Man tai patinka, nes įdomu, ir norisi atrasti vis kažką naujo. Ko gero, daugelis galvoja taip pat. O ką tai reiškia mūsų kasdienybėje?

Visų pirma, tai palengvins ne tik paprastų naudotojų, bet ir įvairių sričių specialistų darbą. DI gali sukurti gyvenimo aprašymą (CV), parašyti tekstą jūsų prašoma tema, taip pat nupiešti bet kokį norimą paveiksliuką. Be abejo, ir pagal jūsų užklausą DI suras beveik bet kokią jus dominančią informaciją. Iš šalies žiūrint atrodo, kad DI yra visagalis ir gal neužilgo pradės pats mąstyti bei reguliuoti žmonių gyvenimą.

Maža to, kai kas jau nuogąstauja, kad DI kada nors susivoks esantis protingesnis už jo kūrėją – žmogų – ir gal netgi pradės reikalauti savo teisių. Ar dar blogiau – pradės kenkti savo kūrėjui arba eiliniam vartotojui.

Be abejo, galima susikurti įvairių sąmokslo teorijų. Bet man atrodo, kad pirmiausia viskas priklausys nuo žmogaus. Galbūt jis galės kam nors pakenkti, bet tai padarytų ne pats DI. Tik jaučiu, kad čia pradeda lįsti viena nenuginčijama problema: DI ims kurti netikrą gyvenimą. Kas įrodys, kad, pavyzdžiui, aš praeitą vasarą nebuvau Kinijoje ar kažkur prie Šiaurės poliarinio rato. DI labai meistriškai „įmontuos“ mane bet kur, kur tik aš panorėsiu. Arba sukurs gražų, už širdies griebiantį sveikinimą ar laišką artimam žmogui. Bet juk visa tai netikra.

Čia nėra širdies, nėra jausmų ir nėra tikro gyvenimo. Ar DI padės kurti artimesnius santykius tarp žmonių? Abejoju. Jau prieš pora dešimtmečių atsiradę mobilieji telefonai įrodė, kad visas gyvenimas persikėlė būtent į šiuos išmaniuosius įrenginius.

Bet netikro gyvenimo iliuziją kuria ne tik DI. Prie to jau senokai prisideda ir maisto pramonė. Įvairūs saldikliai, skonio stiprikliai ir panašūs dalykai iškreipė tikro gyvenimo paveikslą. Pamenu kokį skanų ir kvepiantį vyną gamindavo Anykščiuose. Iš tikrų aronijų ir serbentų uogų. Kaip prieš trisdešimt – penkiasdešimt metų kaime. Bet šiuolaikinės technologijos viską sugadino. Be abejo, dėl didesnio pelno. Atsirado netikras vynas, pagamintas iš kažkokių kvapių esencijų, vandens ir spirito.

Jau senokai parduotuvių lentynose atsirado netikro pieno, sviesto, dirbtinių saldiklių, gaiviųjų gėrimų, chemijos prifarširuotų dešrų, dūmo skystyje išmirkytos mėsos produktų, net su chemija išpūstos duonos ir batono. Žmonės tai valgo, o po kurio laiko prikimba koks nors vėžys ar kitos nelabai pagydomos ligos. Ir visa tai dėl to, kas sukuria netikro gyvenimo iliuziją. Ar ne per didelė kaina džiaugtis netikru gyvenimu?

Norite pasidalinti savo nuomone ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją