Didžiulis būrys esamų, buvusių šokėjų, dainininkų, muzikantų rinkosi į Kultūros centrą, kad dar kartą prisimintų istorinę šio kolektyvo atsiradimo pradžią, pirmuosius žingsnius, kad drauge pasidžiaugtų laimėjimais ir pripažinimais. O jų būta tikrai didelių.

Pirmųjų kūrybinio darbo žingsnių tenka ieškoti dar 1947 m., kai kultūros namų direktorės Rožės Butkutės surinktos 8 mergaites sušoko pirmą liaudišką šokį.

Nuo 1957 m. beveik  pusę amžiaus „Suvartukui „vadovavo Danutė-Emilija  Radvilavičienė - Plungės miesto garbės pilietė, apdovanota Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu, dainai ir šokiui paskyrusi visą savo gyvenimą. Šį pavasarį, minint tarptautinę šokių dieną, kolektyvas paminėjo Mokytojos 80-ąsias gimimo metines, surengdamas jos autorinių šokių koncertą.

1967 m. Plungės rajoninių kultūros namų tautinių šokių kolektyvui suteiktas pavyzdinio kolektyvo vardas - „Suvartukas“. 1987 m. suteiktas nusipelniusio kolektyvo vardas. „Suvartukas“, tapęs vienu geriausiu šalies ansambliu, nuotaikingus mūsų liaudies šokius kauškėjo įvairiuose pasaulio miestuose, ir visur paliko nuoširdžius įspūdžius apie mūsų šalį, miestą, mūsų žmones.

Vartai į pasaulį atsivėrė 1959 m., kai „Suvartukas“ respublikinėje kaimo meno saviveiklos apžiūroje tapo laureatu. Simboliška, kad baigiamajame koncerte Filharmonijos salėje jie šoko J. Lingio sukurtą šokį „Suvartukas“, o 1967 m. šis vardas buvo suteiktas jų kolektyvui. 

„Suvartuko“ šlovę nuo 1979 m. ypač sustiprino Prano Škimelio vadovaujami muzikantai. Nuo 1979 m. kapelai pradeda vadovauti Povilas Budginas. Per 29 darbo metus „Suvartuke“ jis sukūrė muziką D. Radvilavičienės kurtiems šokiams „Senovinis spacierius“, „Žiužis“, „Pempel, pempel“, vadovo dėka muzikantai turi nemažai originalių ir aranžuotų kūrinių.

Jau ketvirtus metus kapelai vadovauja Vidmantas Žilinskas, prieš tai 13 metų grojęs kolektyve kontrabosu. Šiandien liaudiškos muzikos kapeloje daug muzikantų, kurie savo laiką čia skaičiuoja dešimtmečiais – tai beveik 40 metų smuiką griežianti Danutė Zaveckienė, nuo 1975 metų birbyne groja Alfredas Lučinskas.

Prie kolektyvo suburta ir vokalinė grupė, kuriai vadovavo Algis Banionis, vėliau - Stasė Budginiene, Rūta Černeckienė, bei dabartinė vadovė Valentina Balčiauskienė. Dainininkai ne tik padeda šokėjams, bet ir patys rengia atskiras programas. Kaip vokalinis ansamblis dalyvauja atskirose šventėse ir konkursuose, ne kartą tapę įvairių konkursų laureatais. Konkurse „Kadagys-2010“, kolektyvui paskirta pirmoji vieta ir nominacija“ Geriausia vokalinė grupė“.

Šiandieninė „Suvartuko“ veikla tai pirmiausia liaudiško šokio populiarinimas ir puoselėjimas. Todėl esant galimybei kolektyvo nariai aktyviai dalyvauja respublikiniuose liaudiškų šokių festivaliuose Lietuvoje, ruošia programas Valstybinių ir kitų šalies atmintinų datų minėjimams. Dalyvauja tarptautiniuose projektuose ir festivaliuose. Per pastarąjį dešimtmetį net du kartus dalyvauta miesto partnerio - Mendeno (Vokietija) šventiniuose renginiuose. Dalyvauta beveik visose Europos Sąjungos šalyse, Australijoje, Kuboje.

„Suvartukas“ apdovanotas aukščiausiu mėgėjų meno įvertinimu – „Aukso paukšte“ „2010 metų  Geriausia liaudies šokių grupė ir vadovas“. „Aukso paukštę“ plungiškiams „atskradinęs“ ir kolektyvo vadovei Ilonai Baltikauskaitei perdavęs Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Juozas Mikutavičius sakė, jog Plungė yra turtinga instrumentinės muzikos folkloru, bet jam mūsų miestas labiausiai asocijuojasi su choreografija, su „Suvartuku“: „Galima nusilenkti visai Plungės choreografijos mokyklai. Šis lietuviškas oskaras ieško talentingų žmonių,  linkiu, kad Plungė amžių amžiais asocijuotųsi su šokių Meka“, - taip apie „Aukso paukštės“ įteikimą rašė Rūra Šaltmerytė laikraštyje „Žemaitis“ (2001-05-13 d.)

„Suvartuko“ vaikai – tai liaudiškų šokių studija „Mažasis Suvartukas“,  prieš porą metų paminėję savo koncertinės veiklos dešimtmetį, jau dvylika metų tęsia liaudiškų šokių tradicijas. Šiuo metu studiją lanko virš 100 vaikų. Jie gali pasigirti ne tik gausa, bet ir ypatingais pasiekimais, dalyvavimais įvairiuose Lietuvoje vykstančiuose festivaliuose ir šventėse.

Vaikai ir jaunimas sėkmingai atstovauja rajonui Pasaulio Lietuvių ir Telšių apskrities Moksleivių Dainų šventėse, dalyvavo daugybėje folkloro festivalių užsienyje-Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje, Estijoje, Graikijoje, Italijoje, 5 festivaliuose Turkijoje ,Kroatijoje, Bulgarijoje, Makedonijoje.

„Mažasis suvartukas“ – respublikinio vaikų ir moksleivių liaudiškų šokių konkurso „Aguonėlė“ 2004 m. – laureatas. 2008 m. šio konkurso I vietos diplomantas.

2012 m. „Mažasis Suvartukas“ vėl šio konkurso laureatas ir geriausios vaikų ir jaunimo šokio studijos Lietuvoje nominantas. Jam teko garbė Valstybės dienos proga koncertuoti S. Daukanto aikštėje Vilniuje  ir kartu su respublikos Prezidente paskelbti Moksleivių dainų šventės pradžią

2007-ais metais „Mažasis Suvartukas“ apdovanotas aukščiausiu mėgėjų meno įvertinimu -  „Aukso paukštės“ nominacija. Šiandien visam dideliam šokėjų būriui vadovauja 25 metus kolektyve dirbanti Ilona Baltikauskaitė. Vadovė dirba ne tik su savo kolektyvu - 2012 m. Moksleivių dainų šventėje jai buvo patikėtos šokių dalies „Laikas mažame delne“ vyriausios  Baletmeisterės pareigos. Plungiškė jau paskirta ir artėjančios 2014 m. Lietuvių Dainų šventės Šokių dienos jaunimo dalies „Aš pasėjau žalią rūtą“ vyriausia baletmeistere.

Visa kolektyvo gyvavimo istorija buvo priminta jubiliejiniame koncerte. Po kurio, kaip ir dera, jubiliatai sulaukė pačių didžiausių ir solidžiausių sveikinimų. Pirmasis kolektyvą sveikino Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis, kuris perskaitė Lietuvos liaudies kultūros centro sveikinimą, įteikė šios įstaigos padėkos raštus kapelos vadovui Vidmantui Žilinskui, vokalinės grupės vadovei Valentinai Balčiauskienei. Lietuvos Kultūros ministro padėkos raštas įteiktas meno vadovei Ilonai Baltikauskaitei.

Jubiliejiniame koncerte žiūrovai matė visas dabartines kolektyvo grupes, tradiciškai šoko viena veteranų grupė, į kolektyvą grįžo tik pavasarį iš jo išėję studentai. Kartu su kapelos muzikantais legendinį „Kauškutį“ sugrojo pirmieji kapelos vadovai Pranas Škimelis ir Povilas Budginas.

Savo pirmuosius žingsnius kolektyve prisiminė ir laikinai einantis  Socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas einantis, LR Seimo narys Donatas Jankauskas, sveikinimo žodžius ir padėkos raštus teikė rajono savivaldybės meras Albinas Klimas. Kolektyvą sveikino Plungės M. Oginskio meno mokyklos direktorė Genovaitė Žiobakienė, dėkojo buvę ir esami kolektyvo nariai. Visi linkėjo, kad Plungėje dar ilgai gyvuotų ir suktųsi „Suvartukas“.

Daiva Gramalienė
Plungės Kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė
Nuotraukos Sauliaus Narkaus