Ne išimtis ir LietuvaLietuvos mokyklų žaidynės įtraukia apie 200 tūkst. mokinių ir virš 1000 mokyklų. Grandiozinis Lietuvos vaikų ir jaunimo sporto projektas, anksčiau vadinęsis Lietuvos mokinių olimpiniu festivaliu, šiemet vyksta jau dešimtą kartą, iš esmės atsinaujindamas ir perimdamas geriausią patirtį iš tarptautinių tokio masto sporto projektų. Galbūt jums įdomu sužinoti, kaip tokie projektai vyksta užsienyje?

Brazilija

Vienos įspūdingiausių iš pasaulyje vykstančių mokyklų žaidynių rengiamos Brazilijoje. Šioje valstybėje žaidynes organizuoja Brazilijos olimpinis komitetas, jose dalyvauja apie 2 mln. vaikų. Ypač įspūdingas būna savaitę trunkantis finalas. Jo metu apie 5 tūkst. vaikų savaitę gyvena tame pačiame mieste, pasijusdami tarsi olimpiniame kaimelyje.

Organizatoriai vaikams taip pat suteikia galimybę pajusti olimpinę dvasią – finalo atidarymo metu vyksta iškilminga ceremonija ir uždegamas deglas, visą savaitę Brazilijos olimpiečiai bendrauja su vaikais ir dalinasi patarimais, vyksta edukacinės veiklos.

Jungtinė Karalystė

Jungtinė Karalystė pasižymi išskirtine sistema. Čia į programą įtraukiamos ir parolimpinės sporto šakos. Be to, skiriamas didelis dėmesys vaikų vertybiniam ugdymui: vedamos kilnaus elgesio sporto aikštelėje pamokos, skaitomos paskaitos apie dopingą, sporto etiką. Į projektą įtraukiami ir tėvai, kurie dalyvauja daugelyje renginių.

Nyderlandai

Nyderlanduose finalo šventė vyksta vieną dieną, tačiau ji yra išties grandiozinė. Šventė rengiama stadione, kuriame vyko 1928 m. Amsterdamo olimpiada, joje pasirodo žymiausi šalies dainininkai ir sportininkai, susirenka tūkstančiai žiūrovų.

Kokią patirtį perims Lietuva?

Vienas iš aspektų, kurį iš kitų šalių ketina perimti Lietuvos mokyklų žaidynių organizatoriai – Švietimo ir mokslo ministerija, Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas – įvairi kultūrinė programa.

Be to, jau nuo šių metų finalinius žiemos ir vasaros sporto šakų varžybų etapus žymės įspūdingos atidarymo ir uždarymo ceremonijos. Artimiausiai iš jų jau ruošiasi Druskininkai. Vasario 14 d. Lietuvos mokyklų žaidynių žiemos sporto šakų varžybų finalinis etapas Druskininkuose vyks didžiausios Lietuvos žiemos sporto šventės – „LTeam“ žiemos olimpinio festivalio – metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją