Pirmoji pamokėlė

Režisierė L. Pocevičienė atkreipia dėmesį, kad Telšiuose jau vyko daug renginių, tačiau dauguma jų buvo organizuojami suaugusiems, tad atėjo metas sukurti šventę ir mūsų mažiesiems miestelėnams bei rajono gyventojams.

„Telšių miesto erdvėse ir interjeruose jau 20 metų įkurdinami profesionalių menininkų kūriniai, įprasminantys miesto ir Žemaitijos istoriją. Tai viešosios erdvės: Masčio ežero pakrantė, tiltai, salos, kalvos, aikštės. Pasitelkę meninius ieškojimus, stengsimės, kad tos erdvės taptų funkcionalios, o renginiai šalia meno ženklų paryškins, padės suprasti Žemaitijos sostinės istoriją, atskleis mitus, legendas, paskatins domėtis, miesto tapatumo ženklais, įtrauks į kūrybinę veiklą, papuoš mažųjų miesto gyventojų ir miesto svečių kasdienybę. Išvyniojame dovaną vaikams – tris rugpjūčio trečiadienių pavakares organizuojame edukacinius spektaklius skirtingose miesto erdvėse. Mokysimės, žaisime, dainuosime, piešime, skanausime saldumynų ir ledų, o išradingiausiųjų lauks staigmenos“, – vilioja pramogauti režisierė.

Rugpjūčio 10 dieną pirmoji – istorijos ir literatūros – pamokėlė mažiesiems ir jų tėveliams prasidės Telšiuose, Aukštosios ir Žaliosios gatvių sankirtoje, prie edukacinio maketo „Septynios miesto kalvos“, kuris supažindina su garsiosiomis miesto kalvomis bei atskleidžia, kurioje Masčio ežero vietoje paslėptas švedų nuskandintas lobis. Tai Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto (VDA TF) studento Karolio Bikino bakalauro baigiamasis darbas (vad. prof. Romualdas Inčirauskas, architektas prof. Algirdas Žebrauskas).

Mažieji pamokėlės dalyviai susipažins su Žemaitijos sostinės istorija: septyniomis miesto kalvomis, jų pavadinimais ir legendomis. Pamokėlėje dalyvaus Telšių Žemaitės dramos teatro choreografės Inos Levickienės šokių studija.

Antroji pamokėlė

Rugpjūčio 24 dieną antroji – muzikos – pamokėlė mažiesiems ir jų tėveliams vyks Telšiuose, Masčio ežero prieigose ant tiltuko prie fontano. Ant turėklo jaukiai įsitaisęs guli vienas iš šešių Simono Grigučio sukurtų meškiukų.

2014 m. Masčio ežero prieigose pasirodė VDA TF studento S. Grigučio diplominis darbas „Meno ženklų įprasminimas Telšių tiltuose“ (vad. prof. Romualdas Inčirauskas, architektas prof. Algirdas Žebrauskas). Visi šeši Masčio ežero tilteliai turi pavadinimus ir savo meškiuką. „Esame paskelbę meškiukų ant tiltukų vardų rinkimo konkursą „TelšiaiLietuvos kultūros sostinė 2016“ feisbuko puslapyje. Raginame vaikus ir jų tėvelius dalyvauti meškiukų vardų rinkimo konkurse ir laimėti šaunių prizų. Siūlomus vardus vertins kompetentinga komisija“, – sakė L. Pocevičienė.

Mažieji pamokėlės dalyviai nuotaikingai muzikuos su Telšių „Yamaha“ muzikos mokykla (vad. Valdereza Laurinavičienė), kurs daineles, šoks ir linksmai šėlios, o muzikaliausieji bus apdovanoti.

Trečioji pamokėlė

Rugpjūčio 30 dieną trečioji – dailės – pamokėlė ir „Meškiukų vardynos“ mažiesiems bei jų tėveliams organizuojama Telšių miesto amfiteatre.

„Vaikai pieš, deklamuos eilėraščius, dainuos savo kūrybos daineles, šoks ir dalyvaus baigiamajame „Meškiukų pamokėlių“ renginyje, kurį vainikuos „Meškiukų vardynos“. Nuo šios dienos kiekvienas meškiukas, gyvenantis ant Masčio ežerą jungiančio tiltuko, turės savo vardą. Tai dovana, skirta šeimoms, o ypatingai vaikams. Paskutinis jaunųjų aktorių ir mažųjų žiūrovų susitikimas bus spalvingas ir šviesus – laukiame visų. Vaikų laukia staigmenos, gardūs ledai (...)“ – pramogauti kvietė režisierė.

Paskutinėje „Meškiukų pamokėlėje“ ir „Meškiukų vardynose“ dalyvaus meškiukų „tėvas“ (taip jis pats save vadina) architektas, profesorius A. Žebrauskas. Profesorius prašo rinkti kuo senesnius, žemaitiškus vardus ir vengti angliškų.

Gražiausius sugalvotus meškiukų vardus (nurodydami jų numerį) iki rugpjūčio 28 dienos galite atsiųsti elektroniniu paštu kulturossostine2016@gmail.com, taip pat parašydami žinutę „Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016“ feisbuko puslapyje ir komentaruose po meškiukų nuotraukomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją