„Policijos pareigūnai stovi ant žalios vejos. Paprašyti pakomentuoti pasakė, kad tai yra įvažiavimas. Pakomentavus, kad jei ir taip, tai yra privati nuosavybė, automobilis stovi 7 m nuo važiuojamos dalies - atsakymas: „viso gero“. Patrulis ten stovi vos ne kiekvieną dieną, stabdo automobilius ant posūkio ir taip sukelia nemažą pavojų sau ir aplinkiniams. Klausimas, ar gali pažeidėjas bausti pažeidėją?“, - samprotauja Martynas.

Pažeidimo neįžvelgia

Policijos atstovams situacija atrodo kiek kitaip - jie pareigūno veiksmuose pažeidimo neįžvelgia. „Pirmiausia, tai manome, kad tai nėra veja. Veja – tai prižiūrima ir puoselėjama žolė, o ne apaugusios palaukės“, - komentavo Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Be to, pasak jo, policijos pareigūnus, atliekančius savo darbą, reikėtų laikyti ne eismo dalyviais (kelių eisme dalyvaujantis asmuo - vairuotojas, pėsčiasis, keleivis, taigi sąrašas baigtinis), o kelyje dirbančiais asmenimis (kuriems priskiriami asmenys, taisantys ar prižiūrintys kelią, technines eismo reguliavimo priemones, reguliuojantys ir kontroliuojantys eismą, šalinantys nuo kelio arba aptveriantys priverstinai sustojusią transporto priemonę ar kitokią kliūtį, likviduojantys eismo įvykio ar kito nelaimingo atsitikimo padarinius, atliekantys kitus gelbėjimo darbus, teikiantys medicinos pagalbą kelyje esančiam eismo įvykyje nukentėjusiam asmeniui ar kitam asmeniui, kuriam reikalinga medicinos pagalba).

Kelyje (gatvėje) dirbantys asmenys privalo vilkėti ryškiaspalvius darbo drabužius, įspėjamąsias liemenes arba uniformas. Panašiai yra pateikta ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme.

„Iš pacituotų teisės normų galima daryti išvadą, kad policijos pareigūnai eismo dalyviais tampa tik tada, kai dalyvauja eisme. Tuo tarpu vykdydami savo tarnybines pareigas (kontroliuodami eismą) jie yra kelyje dirbantys asmenys ir jiems taikomi kiti reikalavimai (iš esmės saugumo reikalavimai ir reikalavimas kuo mažiau trukdyti transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui). Priešingu atveju būtų visiškas absurdas, nes daugelyje kelio vietų apskritai eismo kontrolė taptų negalima arba, kaip šiuo atveju, policijos pareigūnai su automobiliu turėtų stovėti važiuojamojoje dalyje ir būtų žymiai labiau trukdoma eismui“, - argumentavo R. Matonis.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)