Šiemet jį perėmė valdyti Vilniaus miesto savivaldybė, kuri rudens pradžioje ketina surengti įspūdingą atidarymo šventę. Būtent ji ir taps riboženkliu, skiriančiu senąjį dvaro laikotarpį nuo naujojo, kurio pagrindiniai tikslai bus ne tik atlikti kultūrinę funkciją, bet ir puoselėti istorinį paveldą ateities kartoms.

Trakų Vokės dvaro rūmų atidarymo šventės organizatoriai sako, jog rugsėjo 5-ąją gali būti paleistas veikti ir garsusis fontanas, esantis priešais dvarą. Lankytojai galės apžiūrėti istorinę oranžeriją, rūmų sales, kuriose bus apgyvendinti garsių Lietuvos ir užsienio tapytojų darbai. Jau vienuolika metų Trakų Vokėje vyksta tapybos plenerai, sukviečiantys keliasdešimt kūrėjų iš visos Europos.

Būtent jų tapybos šedevrai atidarymo dieną puoš rūmų, pastatytų XIX a. pagal italų architekto Leonardo Markonio projektą, sales. Dviejose iš jų bus eksponuojami Trakų Vokės menininkų – Ojaro Mašidlausko ir Romo Žmuidzinavičiaus – kūriniai.

Trakų Vokės rūmai – neatrastas istorinis stebuklas

Vilniaus savivaldybėje sudarytos Trakų Vokės dvaro ansamblio pritaikymo ir administravimo modelio parengimo darbo grupės vadovė, sostinės tarybos narė Nijolė Jagelavičienė, tikisi, kad naujai atgimęs dvaras taps Vilniaus dovana visai Lietuvai: „Gavę lėšų iš ES struktūrinių fondų, galėsime restauruoti rūmus, vykdyti jų nuolatinę priežiūrą, atkurti istorinį prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andre parką. Trakų Vokės dvaras turi tapti istorinio-kultūrinio turizmo objektu“.

Nuostabus parkas 23 ha plote buvo atidarytas 1900 m., šalia pagrindinio kelio iš Vilniaus į Trakus. Čia ir romantiška pasivaikščiojimų alėja, ir apžvalgos aikštelė, ir Vokės upė. Parko teritorijoje – net trys tvenkiniai, pasislėpę tarp medžių. Iki šiol šis parkas laikomas vienu iš didžiausių Trakų Vokės traukos objektų, nes jame išlikę senieji takai, skaičiuojantys daugiau kaip šimto metų istoriją ir menantys grafus Tiškevičius.

Rūmų atidarymo šventėje – pučiamųjų orkestras

Trakų Vokės dvare vasarą įvyko keli platesnio masto renginiai – XI-ojo Trakų Vokės tapybos plenero atidarymas, kompozitoriaus Gedimino Gelgoto ir grupės pasirodymas – kurie sukvietė gausų būrį lankytojų ne tik iš Vilniaus apylinkių. Vis dėlto Trakų Vokės dvaro sodybos atidarymo šventės organizatoriai tikina, kad šis renginys bus pats ryškiausias 2014-ųjų rudens repertuare.

„Rugsėjo 5-ąją Trakų Vokėje bus visko: valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ surengs grandiozinę eiseną Tiškevičiaus gatve, vyks šokių kolektyvų pasirodymai, meno parodos, ekskursijos po dvarą, šventiniai fejerverkai, jurginų puokščių paroda bei diskoteka jaunimui“, – kviečia renginio globėja N. Jagelavičienė.

Mugė „Žaliojoje alėjoje“ bus puiki proga įsigyti gardėsių, tautodailės gaminių bei sodinukų.

Trakų Vokės dvaro atidarymas: rugsėjo 5 d., 18 val. Adresas: Žalioji aikštė 2A, Vilnius.