- Moksleiviai sako, kad susirasti darbą vasarai labai sunku, ypač neturint reikiamų pažinčių. Papasakok, kaip tu susiradai darbą?

Karolina: Žinoma, darbą susirasti sunku, o išlaikyti jį dar sunkiau, nes darbdaviui visai nesunku pakeisti tave kuo nors kitu, juk norinčių dirbti yra labai daug. Darbą susiradau vienoje internetinėje svetainėje, parašiusi skelbimą, kad vasaros metu visomis dienomis, įskaitant savaitgalius, už nedidelį atlyginimą galėčiau prižiūrėti vaikus. Po poros savaičių paskambino moteris ir sutiko mane priimti, išgirdusi kiek man metų ji nenustebo, o kaip tik apsidžiaugė. Taigi man labai pasisekė.

Tomas: Dirbti vasarą paskatino mama. Ji mane pasiūlė savo draugei, kuri Senamiestyje turi parduotuvę. Taip gavau darbą ir pradėjau platinti reklamines skrajutes. Darbdavė buvo manimi labai patenkinta, rekomendavo kitos parduotuvės savininkei. Nemanau, kad būčiau susiradęs darbą, jeigu mama nebūtų manęs rekomendavusi.

Ugnė: Mano darbas nėra tik vasaros darbas. Dirbu kosmetikos firmos konsultante, platinu reklaminius žurnaliukus, išnešioju prekes į namus. Dirbti pradėjau prieš metus, kai su drauge nuėjome į šios firmos saloną ir pasisiūlėme pas juos padirbėti. Atsitiko taip, kad aš buvau priimta, o draugė – ne. Dėl darbo praradau draugę, bet įgijau daugiau laisvės.

- Dauguma moksleivių darbo vasarą imasi, nes tėvai duoda per mažai pinigų pramogoms. Ar dėl to pradėjote dirbti?

Karolina: Būtent dėl šios priežasties. Mano tėvai nėra turtingi, o man visada ko nors norisi. Dirbdama aukle, gaunu pakankamai pinigų naujiems drabužiams ir batams.

Tomas: Taip. Noriu nusipirkti motorolerį, tėvai nori, kad jam susitaupyčiau pats.

Ugnė: Nuo mažens norėjau būti savarankiška, tad pasitaikius progai dirbti, iškart to ėmiausi. Uždirbtus pinigus taupau, nes baigusi mokylą norėčiau pakeliauti po Europą.

- Kaip manote, kokias savybes turi turėti žmogus, norintis dirbti Jūsų dirbamą darbą?

Karolina: Pirmiausia asmuo, norintis dirbti aukle, turi mylėti vaikus, būti atsakingas ir patikimas, mokėti sutarti su vaikais. Žinoma, svarbu išvaizda. Taip jau yra, kad motinos savo vaikus mieliau patiki tradicinės išvaizdos merginoms nei pankėms ar gotėms.

Tomas: Jis turi būti draugiškas, nebijoti užkalbinti žmones gatvėje, nereguoti į piktus, nemandagius praeivius. Taip pat turi įtikinti darbdavį, kad tavimi galima pasitikėti: nevėluoti į darbą, neišmesti skrajučių į šiukšlių dėžes.

Ugnė: Mano darbe labai svarbu visada atrodyti gražiai. Pirkėjos pirmiausia atkreipia dėmesį į konsultantės išvaizdą. Reikia būti maloniai, patarti, jeigu pirkėja dvejoja ir būti patikima, nes konsultančių rankose atsiduria ir brangi kosmetika, ir didelės sumos pinigų.

- Ko palinkėtumėte kitiems moksleiviams, norintiems padirbėti vasarą?

Karolina: Atkaklumo ieškantis darbo, nes darbų tikrai yra, tik reikia netingėti ieškoti.

Tomas: Būti draugiškiems ir nepasiduoti iškilus sunkumams.

Ugnė: Patarčiau darbo ieškoti pradėti ne vasarą, o žiemą, juk sakoma „kas pirmesnis – tas gudresnis“.