„Delfi“ skaitytojas Vytautas papasakojo, kokį nuostolį patyrė pirkdamas bilietą su, kaip manyta anksčiau, nuolaida.

„Internetu pirkome du autobuso bilietus: vieną suaugusiajam, vieną moksleiviui. Jau įlipus į autobusą vairuotojas paprašė moksleivio pažymėjimo. Padavus jį pasakė: „Šios mokyklos pažymėjimas negaliojantis.“ Atsakėm, kad viskas galioja, data yra. Paaiškino, kad turi omenyje, jog tai mokyklai negalioja nuolaida – šios konkrečios mokyklos pažymėjimas nieko nereiškia.

Teko pirkti antrą bilietą kaip suaugusiajam. Kreipiausi į autobusų bilietų internetinio pardavimo svetainę ir paklausiau, kodėl nėra viešai pateikiama informacija apie tai, kurių mokyklų mokiniams nuolaida netaikoma?

Man atsakė, kad tai yra „Busturo“ taisyklės. Kreipiausi ir į juos, bet jų atsakymas buvo nieko normaliai nepaaiškinantis. Likome sumokėję už bilietą dvigubai, o kodėl – niekas nepasako. Taip pat mokyklų sąrašas nėra pateikiamas viešai. Kodėl nėra pateikiama informacija apie atskirų mokyklų negaliojančius pažymėjimus?“ – klausė Vytautas.

„Delfi“ kreipėsi į „Busturą“. Jie atsakė, kad viskas nurodyta taisyklėse ir tas taisykles pakartojo.

„Tolimojo susisiekimo veiklą prižiūri ir kontroliuoja Lietuvos transporto saugos administracija. Mes kaip vežėjas vykdome sutartinius įsipareigojimus su šia įstaiga. Viena iš LTSA
funkcijų yra: „nustatyta tvarka kelių transporto vežėjams atlygina dėl važiavimo tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais lengvatų negautas pajamas, kontroliuoja kelių transporto lengvatų teikimą, analizuoja nustatytus pažeidimus ir imasi priemonių tokių pažeidimų prevencijai“.

Pagal taisykles bilietą su valstybės kompensuojama nuolaida (ar taikoma kompensacija) turi teisę įsigyti tik Keleivis, kuris turi galiojantį dokumentą (teisinį pagrindą), suteikiantį teisę važiuoti pasinaudojant kainos lengvata. Šias taisykles nustato ne mūsų bendrovė, tai yra LR Seimo patvirtintas Lietuvos transporto lengvatų įstatymas. Informacija apie
bilietams taikomas valstybės kompensuojamas nuolaidas pateikiama Interneto svetainėje www.ltsa.lt, taip pat jas galite rasti ir mūsų internetinėje svetainėje.

Primename, kad už teisingą valstybės kompensuojamų nuolaidų pasirinkimą yra atsakingas pats pirkėjas, tad prieš įsigydami bilietus su nuolaida keleiviai turi pasidomėti kokios lengvatos jiems galioja.

Sąrašo kokioms mokykloms nuolaidos nėra taikomos nėra, nes taisyklės apibrėžia tai – kam lengvatos taikomos. Vadovaujantis Transporto lengvatų įstatymo 5 straipsniu Teisę įsigyti važiavimo bilietą su nuolaida suteikiama:

„4. Teisė įsigyti vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais bilietą su 50 procentų nuolaida suteikiama vežamiems vaikams nuo 7 iki 10 metų.“

arba

„7. Mokyklų, vykdančių specializuoto ugdymo krypties programas, mokiniai turi teisę įsigyti vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais bilietą su 50 procentų nuolaida, vienkartinį važiavimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais bilietą su 50 procentų nuolaida ir terminuotą vardinį važiavimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais bilietą su 80 procentų nuolaida.“

Specializuotų mokyklų sąrašas yra viešai skelbiamas internete – tiek mūsų svetainėje, tiek Lietuvos transporto saugos administracijos svetainėje“, – rašoma „Busturo“ komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)