Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas, kuris teigė, kad prieš šventes susidūrė su problemos dėl pašto siuntos.

„Artėjant šventėms norime įspėti kitus žmones, kaip simbolinė jūsų artimųjų išsiųsta dovana gali tapti rimtu galvos skausmu tiek siuntėjui, tiek gavėjui.

Lapkričio viduryje mūsų močiutės gimtadienis. Sesės šeima, gyvenanti UK, nusprendė padaryti siurprizą ir išsiuntė nedidelį siuntinuką greituoju paštu. Už paslaugą Jungtinėje Karalystėje sumokėjo 15 GBP, kad siunta pasiektų gavėją per 3 darbo dienas.

Praėjo 3 darbo dienos, praėjo gimtadienis, praėjo savaitė, praėjo 10 dienų... kol galų gale gavome pranešimą iš Lietuvos pašto, kad gavome siuntą ir ją reikia deklaruoti. Ką deklaruoti? Atviruką, 2 šokoladus ir anūkės fotoportretą!

Paštas pareikalavo, kad siuntėjas pateiktų patvirtinimą su dovanų verte ir siuntimo kaina. Dabar „Lietuvos paštas“ šias piniginės vertės neturinčias dovanas „išmuitins“ tik už 6,99 Eur.

Gal dar ir muitą paskaičiuos už šokoladus? Močiutė gali ir pati išsimuitinti, tokiu atvejui paštui reikės sumokėti tik 2 Eur, bet už ką neaišku – gal už siuntinio pasaugojimą?

Taigi, norime įspėti kitus asmenis siunčiančius mažas dovanėles savo artimiesiems – nenustebkite, jei už juo reikės susimokėti, o siuntėjus įspėkite, kad siųstų gerokai prieš šventes, išsaugotų pirkinių ir siuntimo kvitus“, – rašė skaitytojas.

Lietuvos pašto Komunikacijos projektų vadovas Lukas Zadarackas teigė, kad atvykusias siuntas į Lietuvą iš už Europos sąjungos ribų būtina deklaruoti.

„Nuo 2021 m. liepos 1 d. visas siuntas, tarp jų ir dovanas (bet kokios vertės), atvykusias į Lietuvą iš už ES ribų, būtina deklaruoti. Išimtis taikoma ir deklaruoti nereikia tik tuomet, jeigu yra siunčiami dokumentai arba rašytinė korespondencija (laiškas), atvirlaiškis, t.y. tai, kas siunčiama be pašto deklaracijos. Jei siunta yra su pašto deklaracija, kurioje nurodyta, jog siunčiama dovana, tokią siuntą privalu deklaruoti nepriklausomai nuo to, koks jos turinys.

Konkrečiau pakomentuoti šio atvejo negalime, nes nėra nurodytas siuntos numeris, tačiau iš pateiktos informacijos galime daryti išvadą, kad buvo pritaikytas Lietuvos pašto tarpininkavimo mokestis, kurio dydis siekia 6,99 eur. Sumokėjus šį mokestį, siunta būtų perduota įteikimui.

Tuo atveju jeigu siuntą nusprendžiama deklaruoti savarankiškai, tuomet deklaravimu rūpinasi pats gavėjas. Jis tai daro per LR muitinės platformą, arba per pasirinktą kitą tarpininką (ne Lietuvos paštą). Šiuo atveju importo mokesčius reikėtų sumokėti per pasirinktą deklaravimo platformą.

Atkreipiame dėmesį, kad kiekvienas tarpininkas taiko savo nustatytą tarpininkavimo mokestį. Be jo taip pat būtų taikomas ir Lietuvos pašto siuntos administravimo mokestis (2 Eur), kurį reikės sumokėti užsiregistravus Lietuvos pašto savitarnoje.

Tuo pačiu norime atkreipti klientų dėmesį, kad visa detali informacija apie siuntų deklaravimą ir atsakymai į dažniausiai pasitaikančius klausimus šia tema yra pateikiami Lietuvos pašto tinklalapyje: čia “, – rašė Lietuvos pašto atstovas Lukas Zadarackas.

Savo istorijas ir pasakojimus siųskite pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją