Programos vadovė mokytoja Auksė Kavaliauskienė papildo: „Noriu, kad mokiniai susipažintų su kalendorinėmis šventėmis – kodėl jos buvo švenčiamos, kokie šių švenčių papročiai, nes užrašas kalendoriuje ir lieka užrašas. Surasti ir vaikams papasakoti įdomių pasakojimų, įvykių, faktų, ką veikė mūsų senoliai anksčiau, ką veikė vaikai, kai nebuvo kompiuterių, išmaniųjų telefonų, kokius žaidimus žaidė, kaip pramogavo, kaip sunkiai dirbo piemenukai.“

Būrelį „Kraičio skrynią pravėrus“ lankantys ketvirtos klasės mokiniai užsiėmimuose mokykloje žiūri skaidres, sprendžia kryžiažodžius, mena mįsles. Vadovė džiaugiasi, kad į veiklas noriai įsitraukia ir tėveliai – renginys, skirtas advento laikotarpiui, subūrė vaikų šeimas, taip pat jame dalyvavo etnografė Regina Lukminienė.

Ruošdamiesi renginiui mamytės ir tėveliai domėjosi Advento patiekalais, atsinešę juos pristatė vaikams. Etnografė susirinkusiesiems papasakojo apie advento tradicijas, burtus, o vaikai parodė mini montažą. „Padarėme advento vainiką, žaidėme, giedojome giesmes“, – prisimena renginį pradinukų mokytoja.

Vadovės iniciatyva užsiėmimai vyksta ne tik mokykloje. Šiemet vaikai dalyvavo edukacinėse veiklose Kėdainių krašto muziejuje. Jiems įsiminė pamokėlės „Duonos kelias“, kai galėjo apžiūrėti įvairius padargus, įrankius, „Kraičio skrynią pravėrus“ – susipažino su audėjos darbu, rašė plunksna, sužinojo apie sunkų knygnešių darbą. Mokiniai lankėsi ir Tradicinių amatų centre Arnetų name. Ten audė, pynė juosteles, gamino paukštelius iš vytelių, molinius puodukus. Netradiciškas buvo ir užsiėmimas tema „Ką valgė senoliai“ – mokiniams organizuota edukacinė pamoka kavinėje „Raganė“, kur vaikai minkė tešlą, formavo savo pagranduką, po to mokėsi daryti virtinukus.

Neformaliojo švietimo vadovė taip pat organizuoja įdomias edukacines išvykas. Šiemet ketvirtokai vyko į Šiaulius, lankėsi Žaliūkių malūnininko sodyboje. Ten apžiūrėjo malūnininko namą, malūną, susipažino su malūnininko darbu, paragavo duonos su kanapėmis. Įsimintina mokiniams buvo ir išvyka į Anykščius. Arklių muziejuje vaikai pamatė senąsias transporto priemones – arklių vežimus, roges, kepė duoną. Dar viena galimybė pažinti senovės lietuvių buitį – kelionė į Trakus, kur Dalgedų sodyboje vaikai gamino švilpikus – patys išvalė pečių ir paruošė kepimui, suko girnas, taip pat žaidė piemenukų žaidimus.

Anot mokytojos Auksės Kavaliauskienės, ta veikla, kurioje vaikai gali patys dalyvauti, prisiliesti prie gamybos, yra vertingesnė, įdomesnė, todėl užsiėmimai vyksta ne tik klasėje, bet ir už jos ribų, pavyzdžiui, muziejuose.

„Manau, kad vaikai pirmiausia gauna gražių, teigiamų emocijų, ugdomas kūrybiškumas, meilė darbui. Mokomės bendravimo kultūros, nuoširdumo. Per patrauklius, mokinių amžiui pritaikytus pažinimo būdus ir ateina supratimas apie gražius lietuvių papročius, tradicijas, etnokultūros reikšmę“, – teigia neformaliojo švietimo programos „Kraičio skrynią pravėrus“ vadovė.

Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ vadovė