,kad už lango ryškiai šviečia saulė,o balos jau ima džiūti.

Tą dieną įvyko popietinis koncertas, laimei, skrabalai nebuvo tiek išsiderinę, kad nemalonu būtų grot. Visas kitas dienas (iki spalio 6 d.) oras buvo puikus, švietė saulė ir instrumentas puikiai derėjo ir skambėjo. Kas dieną turėjau po du pusės valandos trukmės pasirodymus.

Programą sudariau iš lietuviškų liaudiškų kūrinių ir populiarios visame pasaulyje klasikinės muzikos kūrinių. Rytais pats pirmas pradėdavau pasirodymus ir išėjęs į sceną energingai pasisveikindavau su publika kiniškai-"NY MEN HAO" sakydavau, o minia suošdavo.

Tada angliškai anonsuodavau save ir skrabalus, paminėdavau šalis kuriose reprezentavau Lietuvą grodamas skrabalais, o mano pagalbininkė Chelsea išversdavo į kinų kalbą. Po mano pasirodymų jau laukdavo išsirikiavę ir pasitempę vaikų dainų ir šokių ansamblio iš Sankt Peterburgo dalyviai, kurie man grojant (spėjau pamatyt akies krašteliu) apšildavo, t.y., atlikdavo treniruotę prieš šokant scenoje.

Festivalyje dalyvavo atlikėjai iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Italijos, Jugtinės karalystės (Škotijos), Taivanio, Kinijos. Palapinėje priešais sceną buvo galima įsigyti lietuviško gintaro dirbinių, o parke buvo stendai pristatantys Lietuvą. Į pasirodymus ir iš pasirodymų į viešbutį festivalio dalyvius vežiojo autobusai, o maistas buvo puikus.

Spalio 3 d. Lietuvos ambasada Kinijoje surengė lietuvių vakarėlį, pakvietė visus taurei vyno, tad buvo proga pabendrauti su tautiečiais Lietuvos kamerinio orkestro muzikantais, kurie atvyko gastrolių į Kiniją. Jų tarpe sutikau muzikantą mano žemietį, kuris kaip ir aš kilęs iš Panevėžio. Buvo nuostabu pabendrauti su ambasadore,gerb. ponia Lina Antanavičiene,kuri mums aprodė valdas, pavedžiojo po ambasadą.

Kelios dienos praėjo labai greit, tad spalio 5 d. pagrojęs vėl susipakavau instrumentą į jam skirtą dėžę ir ėmiau ruoštis kelionei namo. Susibičiuliavau su škotų folkroko grupe "Stramash", malonu buvo pabendraut ir su kolektyvo "Edelweiss" iš Sankt Peterburgo nariais. Apsikeitėm kompaktinėmis plokštelėmis ir palinkėjom vieni kitiems geros kloties. Mano pasirodymus publika priėmė itin šiltai. Festivalio organizatoriai pageidavo skrabalų pasirodymų ir ateinančių metų festivalyje.

Džiugu,kad apie mūsų mažytę šalį sklinda garsas tokiose tolimose šalyse kaip Kinija. Skrabalai ir vėl puikiai reprezentavo mūsų šalį,tad iki pasimatymo 2014 m. Pekine!“