Artėjant kolektyvo 35-ojo gimtadienio koncertui, kalbiname kolektyvo vadovę Sonatą Kazlauskytę.

Kiek vaikų, jaunimo šiuo metu lanko Jūsų vadovaujamą kolektyvą ir kaip manote kas skatina juos būti kolektyvo „Žirginėliai“ dalimi?

Šiuo metu ansamblį lanko apie 100 vaikų, nuo 6 iki 18 metų.

Kad meno kolektyvas egzistuotų, jo dalyviams reikalingi asmeninio pobūdžio motyvai. Svarbiausias jų – galimybė saviraiškai. Meno kolektyvas gyvybingas, kai veikla grindžiama raiška, atsižvelgiant į dalyvio poreikius. Čia reikšmę turi kolektyvo kultūra, aplinka, kolektyvo nariai, bendri viso kolektyvo tikslai. Įvairios kolektyvo veiklos formos: konkursai, koncertai, išvykos į festivalius ir panašiai. Jiems ansamblis – didžiulė vertybė, kurią šokėjai saugo ir puoselėja, tai erdvė, kurioje jie nori ir gali prasmingai leisti laisvalaikį.

Viena iš kolektyvo šokėjų Auksė Rūsytė akcentuoja: „kiekvieną šokių valandą, minutę, sekundę šoku su stipriu širdies plakimu, su didele palaima atsiduodu šokiams. Kad ir kaip sunkiai dirbame per repeticijas, viskas atsiperka festivalių, koncertų, Dainų šventės metu. Kai šokame didžiojoje scenoje su plačiausiomis šypsenomis, didžiausiu atsidavimu ir aistra, kai matome visų žmonių spindinčias akis, girdime garsiausius aplodismentus ir prašymą pakartoti – tada nesinori sustoti! Liaudiški šokiai parodo kokia yra graži ir unikali mūsų kultūra, įrodo kokie mes esame vieningi ir patriotiški. Būti šio kolektyvo dalimi yra didžiulė garbė, būti šio kolektyvo dalimi reiškia būti Lietuva!.“

Kokie Jūsų kolektyvo ateities planai?

Iškart po jubiliejinio koncerto, intensyviai ruošimės respublikiniam liaudiškos muzikos ir šokių konkursui „Šoktinis 2019“, kurį patys inicijuojame ir vykdome jau trečius metus. Kovo mėnesį laukia Plungės kultūros centro jubiliejinis koncertas. Koncertinės išvykos tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Papasakokite šiek tiek apie 35-erių metų sukakčiai skirtą šventinį koncertą.

Koncerte „Iki paryčių“ ansamblis švęs savo gimtadienį. Ansamblio šokėjai, muzikantai ir dainininkai puikiais kūriniais demonstruos kolektyvo išskirtinumą, gyvybingumą, jaunatviškumą. Visus ansambliečius – buvusius ir esamus – sieja ypatingas ryšys. Todėl koncerte dalyvaus ir buvę ansamblio šokėjai.

Kodėl jubiliejinio koncerto pavadinimas yra „Iki paryčių“? ką šis pavadinimas simbolizuoja?

Jau 35 – erius metus Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Žirginėliai“ žiūrovus užburia jaunatviška energija, žavi šypsenomis, meile liaudiškam šokiui, muzikai ir dainai. Per ansamblio gyvavimą aplankyta daug Lietuvos miestų ir miestelių, įvairios pasaulio valstybės, pelnyta gražių ansamblio įvertinimų. Tiek laiko „Žirginėliai“ puoselėja tautinio meno kultūrą, džiugina žiūrovus savo išskirtinėmis programomis ir nuotaikingais kūriniais. Koncerto pavadinimas pagal finalinį koncerto šokį „Iki paryčių“, šėlsim, dūksim iki paryčių ir į savo gimtadienio šėlsmą kviečiam prisijungti ir Jus!

Jūsų vadovaujamas ansamblis aktyviai koncertuoja, rengia naujas koncertines programas, dalyvauja konkursuose, festivaliuose. Kokie pasiekimai Jums, kaip liaudies šokių ansambliui yra svarbiausi, labiausiai suteikiantys motyvacijos toliau sėkmingai vystyti kolektyvo veiklą?

Kiekvienas konkursas įpareigoja ansamblį kuo geriau pasirodyti, tobulėti. Paskutiniai svarbiausi mūsų pasiekimai: 2017 metais įvykęs dainų ir šokių ansamblių konkursas „Jievaro tiltas“, kur pelnėme III laipsnio diplomą. Šį konkursą organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras kas ketverius metus. 2017 m. respublikiniame liaudiškos muzikos ir šokių konkurse „Šoktinis 2017“ buvome apdovanoti I laipsnio diplomu.

Scena ir bet koks pasirodymas puikiai motyvuoja tobulėti, jaustis atsakingu už save ir savo grupę dar gerokai iki konkursui prasidedant. Geri įvertinimai festivalių, konkursų metu suteikia pasitikėjimo savimi ir tikėjimo, kad jei labai stengiesi – pasiekti gali labai daug.

Ką norėtumėte pasakyti, palinkėti savo gerbėjams, plungiškiams ir miesto svečiams, kurie ruošiasi apsilankyti Jūsų jubiliejiniame koncerte?

Visiems savo ansamblio gerbėjams, tėveliams, buvusiems ir esamiems ansambliečiams nuoširdžiai dėkoju už meilę tautiniam šokiui, būtent dėl Jūsų ir su Jumis ansamblis sėkmingai gyvuoja jau 35-erius metus. Be Jūsų – nebūtų mūsų. Kolektyvo nariams noriu palinkėti naujų išraiškingų kompozicijų, įkvepiančių sumanymų ir naujų pergalių, džiuginančių mus ir mūsų šokio meno gerbėjus.

Dėkojame už nuoširdžias mintis ir įdomius pasisakymus, sveikiname su kūrybinės veiklos sukaktimi, linkime visokeriopos sėkmės ir kviečiame visus drauge pasidžiaugti vaikų ir jaunimo liaudies šokių ansamblio „Žirginėliai“ 35-ojo gimtadienio koncertu, sausio 26 d. 14 val. apsilankant Plungės kultūros centre.