Sulaikyti du Tauragiškiai, gabenę nepilnamečius vogti Norvegijoje

Šį savaitgalį norvegų televizijos TV2 žinių laidoje parodė reportažą apie nepilnamečius lietuvius, gabenamus į Bergeną vagiliauti. Trumpai apžvelgiant visą istoriją... reportaže pasakojama apie tai, jog Norvegijos policija, bendradarbiaudama su lietuviais, sugebėjo sulaikyti du vyrus, įtariamus iš Tauragės į Norvegijos miestą Bergeną gabenusius nepilnamečius vogti iš parduotuvių.

Sulaikytiesiems pateikti kaltinimai prekyba žmonėmis, o vagiliauti išvežti vaikinai ir merginos skundėsi, jog šiems buvo grasinama, daromas spaudimas vogti daugiau ir pan. Vagiliavimą organizuojantys vyrai jaunuolius aprūpindavo specialiais krepšiais, padedančiais išvengti parduotuvės signalizacijos, atgabendavo į vieną prekybos centrą, išsiųsdavo vogti, šiems grįžus, veždavo į kitą.

Dviejų Tauragiškių sulaikymas buvo metus trukusio tyrimo rezultatas, kuris prasidėjo 2009-ųjų rudenį Bergene sulaikius tris parduotuvėje vagiliaujančius lietuvius. Kaip paaiškėjo tyrimo eigoje, nepilnamečiai į šią Skandinavijos šalį keliavo iš dalies savanoriškai. T.y. vykti buvo verbuojami lengviau paveikiami, iš skurdesnių ar daugiavaikių šeimų kilę vaikai, kurie susiviliodavo galimybe užsidirbti užsienyje, žinant, jog Tauragėje darbą susirasti itin sunku.

Kaip mus mato norvegai?

Reportažas tikrai išsamus, žurnalistai nepatingėjo net iki Lietuvos atskristi, Lietuvos, Norvegijos teisėsaugininkus, net susijusią nepilnametę pakalbinti. Tačiau labai įdomu į reportažą pažvelgti ir iš kito kampo, t.y. įsivaizduojant, jog esi norvegas, menkai žinantis kokia šalis Lietuva yra. Reportažą galite peržiūrėti čia.

Visų pirma, verta atkreipti dėmesį į reportaže rodomus Tauragės vaizdus - seni tarybiniai daugiabučiai, maži skurdokai atrodantys mediniai nameliai, apleista mokykla išdaužytais langais, su automobiliu prasilenkiantis senas traktorius, turgavietė, kurianti vaizdą, tarytum prekybos centrų koncepcija iki Lietuvos dar neatkeliavo... Pats Tauragės miestas norvegų žurnalistų straipsnyje pristatomas kaip Lietuvoje pagarsėjęs kaip vagių miestas.

Iš kitos pusės, paminimos ir tikros problemos, kaip septyniasdešimtmetės turgaus prekeivės komentaras apie didelį nedarbo lygį šalyje, ypač mažuose miesteliuose ir sunkumus žmogui net su aukštuoju išsilavinimu susirasti darbą.

Įdomumo dėlei, šį reportažą parodžiau savo bendradarbei norvegei Henriettei, kurios žinios apie Lietuvą ir gyvenimą joje gan nedidelės. Pirmasis jos įspūdis - pasipiktinimas jaunuolius vertusiais vagiliauti žmonėmis ir gailestis nepilnamečiams, kurie buvo priversti tuo užsiimti. Tačiau po to eina smalsumas: „bet ar Lietuvoje taip blogai? Ar visi žmonės ten skursta ar yra ir gerai gyvenančių?“.

Negatyvioji Rytų Europos etiketė

Iš Rytų Europos šalių atkeliavusių nelegalių migrantų vagiliavimas, elgetavimas ar nusikaltimai jau nėra naujiena norvegams, tai labiau susiformavęs stereotipas apie regioną nei naujiena. Ir šis stereotipas nėra visiškai iškreiptas, tačiau atspindintis tik nedidelę dalį lietuvių, o likusiuosius verčiantis kartais gėdytis savo kilmės. Pavyzdžiui, galima paminėti vieną pusiau humoristinį, pusiau rimtą lietuvių apibūdinimą, kurį man pasakė kolega: „lietuvis gali pavogti tavo mašinos ratus, kol tu dar ja važiuoji“, kita vertus, lenkai vadinami tais, kurie gali pavogti tavo valties motorą, kol tu dar ja plauki.

Tad neverta per daug asmeniškai priimti negatyviųjų stereotipų, šie galioja kiekvienos tautos atžvilgiu ir apie tam tikras kitas šalis esu iš norvegų girdėjusi daug griežtesnių ir piktesnių pasisakymų. O ir Lietuvos įvaizdis norvegų akyse veikiausiai gali būti keičiamas pamažu, bendraujant su jais, pasakojant apie šalį, nes sužinoję daugiau šie nusistebi, kodėl jie anksčiau įsivaizdavo mus kaip skurdžią šalį, artimesnę Rusijai nei Vakarų Europai...

Esi emigravęs? Norėtum rašyti apie savo patirtį ir dalintis ja su kitais DELFI skaitytojais? Rašyk pilieciai@delfi.lt! Arba registruokis mūsų sistemoje, kelk straipsnį ten ir rink taškus!