„Jau seniai aišku, kad valdininkų Lietuvoje per daug. Jeigu sumažintume 50 proc. visų ministerijų, departamentų, savivaldybių, Seimo narių skaičių, tikrai darbas nesustos. Nes priešingu atveju greitai Lietuvoje liks tik valdininkai. Bet kas jiems atlyginimus mokės?“, - klausia skaitytojas.

„Be abejo, valdininkų skaičius turi mažėti. Ir ne tik dėl to, kad sumažėjo gyventojų skaičius, bet ir dėl to, kad daug informacijos ir paslaugų persikėlė į elektroninę erdvę. Juk dabar niekas jokios pažymos nerašo ranka, dažniausiai ją galima tiesiog namuose atsispausdinti. O tarnautojas vis tiek sėdi“, - mano kitas diskusijos dalyvis.

„Ne taip paprasta. Drastiškai išvysi laukan, nesusiras darbo, ir dar papildomai miestelis išemigruos. Turėtų būti ilgalaikė programa, palaipsniui išleidžiant į pensiją, nepriiminėti naujų ir pan. O dėl Seimo - lyginant su 1992 m., dabar turėtų likti 113 narių“, - rašo skaitytojas.

„Atvirkščiai, didinti. Vietoj valdininko, uždirbančio 7 tūkst., reikia suteikti darbą 6 žmonėms. Jaunimas turės darbo, o ir darbo kokybė bus geresnė. Jaunas žmogus turi oro, energijos, entuziazmo ką nors gero nuveikti ir jam kol kas nesvarbu atlyginimas. O vienas koks nors senas krienas tik stena ir jo vienintelis rūpestis - kai susikombinuoti visus įmanomus pinigus“, - įsitikinęs diskutuojantysis.

„Pagal 1992 metais referendume priimtą Lietuvos Konstituciją numatytas 141 seimo narys. Statistiškai tą metą Lietuvoje gyveno 3 milijonai 708 tūkst. gyventojų ir tuomet vienas Seimo narys atstovauja 26 tūkst. gyventojų. Žinodami šiųmetinius surašymo duomenis, jau per 2012 metų rinkimus Seimo narių skaičius turėtų būti koreguojamas pagal esamą gyventojų skaičių. Mano nuomone, atstovauti vienas narys turi ne mažiau nei 30 tūkstančių. Taip pat reikėtų ir pataisos dėl išeitinių baigus kadenciją. Aš manau, kad jos neturėtų būti mokamos, nes tai yra terminuota darbo sutartis penkeriems metams“, - mano skaitytojas.

„Šiuo metu galėtų būti 5 kartus mažiau biurokratų. Jų atlyginimai taip pat žymiai per dideli. Daugumą darbų ir visokių pažymų tvarkymą galėtų atlikti dirbdami namuose, kompo pagalba ir per žymiai trumpesnius terminus. Visokius antraeilius reikalavimus ir sąlygas reikėtų žymiai supaprastinti ir palengvinti gyventojams kurti, statyti, prekiauti ir visokiais būdais stengtis padėti kurti naujas darbo vietas, aptarnauti įvairiose srityse gyventojus kitais klausimais, tam tikslui sukūrus modenias kompiuterių programas surinkti duomenų bazę apie valdininkus dominančią informaciją, kad jie nestumdytų eilinių Lietuvos gyventojų, reikalaudami atnešti kažkokio popieriuko, bet patys viską susirastų, ko jiems reikia.

Juk visokių pažymų, leidimų reikia patiems biurokratams, bet ne eiliniam žmogui, todėl jie turi susirinkti visus duomenis patys, žinoma su kliento - žmogaus pagalba, pagal internetines anketas, kurias gyventojai galėtų pildyti, pakoreguoti internetu, kaip ir turto, pajamų deklaracijas kas metus, o kai kuriais atvejais, kas mėnesį, jei reiktų skubiau naujos informacijos. O įstatymų ir visokių teisės aktų priėmimai turėtų būti rengiami internetu, atsižvelgiant į daugumos gyventojų nuomonę, sudarant sąlygas nubalsuoti už aktualius klausimus, visiems eiliniams šalies gyventojams. Nes dabar biurokratai dirba tik sau, susigalvoja tik sau rūpimus klausimus Seime, už tai gaudami milžiniškus atlyginimus, o tuo tarpu dauguma žmonių turi paklusti jų diktatui ir kentėti didžiausią skurdą, ypač kurie turi mažas pajamas ir neturėdami jokios galimybės pasitaupyti, kai reikia visas pajamas sumokėti už buto komunalinius mokesčius, o toliau žmonėms kurti, tobulėti ar kitu budu praturtinti savo laisvalaikį ir aplinką nebelieka lėšų, nes nepakeliami mokesčiai viską suryja, kurių didžiulė dalis ir atitenka nepasotinamam biurokratų aparatui. O mes galime daugelį jų darbų padaryti pigiau, geriau ir per trumpesnį terminą...“, - rašo diskusijos dalyvis.

„Manau, ne valdininkų skaičių reikia mažinti, o vadovaujančių valdininkų skaičių mažinti... Nes dabar trys dirba, o jiems vadovauja du, o kartais dirba du, o vadovauja trys“, - rašo skaitytojas.

„Kaip minimum per pusę. Kiti tada bus priversti bent dirbti, o ne sėdėti už algą. Ir dar neblogai būtų įvesti rotaciją, kad nesėdėtų ir nelauktų pensijos „užtarnautos“, nes kai kuriose įstaigose patenki į akmens amžių“, - įspūdžiais iš valstybinių įstaigų dalinasi skaitytojas.

„Mažint ir kuo greičiau. Vaikšto iš kabineto į kabinetą su kavos puodeliais arba nešioja vieni kitiems bereikšmius raštus. Tegu pasėdi be darbo arba su mūsų pensija 650 litų. Kam jų tiek? Reiktų pasidomėti, ką jie veikia, nes Lietuvoje fabrikų gamyklų nėra, tai ką jie ten daro?“, - klausia skaitytojas.

„Mažinimo klausimas Lietuvos problemų neišspręs. Reikia nesivaikyti virtualaus „valdininkų“ skaičiaus, o skatinti žmonių verslumą, sudaryti jiems galimybę užsiimti nuosavu verslu, teikti ilgalaikes beprocentes paskolas naujo verslo steigimui. Sudaryti sąlygas gyventi Lietuvoje“, - kitokią nuomonę dėsto diskusijos dalyvis.

„Taip, valdininkų ir valstybės tarnautojų skaičių reikia mažinti mažiausiai pusiau. Tenka turėti daug reikalų su jais ir puikiai matosi, kad jie visai neapkrauti darbais, daug laiko gaišta kavutės gėrimui, didina biurokratiją, prigalvoja įvairių visai nereikalingų papildomų procedūrų, kad pateisintų savo institucijos egzistavimą. Daug kur įdiegtas „vieno langelio“ principas visiškai neveikia, nes atsimuša į atskirų darbuotojų neveikluma ir nekompetencija. Svarbu užimti vietą, prigalvoti niekam nereikalingų darbų ir gauti gerą atlyginimą. Atkreipkime dėmesį į terminus, per kuriuos jie turi pateikti interesantui atsakymą. Jie ištempia iki begalybės ir atsakymą gausite tik paskutinę termino dieną, nors viską buvo galima atlikti per keletą minučių. Tokios netvarkos net ir prie sovietų nebuvo“, - įsitikinęs skaitytojas.

„Valdininkas tiesioginiu savo darbu nesukuria pridėtinės vertės. Geriausiu atveju jis tik tarpininkauja tą vertę kuriant. Blogiausiu atveju valdininkas netgi trukdo kurti pridėtinę vertę ir daro tai „laikydamasis įstatymų“. Pas mus tai pasireiškia trukdymais verslui, netinkamu įstatymų vykdymu, „atkatų“ reikalavimu ir t.t.

„Manau, kad šiuo metu šalyje valdininkiją būtina mažinti maždaug pusiau ir pradėti tai daryti reikia kuo greičiau, nes priešingu atveju valdininkai ir tarnautojai paprasčiausiai „pravalgys“ valstybę (ką jie jau dabar sėkmingai daro...). Pasaulinėje praktikoje kažkas panašaus jau buvo Kanadoje. Laimei, buvo laiku susigriebta. Belaidis internetas, mobilusis ryšys, centralizuotos duomenų bazės ir t.t. leidžia valdininkų skaičių mažinti bent du kartus, jeigu ne daugiau (taip pat ir Seimo narių skaičių, kartu pradedant juos rinkti tik tiesioginiu būdu)“, - rašo diskusijos dalyvis.

Dėkojame DELFI skaitytojams už išreikštas nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją