Įsisukę į savo kasdienybę, mes dažnai pamirštame pasidomėti ką ir kaip valgome. Dažnai gaminame jau žinomus ir išmoktus patiekalus, o kodėl mums nepasidomėti naujais dar neragautais arba neišbandytais patiekalais ar maisto produktais, kurie yra ne tik labai maistingi, bet ir neapsakomai skanūs.
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Avininkas kviečia susipažinti su avienos nauda.

Aviena yra labai tinkama vyresnio amžiaus žmonėms, o jauno gyvulio mėsa – ėriena, yra nepaprastai naudinga vaikams. Joje yra daug fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o avienos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Be to, aviena vertinga diabeto profilaktikoje, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą.

Mūsų organizmas puikiai įsisaviną avieną, kadangi joje gausu žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, tokių kaip: kalio, magnio, jodo, geležies, taip pat B grupės vitaminų. Specialistai teigia, kad aviena yra karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko šaltinis, o nesotieji riebalai sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. O kuo natūralesnėmis sąlygomis auginamos avys, tuo mėsa būna mažiau kaloringa, ir tampa dar labiau maistinga.

Senų gyvulių mėsa yra kieta ir turi specifinį kvapą, kurio jaunų gyvulių mėsa beveik neturi. Į avienos sriubas tinkamai pridėjus prieskonių, o prie keptos avienos – kvapnaus padažo (pvz.: svogūnų), avienos kvapo beveik nesijaučia. Aviena dažniausiai kepama ir troškinama, iš jos daromi užkandžiai, faršas, verdamos uždarytos sriubos.

Įvairiausi avienos valgiai itin būdingi Kaukazo ir Vidurinės Azijos nacionalinei virtuvei.

Avininko siūlomas receptas:

Pyragas su avienos įdaru: iš pieno, sviesto, kiaušinių, druskos ir miltų įminkoma pagerinta tešla ir iškočiojami maždaug ½ cm storio papločiai. Į papločio vidurį dedama įdaro, papločio kraštai suspaudžiami, tik ties viduriu paliekama skylė, kuri uždengiama tešlos gumuliuku. Kepant per skylę du kartus įpilama mėsos sultinio.

Įdaras: Ryžiai apverdami, aviena supjaustoma nedideliais gabalėliais, svogūnai sukapojami. Viskas sumaišoma, paskaninama druska ir pipirais.

600 g. avienos – 1 stiklinė ryžių, 2 svogūnai, 2 su puse stiklinės kvietinių miltų, ½ stiklinės pieno, 4 šaukštai sviesto (gali būti lydytas), 1 kiaušinis; druskos ir pipirų pagal skonį.

Ragaukime ir skanaukime avieną, taip ne tik prisotinsime savo organizmą jam reikalingomis medžiagomis ir vitaminais, bet ir paįvairinsime savo kasdienybę, naujais, skaniais ir nekasdieniškais valgiais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo receptais, patarimais? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Įvertink šį straipsnį
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pareigūnai padėjo netikėtoje situacijoje – akimirksniu dingo visas susikaupęs pyktis (6)

Dažna vairuotojų problema – automobilio užstatymas. Tačiau pilietei Jogilei, susidūrus su šia...

„Megos“ kalėdinės dekoracijos išmušė iš vėžių: kaip taip galima? (29)

Prekybos centro „Megos“ lankytoją labai nuvylė naujos kalėdinės dekoracijos – jos buvo...

Juodkrantės bendruomenė įamžino nepelnytai primiršto profesoriaus Adalbert Bezzenberger atminimą (2)

Neringos miesto 56-jų metinių renginiai vyksta jau visą savaitę. Vienas iš jų buvo skirtas...

Šiaulių ugniagesių pagalba merginai – tikras vyriškumo pavyzdys (85)

Ką daryti, kai staiga užgęsta automobilio variklis? Su tokia problema susidūrusi mergina vargu ar...

Lietuvių jaunimas Vokietijoje susitiko su garbiais svečiais (1)

Vokietijos lietuvių sąjunga (VLJS) paskutinį spalio savaitgalį kvietė užsienyje gyvenančius...

Top naujienos

Orai: laukia kontrastų savaitė – po žiemos vėl grįš ruduo (7)

Iki savaitės vidurio šalyje numatomi žiemiški orai , kurie pažers aibę iššūkių: vyraus...

Nacionalinio vėžio instituto direktorius pataria, kas padės išvengti onkologinių ligų: 12 paprastų žingsnių (155)

Likdamas ištikimas bendrai Europos Sąjungos dvasiai norėčiau pasiūlyti savo idėją Lietuvai...

Laisvadienių kuriozai: jei pasiimsite 3, turėsite 10, ir tai ne vienintelė gera žinia (68)

Šių metų pabaiga pradžiugins netikėta galimybe – jei pasiimsite tris laisvadienius, ilsėtis...

Naktį eismo sąlygas sunkins plikledis (4)

Pirmadienio pavakarę šalyje oro temperatūra nuo 1 iki 4 laipsnių šilumos.

Šalia Danės upės gyvenančius žmones pasiekė baugus perspėjimas: nevaldomai kyla vanduo (32)

Klaipėdai naktį iš sekmadienio į pirmadienį išvengus potvynio, vis dar gresia kur rimti...

Pradėtas tyrimas dėl leidinio „Naisių žemė“ (137)

Nuo 2013 m. leidžiame laikraštyje „ Naisių žemė “ pilna politinės reklamos, tačiau jame...

Seibutis – apie sprendimą, padėjusį atgaivinti karjerą: širdis tabalavo (6)

Epizodinių vaidmenų atlikėjas, reikalingas tik ginantis – toks Renaldas Seibutis buvo...

Skandalingasis gydytojas pranešė, kad jam pavyko persodinti galvą negyvėliui (58)

Garsusis italų chirurgas Sergio Canavero paskelbė apie sėkmingai atliktą žmogaus galvos...

Gwen Stefani prakalbo apie negyjančias širdies žaizdas: ilgą laiką negalėjau to suprasti (2)

„Aš negalėjau niekada suprasti, kodėl man gyvenime taip daug kartų dužo širdis“, –...

Ilgam išnuomotas Palangos kempingas (2)

Palangos (Nemirsetos) kempingas įgavo koncesininką – buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp...