„Delfi“ redakciją pasiekė laiškas, kuriame kaunietė Lina Jurevičienė piktinosi kontrolierių elgesiu su jos močiute ir siekė išsiaiškinti, kodėl buvo taip nepagarbiai elgiamasi su vyresnio amžiaus žmogumi. Kalbinome senjorės anūkę ir „Kauno autobusų“ atstovę ir klausėme jų, kas iš tiesų nutiko ir už ką buvo nubausta 85-erių metų senolė.

Paaiškėjo, kad dokumentas nebegalioja

Pasak anūkės Linos, močiutė važiavo 23 maršruto autobusu į Rokus birželio 29 dieną 06 val. 05 min. ir turėjo visus reikalingus dokumentus, tačiau Studentų skvere įlipus kontrolei, paaiškėjo, kad jai išduotas dokumentas nebegalioja.

Moteris pasakojo, kad močiutė per klaidą pasiėmė pasibaigusį galioti dokumentą, tačiau kontrolieriams tai buvo nė motais, nieko daugiau neklausinėję atėmė kortelę, išsivedė ją iš autobuso ir išrašė pažeidimo kodeksą.

„Močiutė kaip ir visada važiavo turėdama pensininko pažymėjimą ir „Kauno Autobusų“ išduotą bilietą (pagal asmens dokumentą), kad galėtų nemokamai važinėtis transportu. Įlipę konduktoriai atrado, kad močiutės išduotas dokumentas negalioja, kadangi ji kažkada buvo jį pametusi ir išėmusi dublikatą.

Žinoma, močiutė atrado senąjį, įsidėjo prie pensininko pažymėjimo ir sėkmingai važinėja. Ką jūs galvojate?

Ogi konduktoriai močiutę kaip didžiausią nusikaltėlę išsivedė iš autobuso, surašė Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK) , atėmė išduotą Kauno autobusų bilietą (nepažymėjo ATPK, kad paėmė kažkokį daiktą iš močiutės) ir „paleido“, – situaciją aiškino pašnekovė.

Močiutė nesuprato ką rašo aparatas

Pasak į redakciją pagalbos kreipusios L. Jurevičienės, močiutė dėl sunkios vaikystės taip ir neišmoko skaityti ir tikrai nesuprato, kad dokumentas negaliojo, nes negalėjo perskaityti, ką rašo aparatas, esantis prie vairuotojo.

„Močiutė skambina man (aš už gerų 100 km nuo jos) ir verkia „kruvinom“ ašarom, širdis sustreikavo, dusti pradėjo. Tokia didžioji pažeidėja garbaus amžiaus močiutė. Jie dirba, baudą išrašė, močiutė susimokės, bet kur žmogiškumas? Kur pagarba vyresnio amžiaus žmogui?“, – klausė ji.

Norėjo išsiaiškinti – liko apšaukta

Pašnekovės teigimu, ją piktina ir tai, kad išrašytame ATPK nėra nei parašų, nei informacijos, kad močiutės kortelė buvo atimta. Ji aiškina, kad kalbėjo su „Kauno autobusų“ specialiste, tačiau liko apšaukta ir jai paaiškinta, kad močiutė buvo agresyvi, neminėjo savo vardo ir pavardės.

„Žmogus padavė savo pensininko pažymėjimą, kuris Kaune užtikrina 99 procentų nuolaidą ir vis tiek gavo 8 eurų baudą.

Aprašiau šią situaciją „Facebook“ profilyje ir sulaukiau begalės komentarų, kad tokių panašių įvykių buvo labai daug. Močiutė tikrai turėjo viską, tik suklydo pasiimdama ne tą pažymėjimą, grįžusi namo rado rankinuke galiojančią kortelę. Manau, kad nereikėtų pensininkų taip tampyti.

Močiutė išsigando, ji atvykusi pas savo dukrą neprakalbėjo, duso, jos rankos drebėjo iki vakaro. Sako, kad gyvenime nebuvo nieko pavogusi, o dabar yra laikoma nusikaltėle“, – komentavo ji.

Močiutė jaučiasi blogai

Socialiniame tinkle po įrašu pakomentavo ir močiutės dukra Birutė, kuri detaliau paaiškino visą situaciją ir močiutės būklę. Anot jos, bauda močiutei skirta pirmą kartą per 85 metus, senyvo amžiaus moteris taip išsigando, jog savo rankinėje nerado antro galiojančio bilietėlio.

„Šiuo metu ji jaučiasi blogai, nejaugi kontrolieriai neturi savo motinų, kad gali taip žiauriai elgtis su senu žmogumi. Skaudu ne dėl baudos, bet dėl pažeminimo. Išlaipinti iš autobuso ir nepaklausti kur važiuoja, o gal ji skubėjo pas gydytoją, pas kurį šiuo metu ne taip lengva papulti. Linkiu jums niekada to nepatirti“, – komentaruose rašė ji.

Apgailestauja dėl situacijos

UAB „Kauno autobusai“ Keleivių kontrolės organizavimo vyresnioji vadybininkė Jolita Tarandienė pateikė atsakymą į šį nutikimą, jame apgailestaujama dėl susidariusios situacijos, į kurią pakliuvo keleivė.

„Kontrolieriams patikrinus keleivės kortelę, paaiškėjo, kad ji užblokuota daugiau nei prieš metus ir negalėjo būti naudojama. Šios bilietų laikmenos blokavimas atliktas ją naudojusio asmens rašytiniu prašymu.

Užblokavus kortelę, ji turėjo būti sunaikinta. Keleivei buvo išaiškinta, kad kortelė yra blokuota, ja naudotis negalima ir ji yra paslaugų teikėjo nuosavybė, o blokuota kortelė paimama sunaikinimui“, – teigė J. Tarandienė.

Kiekvienas atvejis tiriamas

Specialistės teigimu, kontrolieriai neturinčius galiojančio bilieto keleivius privalo išlaipinti ir surašyti administracinio nusižengimo protokolą. Anot jos, keleivė turėtų kreiptis į „Mano Kaunas“ paslaugų centrą, kur jos situaciją bus atskirai įvertinta ir sprendžiama ar skirti baudą.

„Jei keleivė turi galiojantį vardinį terminuotąjį bilietą ir važiuodama supainiojo korteles, į tai tikrai bus atsižvelgta.

Pasitaiko nemažai atvejų, kai asmenys, turintys teisę į transporto lengvatą, pameta savo elektronines korteles ir kreipiasi dėl naujų kortelių išdavimo, tuomet prarastos kortelės blokuojamos. Taip pat, pažymėtina, kad keleivių kontrolės metu įmonės transporto priemonėse nustatome daug keleivių, naudojančių svetimas, blokuotas korteles. Kiekvienas toks atvejis yra tiriamas, o blokuotos elektroninės kortelės paimamos sunaikinimui“, – situaciją aiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)