Avininkas kviečia susipažinti su avienos nauda.

Aviena yra labai tinkama vyresnio amžiaus žmonėms, o jauno gyvulio mėsa – ėriena, yra nepaprastai naudinga vaikams. Joje yra daug fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o avienos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Be to, aviena vertinga diabeto profilaktikoje, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą.

Mūsų organizmas puikiai įsisaviną avieną, kadangi joje gausu žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, tokių kaip: kalio, magnio, jodo, geležies, taip pat B grupės vitaminų. Specialistai teigia, kad aviena yra karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko šaltinis, o nesotieji riebalai sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. O kuo natūralesnėmis sąlygomis auginamos avys, tuo mėsa būna mažiau kaloringa, ir tampa dar labiau maistinga.

Senų gyvulių mėsa yra kieta ir turi specifinį kvapą, kurio jaunų gyvulių mėsa beveik neturi. Į avienos sriubas tinkamai pridėjus prieskonių, o prie keptos avienos – kvapnaus padažo (pvz.: svogūnų), avienos kvapo beveik nesijaučia. Aviena dažniausiai kepama ir troškinama, iš jos daromi užkandžiai, faršas, verdamos uždarytos sriubos.

Įvairiausi avienos valgiai itin būdingi Kaukazo ir Vidurinės Azijos nacionalinei virtuvei.

Avininko siūlomas receptas:

Pyragas su avienos įdaru: iš pieno, sviesto, kiaušinių, druskos ir miltų įminkoma pagerinta tešla ir iškočiojami maždaug ½ cm storio papločiai. Į papločio vidurį dedama įdaro, papločio kraštai suspaudžiami, tik ties viduriu paliekama skylė, kuri uždengiama tešlos gumuliuku. Kepant per skylę du kartus įpilama mėsos sultinio.

Įdaras: Ryžiai apverdami, aviena supjaustoma nedideliais gabalėliais, svogūnai sukapojami. Viskas sumaišoma, paskaninama druska ir pipirais.

600 g. avienos – 1 stiklinė ryžių, 2 svogūnai, 2 su puse stiklinės kvietinių miltų, ½ stiklinės pieno, 4 šaukštai sviesto (gali būti lydytas), 1 kiaušinis; druskos ir pipirų pagal skonį.

Ragaukime ir skanaukime avieną, taip ne tik prisotinsime savo organizmą jam reikalingomis medžiagomis ir vitaminais, bet ir paįvairinsime savo kasdienybę, naujais, skaniais ir nekasdieniškais valgiais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo receptais, patarimais? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: