Laišką parašiusi moteris atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje – praėjusią savaitę parašė prašymą atsiimti indėlį ir pinigus turėjo atgauti ketvirtadienį.

„Visai nesitikėdama griūties, tačiau planuodama viską į ateitį, sumaniau įsigyti būstą, tad prireikė nuimti indėlius iš Ūkio banko. Pagal jų sistemą dar užpraeitą savaitę (sausio 28 d.) parašiau prašymą, kad pinigai taptų „laisvi“, juos bankas atiduoti turėjo ketvirtadienį (vasario 14 d.). Sandorio sudarymas jau sutartas pas notarą penktadienį (vasario 15 d.)“, - laiške rašė moteris.

Į DELFI ji kreipėsi nežinodama, kaip elgtis toliau. „Jei pinigų neatgausiu, negalėsiu laiku sumokėti ir prarasiu duotą avansą bei planuojamą pirkti būstą. Kas tokiu atveju kompensuos nuostolius? Šiuo atveju jaučiuosi „išdurta“ valstybės. Kodėl žmonės negali būti įspėti iš anksto apie gresiančią grėsmę? Arba gal galima atlikti veiklos įvertinimą nesustabdant banko veiklos ir nekeliant visuotinės panikos?“, - klausė ji.

Moteris piktinosi, kaip turėtų jaustis atostogas suplanavę ar vakar atlyginimus gavę Ūkio banko klientai. „Išvis neįsivaizduoju, kaip reikia jaustis tiems, kas planavo atostogas, kuomet skrydžiai užsakyti, o kišenėje vėjai švilpia. Lygiai taip pat suprantu žmonių pyktį ir paniką, kuomet vakar buvo pervesti atlyginimai, o žmonės jų net nusiimti nespėjo ir banką uždarė...Tiesiog graudu, kuomet mūsų valdžia nemoka valdyti kritinės situacijos“, - rašė ji.

Siūlo taikiai susitarti su pardavėju

Advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokatas Ignas Dargužas, kad į šią istoriją patekusi DELFI skaitytoja turės lukterėti.

„Šioje situacijoje, deja, tiek paprasti banko klientai, tiek įmonės, turinčios banke atsiskaitymo sąskaitą negali nieko daryti. Teks palaukti“, - komentavo teisininkas.

Pasak jo, kai bankui yra pritaikomas laikinos veiklos apribojimo priemonės, banko klientams netęsybos nėra skaičiuojamos, todėl jei bus patirta nuostolių dėl laukimo, reikalauti jų banko klientai negalės.

„Bet jei laikinasis administratorius nuspręs, kad viskas gerai ir bankas gali tęsti veiklą, lėšos vėl bus atkurtos. Jei bus nustatyta, kad bankas nemokus, reikėtų naudotis įstatyme numatyta galimybe dėl indėlių draudimo“, - patarė advokatas. Paskelbus bankrotą Indėlių ir investicijų draudimas sumą iki 345 tūkst. litų turi išmokėti per 20 dienų.

I. Dargužis taip pat siūlo bandyti tartis su pardavėju. „Jei suma yra draudžiama indėlių draudimu (iki 100 tūkst. eurų), tai svarbiausia yra dialogas ir kompromisas su kita šalimi. Jei sutartyje numatyta, kad dalis bus sumokėta tam tikru metu, bet pinigai užstringa, bet matoma, kad jie apdrausti, tai reikėtų susitarti“, - kalbėjo pašnekovas.

DELFI primena, kad antradienį banko Ūkio bankas veikla buvo apribota. Jam paskirtas laikinasis administratorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)