Jau daugiau nei 10 metų girą gaminančioje alaus darykloje Kaune „Kauen craft“ gėrimo gamybos principai nusistovėję ir tvirti. Tiesa, užtruko laiko ištobulinti jau dešimtmetį naudojamą receptą, kurio gamybos procesą darykla dabar tikslina investuodama į gamybinę įrangą, atsižvelgdama ne tik į vartotojų skonį, bet ir į vis didėjantį vartotojų sąmoningumą bei dėmesį produkto sveikumui. To reikalauja ir prekybos tinklas „Lidl“, keliantis aukščiausius kokybės kriterijus savo tiekiamai produkcijai.
Kauen craft daryklos patalpos
Kauen craft daryklos patalpos
© Organizatorių nuotr.

„Freeway“ girą gaminame tradiciniu natūralios fermentacijos būdu. Per pastarąjį dešimtmetį mūsų giros gamybos procesai nesikeitė, bet atnaujinus gamybinę įrangą galime dar tiksliau kontroliuoti šio gėrimo rūgimo procesus. Tobulėjančios technologijos leidžia pasiekti tiksliausius aromatų ir skonių balansus bei pilnai atskleisti giros charakterį – gaminame girą, pasižyminčią išskirtiniu, savitu, kaip namuose pagaminto gėrimo, skoniu“, – pasakoja „Kauen craft“ direktorė Rasa Girkontienė.

Ji sako, kad ieškant unikalaus skonio teko išbandyti nemažai giros receptų: „Daugelyje gamybinių partijų ištobulinę dabartinį giros receptą, gėrimą pasiūlėme Lietuvos pirkėjams. Puikūs atsiliepimai ir dideli pardavimai – bendradarbiavimas su „Lidl“ tik patvirtino, kad pasiekėme geriausią rezultatą.“

Giros gamyboje naudoja lietuviškus kmynus

Paklausta, kaip atrodo giros gamyba, pašnekovė pasakoja, kad pirmasis giros gamybos etapas yra identiškas alaus gamybai – tai misos virimas. Giros misai naudojami įvairūs rugių, miežių sąlyklai. Ji pabrėžia, kad giros, kaip ir alaus, skonis priklauso nuo salyklų mišino ir gamyboje naudojamų priedų.

„Mes gaminame šviesią girą iš ruginio salyklo. Rugiai girai suteikia šviežios, tik iškeptos duonos aromatą. Kad skonis būtų įdomesnis ir išraiškingesnis, rauginamą misą pagardiname kmynais. Naudojame tik lietuvių ūkininkų kmynus, kuriuos kiekvienai partijai atrenka mūsų technologai. Rugių ir kmynų derinys sukuria pilno skonio bei intensyvaus aromato girą“, – pasakoja R. Girkontienė.

Paruošta misa fermentuojama mielėmis, vėliau brandinama, filtruojama ir išpilstoma į butelius. Tik praėjus visas technologinio proceso stadijas gira pasiekia tinkamą kokybę.

Kauen craft darykla
Kauen craft darykla
© Organizatorių nuotr.

Sutapo požiūris į cukraus mažinimą

Pašnekovė pabrėžia, kad griežta prekybos tinklo kontrolė leistinų dažiklių, kvapiklių, cukrų ir druskos kiekiams produktuose sutampa su pačios įmonės požiūriu į sveikesnę produkciją.

„Visada sau kėlėme aukštus reikalavimus dėl cukraus kiekio gėrimuose ir jau ne pirmus metus jį tendencingai mažiname savo produkcijoje taip pratindami vartotojus prie mažiau saldžių gėrimų. Suprantame perteklinio cukraus žalą, todėl stengiamės tiek „Freeway“ giroje, tiek kituose savo produktuose naudoti vis mažesnį cukraus kiekį. Giros gamyboje nenaudojame jokių sintetinių aromatų ar dažiklių“, – sako R. Girkontienė.

Rasa Girkontienė
Rasa Girkontienė
© Organizatorių nuotr.

„Lidl“ partneriams keliami prekybos tinklo nustatyti kokybės reikalavimai daugeliu atveju yra kur kas griežtesni nei numatyta atitinkamuose ES teisės aktuose. Prekybos tinklo maisto produktų kokybės užtikrinimo sistema aprėpia akredituotose laboratorijose atliekamus cheminius ir mikrobiologinius produktų tyrimus, gamybos vietų auditus bei juslinius tyrimus, arba kitaip – produktų degustacijas“, – pasakoja Karolis Lebednikas, „Lidl“ Kokybės departamento vadovo pavaduotojas.

Paskatino atnaujinti laboratorinę įrangą

Pasak „Kauen craft“ direktorės, „Lidl“ keliami reikalavimai kokybei paskatino gamykloje įdiegti kokybinių rodiklių atitikties fiksavimo sistemas, kurios leidžia nuolat stebėti ir vertinti kiekvienos gamybinės partijos ne tik fizikocheminius, bet ir žmogaus jutiminius parametrus.

„Natūraliai fermentuotų produktų ypatumas pasižymi tuo, kad jie kiekvieną kartą gali skirtis, nes fermentavimui yra naudojami gyvi organizmai – mielės. Tačiau gaminant produktus „Lidl“ tinklo produkcijai stengiamės išlaikyti stabilų skonį“, – teigia R. Girkontienė.

Daryklos vadovė priduria, kad „Lidl“ vykdomi gamintojų auditai paskatino gamykloje atsinaujinti laboratorinę įrangą, padidinti atliekamų laboratorinių tyrimų skaičių. Nors įmonė dirba pagal Lietuvoje reglamentuotus standartus, Maisto saugos sistemą ISO 22000 ir Kokybės vadybos sistemą ISO 9001, siekdama atitikti prekybos tinklo keliamus reikalavimus, gamykla jau šiemet įsidiegs ir dirbs vadovaudamiesi dar griežtesne Maisto saugos sistema FSSC 2200.

Užsakymo nr.: PT_82309335

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.3333

„Limp Bizkit“ koncertas – jau šį trečiadienį!

Jau šį trečiadienį (vasario 26 d.) „Žalgirio“ areną Kaune sudrebins amerikiečių rap-metal...

„Toksika“ baigė sudėtingiausią Alytaus gaisravietės tvarkymo etapą: išvežta beveik 5500 tonų pavojingų atliekų (1)

Pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“ baigė Alytaus gaisravietės antrąjį...

Mažoji renovacija arba daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų atnaujinimas

BETA kviečia skaitytojus plačiau susipažinti su mažąja renovacija – kam ji aktuali, kokias...

Prasideda Metų renovacijos projekto 2020 rinkimai (5)

Jau netrukus Lietuvos gyventojai galės įvertinti šalyje renovuotus daugiabučius namus bei...

Kaune su grupe „Limp Bizkit“ koncertuos vienas geriausių gitaristų pasaulyje Wes Borland (5)

Vienas geriausių gitaros virtuozų ir išskirtiniu įvaizdžiu garsėjantis sunkiosios muzikos...

Top naujienos

Nerimas dėl koronaviruso pavojaus auga: kai kuriuose skyriuose – pacientų apgultis (155)

Ar Lietuva pasiruošusi, jeigu mūsų šalyje būtų nustatytas koronavirusas ? Laidoje „ Delfi...

Po kruvino incidento – slaptas tyrimas dėl „pupytės“ vyro: aiškėja naujos aplinkybės (3)

Po kruvino incidento Alytaus pataisos namuose , kai, įtariama, buvo sužalotas bausmę dėl didelio...

Kaune blogai pasijutus iš Italijos grįžusiam vilkiko vairuotojui, iškviesti medikai koronavirusas įtariamas jonaviškiui (283)

Antradienio rytą į Kaune įsikūrusius muitinės sandėlius iš Šiaurės Italijos grįžęs vilkiko...

Susirūpinkite, jei po automobiliu liko bent lašas tepalų – bauda gali gerai patuštinti kišenę (9)

Akylesnis praeivis nesunkiai pastebės, kad stovėjimo aikštelėse, ant kelio, šaligatvių, kur bent...

TS-LKD paskelbė preliminarų vienmandatininkų sąrašą: jame ir Landsbergis, ir Šimonytė papildyta 18:27 val. (176)

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) paskelbė preliminarų kandidatų...

Bakas: informacija, kurią aš pateikiau teisėsaugai, susijusi su teise į privataus gyvenimo neliečiamumą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ( NSGK ) pirmininkas Dainius Gaižauskas po...

Medicininės kaukės Lietuvoje baigiasi: likusias parduoda 10 kartų brangiau, perpardavinėtojai užrašinėja į eiles (260)

Dėl koronaviruso sukelto nerimo Lietuvos vaistinėse nebeliko medicininių kaukių, nors...

Ramūnas Bogdanas. Lietuvą gelbėja skaitymas? pamąstymas po Vilniaus knygų mugės

Vilniaus knygų mugė vyksta jau 21-erius metus, ir galo nesimato. Nuo kelių LITEXPO salių ji...

Šveicarija patvirtino pirmąjį koronaviruso atvejį ketvirtas atvejis patvirtintas Ispanijoje (21)

Antradienio pavakarę Šveicarijos vyriausybė patvirtino apie pirmąjį susirgimo naujuoju...