Domeikavos gyventojai buvo šokiruoti sužinoję, jog Stumbro g. 3 planuojamas įkurti atviras kalėjimas ir 20 probacijos tarnybos pareigūnų. Bendruomenė ėmė nerimauti, jog tai sumažins miestelio saugumą.

„Kiekvienas iš pareigūnų turi po 50 nuteistųjų, kurie lankysis Stumbro g. 3 kas savaitę ar kas mėnesį, priklausomai nuo paskirtų nuobaudų. Matematika paprasta, gaunasi, jog per mėnesį mūsų kaimą ir jo apylinkes aplankys apie 1000 ir daugiau nuteistųjų (asocialūs asmenys, turintys priklausomybių, linkę į smulkius nusikaltimus ir vagystes ir t. t. ir pan.) Važinės autobusais su gyventojais ir vaikais, lauks tose pačiose stotelėse, vaikščios tomis pačiomis gatvėmis. Jokių papildomų policijos pareigūnų paskirti neplanuojama“, – piktinasi į „Delfi“ kreipęsi gyventojai.

Jie baiminasi, kad Domeikavoje gali pablogėti kriminogeninė situacija, o vaikus bus baisu leisti vienus į mokyklą, būrelius.

Kaip pasakoja vienas iš Domeikavos gyventojų Andrius Armonas, apie netrukus atsidarysiančius pusiaukelės namus bendruomenė nebuvo niekaip informuota. Kaip įtaria, galimai todėl, kad kai norėta pusiaukelės namus įrengti kitame miestelyje, Girionyse, vietos gyventojai griežtai tam nepritarė ir projektas nebuvo įgyvendintas. „Tad šį kartą viskas įvykdyta be bendruomenės žinios“, – sako pašnekovas.

Anot pašnekovo, pusiaukelės namus ketinama įrengti vos už 260 metrų nuo ugdymo įstaigos – esą pati mokyklos direktorė ėjo ir matavo šį atstumą.

„Tai yra unikalus pilotinis projektas, analogų Lietuvoje nėra. Nėra tokių įstaigų miegamuosiuose rajonuose, ne prie pramonės objektų, prie pat ugdymo įstaigos ir dviejų darželių. Jie ir patys sako, kad tai yra pilotinis projektas – net dvigubas. Pirma – tai unikali vieta, antras dalykas, kad tame pačiame name bus ir probacijos tarnyba“, – aiškina A. Armonas.

Pastatas, kuriame ketinama įkurti pusiaukelės namus

Susitikimo metu klausimai neatsakyti

Tik tuomet, kai gyventojai atsitiktinai sužinojo apie rengiamus planus įrengti tokią įstaigą ir ėmė piktintis, Kalėjimų tarnybos atstovai ir rajono meras surengė susitikimą su bendruomene su tikslu paaiškinti, kas čia vyksta. Šį susitikimą gyventojai vadino bene vienu svarbiausiu susirinkimų visoje bendruomenės istorijoje.

Kaip pasakoja susitikime dalyvavęs A. Armonas, visi norintys patekti į pristatymą net netilpo į salę – įleisti tik apie 300 žmonių, kiti liko lauke.

Vis dėlto į daugelį kilusių klausimų atsakyta taip ir nebuvo. Pašnekovo teigimu, Kalėjimų tarnybos vadovo Virginijaus Kulikausko pristatymas „buvo apgailėtinas, viso labo 3–4 skaidrės, 5 min. visai koncepcijai pristatyti“.
Paklausus, kiek padaugės probuojamų asmenų Domeikavoje (t.y. viešajame transporte, gyvenvietėje), žinant, kad vienas pareigūnas turi 30–50 probuojamų asmenų, atsakyta, jog šiuo metu Domeikavoje yra 50 probuojamų asmenų ir juos bendruomenė jau pažįsta. Apie į gyvenvietę atvykstančius vieninteliu pro šalį važiuojančiu autobusu asmenis neužsiminta.

Gyventojams pareiškus susirūpinimą dėl vaikų saugumo, jiems buvo pažadėta, kad į pusiaukelės namus nebus keliami seksualinių ir smurtinių nusikaltimų įvykdę asmenys. Tačiau tai bendruomenės neįtikino – esą tai yra tik vidinis dokumentas, kurį bet kada galima panaikinti. „Kalėjimų tarnybos vadovo kadencija baigiasi kitų metų gegužę, kitas atėjęs tokį nutarimą gali panaikinti“, – sako A. Armonas.

Susitikimo metu kelti ir kiti klausimai – ar daryti poveikio tyrimai vaikų emocinei ir psichologinei būklei, ar daryti tyrimai nekilnojamo turto, netoliese esančių naujai pastatytų namų, vertei? Atsakymas buvo neigiamas.

Privažiavimas prie pastato

Viltį deda į merą

Nors, pašnekovo teigimu, Domeikavos bendruomenė nusivylė sužinojusi, jog meras ir savivaldybė apie planuojamus atidaryti pusiaukelės namus žinojo, tačiau gyventojų neinformavo, būtent į jį dabar dedamos viltys, kad projektas dar būtų sustabdytas.

Benduomenės nariai išsiaiškino, kad iki šiol nėra pakeita pastato ir žemės, kuriame bus įkurta įstaiga, paskirtis – ji nurodoma kaip viešbutis, o tokios paskirties pastate kalėjimo įstaiga įrengta būti negali. Kad paskirtis būtų pakeista, reikia savivaldybės sprendimo. Susitikimo metu gyventojai kreipėsi į V. Makūną klausdami, ar jis tai padarys, tačiau vienareikšmio atsakymo nesulaukė.

A. Armonas pasakoja, kad būtent Domeikavoje V. Makūnas buvo bene gausiausiai palaikomas per rinkimus, todėl gyventojai itin nusivylė. Po susitikimo jie tikėjosi, kad lauke laukusiems meras dar pasisakys, tačiau nei mero, nei Kalėjimų tarnybos atstovų nesulaukė.

„Tik kažkas iš minios priekyje esančių žmonių sušuko, kad Makūnas ir Kalėjimų tarnyba ten bėga! Visa minia puolė juos vytis. Net nufilmavau. Jie nubėgo prie bažnyčios, sėdo į mašinas ir ant gazo. Tiesiog neįtikėtina. Jis neišėjo pasikalbėti su visais tais susirinkusiais žmonėmis, kurie į vidų nepateko ir laukė lauke. Tiesiog pabėgo“, – pasakoja gyventojas.

Jo atsiųstame vaizdo įraše iš tiesų matosi, kaip didelė minia žmonių bėga ir skanduoja „gėda! Gėda!“

„Delfi“ primena, kad kiek anksčiau Kalėjimų tarnybos direktorius V. Kulikauskas teigė suprantantis Domeikavos bendruomenės nerimą, tačiau, pabrėžė, kad nuogąstavimai kyla dėl nesupratimo, kaip veikia pusiaukelės namai. Jis taip pat tikina, kad probacijos pareigūnų įsikėlimas į tą patį pastatą padės užtikrinti bendruomenės saugumą.

Pusiaukelės namus Domeikavoje ketinama įsteigti iki šių metų pabaigos, juose įsikurtų 25 žmonės. Kauno rajono savivaldybės teigimu, sprendimas dar nėra iki galo priimtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)