Taip gali nutikti tik dėl to, kad visas situacijas, net stengdamiesi būti objektyvūs, galiausiai vis tiek vertiname subjektyviai.

Svedros globėja nėra iš tų, kurių pirštais mintys liejasi laisvai, kartais paskui pirštus spėdamos, o kartais ir atsilikdamos arba juos pralenkdamos. Jei ji ir pakomentuoja ką nors, pasisakymai visuomet esti dalykiški, logiški. Tiesiog išmintingi. Kai kurie išsiskiria tokiu ryškiai žaižaruojančiu neprimityviu sąmoju, kad nori nenori imi kvatotis. Būdama taupi pasisakydama, Svedros globėja dosniai dalija save ir visus savo resursus veikdama. Mėgstamas jos posakis yra „jei pats nepadarysi, nieko ir nebus“. Tikriausiai tuo viskas ir pasakyta...

Šių metų kovo pradžioje nedaugžodžiaujanti veiklioji Rita paėmė globoti namuose vagonėlyje įkurdintą ilgaplaukę gražuolę katytę Svedrą. Katytė buvo iš pažiūros sveika, neseniai sterilizuota. Tad ir globa iš pirmo žvilgsnio rodėsi būsianti nesudėtinga. Deja, deja... Į Ritos namus kovo 3 d. atvykusi Svedra jau kovo 5 d. keliavo į veterinarijos kliniką, nes globėją neramino alergija ant pilvo, ištinusi viršutinė lūpa ir keistas valgymo būdas – pasukus galvą į šoną. Nesileidžiant į detales, tegalima pasakyti tiek – visus du mėnesius Rita su katyte nuolat lankėsi klinikose (taip, čia – ne klaida, katytė buvo nugabenta apžiūros net į kelias klinikas), atliko visus gydytojų rekomenduotus tyrimus ir procedūras, gydė ją tabletėmis, injekcijomis.

Reziumuojant galima būtų pasakyti tiek: Svedra turi kelias problemas – eozinofilinę granuliomą (darinius burnytėje, kuriuos reikės šalinti) ir diabetą. Kol diabetas bent jau neapgydytas, darinių šalinimo operacija negalima. Katytei du kartus per dieną nuolat tuo pačiu laiku būtina leisti insuliną. Maža to, kiekvieną dieną būtina tikrinti gliukozės kiekį kraujyje naudojantis gliukomačiu. Pradžioje Rita sakė „aš nesugebėsiu“. Bet (kuo neabejojau iš pat pradžių) ji sugebėjo! Dėl jau keletą savaičių stropiai atliekamų procedūrų gliukozės kiekis kraujyje mažėja. Pati Rita situaciją komentuoja taip: nepaisant gydymo, pacientė sveiksta.

Visa tai galėtų džiuginti ir iš tiesų džiugina, bet... Būtent diabeto gydymas ir su tuo susijusios manipuliacijos pavertė Svedros globėją padėties įkaite, negalinčia išvykti iš namų nė dienai. Jau net nekalbu apie atostogas, pramogas, poilsį. Net artimųjų kapų, esančių kitame mieste ir neturint nuosavo automobilio, lankymas tampa neįmanoma misija...

Svedros gydymas insulinu ir nuolatinė gliukozės kiekio kraujyje kontrolė tam, kad „nepaisant gydymo, ji sveiktų“, būtina dar kokių trejetą mėnesių. Deja, Rita tikrai nebegali tiek laiko gyventi beveik namų arešto sąlygomis. Todėl labai ieškomas žmogus, mylintis gyvūnus ir gebantis pasirūpinti tolesniu Svedros gydymu, o jei dar ir turintis patirties su diabetikais gyvūnais... (pasvajokime). Žmogus, kuris sutiktų perimti Ritos „forpostą“.

Su kitomis katėmis Svedra yra neutrali (kuo Jums ne kačių Šveicarija?). Tiesa, vienos kartu gyvenančių katyčių kažkodėl nemėgsta (ech, tos moterys...). O žmonės katytei netgi labai patinka. Ypač, kai jie sukiojasi virtuvėje (Svedra nesiskundžia apetitu). Arba kai jie priima į glėbį. Svedrai atlikti FIV, Fel ir coronos testai. Paaiškėjo, kad katytė yra coronos viruso nešiotoja. Todėl gyventi ji galėtų arba būdama vienintele katele, arba izoliuota nuo kailio sesių ir brolių, arba su kitomis coronos viruso nešiotojomis.

Jei esate tas, kuris gali pakeisti nepakeičiamąją Ritą ir tinkamai pasirūpinti katyte Svedra, tikimės, kad parašysite rmazoji@yahoo.com arba paskambinsite 868247856 (Vilnius)