Fermentacijos grybai daro stebuklus: gyvas kefyro grybas pieną paverčia tirštu ir charakteringu kefyru, o arbatos grybas arbatą paverčia kombučos gėrimu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija tokių gėrimų privalumus ir rekomenduoja fermentuotus produktus vartoti kiekvieną dieną.
Edita Gavelienė
Edita Gavelienė

Fermentacija – unikalus maisto apdorojimo metodas, leidžiantis išsaugoti maisto produktus, tuo pačiu suteikiantis maisto produktui naujas skonines savybes bei, dažnu atveju, didesnę maistinę vertę. Ir būtent tai padaryti leidžia įvairūs fermentaciją skatinantys grybai.

„Įdomu tai, jog fermentuoti produktai nuo seno buvo vartojami ne tik maitinimosi, bet ir medicininiais tikslais. Senovės Egipte, Romoje, Graikijoje, Kinijoje fermentiniai gėrimai buvo naudojami ligų prevencijai bei skausmo malšinimui. Būtent dėl naudingumo organizmui, grybai, kurių miške nerasite, turėtų atsirasti jūsų virtuvėje“, – teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Vienas iš tokių grybų – kefyro grybas. Tiesa, labai svarbu, kad kefyras būtų gaminamas su gyvu kefyro grybu. Šiuo metu nemažai kefyro rūšių yra gaminama su sausu ar šaldytu kefyro grybo raugu. Bet būtent gyvas kefyro grybas natūraliai sukuria tirštą tekstūrą ir charakteringą brandų skonį.

„Lietuviai kefyrą žino ir vertina jau nuo seno, o pasaulis tik dabar atranda kefyrą kaip produktą, kurio ir skonis, ir maistinė vertė yra išskirtinė“, – sako „Pieno Žvaigždžių“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Vilma Laukytė–Staniuvienė
Vilma Laukytė–Staniuvienė

Dr. Edita Gavelienė prideda: „Kefyro gamybai naudojamas kefyro grybas padidina šio produkto biologinę naudą, lyginant su pienu, mat bakterijų veikla didina B grupės vitaminų sintezę. Taigi, kefyras naudingas žmogaus sveikatai kaip pieno produktas: turtingas visaverčiais gyvūninės kilmės baltymais, lengvai įsisavinamomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, o tuo pačiu neša naudą ir kaip fermentuotas gėrimas: pasižymi probiotinėmis savybėmis.“
V. Laukytė-Staniuvienė pasakoja apie gyvo kefyro grybo priežiūros ypatumus: „Tikram ir gyvam kefyro grybui reikalingos specifinės žinios, sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka, temperatūra, specialios talpos. Tam mes įmonėje turime atskirą skyrių, kur patenka tik apmokyti darbuotojai.“
Kitas grybas yra ne toks reiklus, jį galima auginti net ir namų sąlygomis, tai – arbatos grybas. Maitinant jį cukrumi ir žalia arbata gaunamas fermentuotas arbatos gėrimas, dar vadinamas kombucha.

Dr. E. Gavelienė pasakoja, kad remiantis archeologiniais ir archeobotaninias radiniais manoma, jog gėrimus žmogus fermentavo jau prieš 9000 metų. Ir tikėtina, kad arbatos grybas išties yra vienas seniausių gėrimų fermentacijos pagalbininkų, išlikusių iki šių dienų. Bet nepaisant ilgamečių vartojimo tradicijų, medicinine prasme daugiau dėmesio susilaukė tik per pastaruosius 20 metų.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė

Panašiai, kaip ir kefyras, fermentuota arbata taip pat turi maistinių medžiagų, kurios palankiai veikia žmogaus sveikatą. Šiuo metu žinoma, apie galimą kombučios įtaką sveikatai, gerinant kepenų ir virškinimo trakto funkcijas. Taip pat pastebimas probiotikams būdingas veikimas: imuninės sistemos aktyvinimas, detoksikacija, antioksidacinis.

Arbatos grybu fermentuotas gėrimas pasižymi probiotinėmis savybėmis, t.y. skatina gerųjų žarnyno bakterijų veiklą, sukuria palankią aplinka joms daugintis. Bet gėrimo maistinė vertė priklauso ir nuo kitų priedų, naudojamų antrinėje fermentacijoje. Fermentuojant arbatą su vaisiais ar žolelėmis, gėrimas praturtinamas ir jų savybėmis.

„Deja, dėl stokojančių gamybos standartizacijos metodų, namuose gaminamas šis gėrimas gali būti ir nepalankus sveikatai dėl pakitusios bakterijų sudėties, gamyboje naudojamų priedų“, – perspėja dr. E. Gavelienė.

Dr. E. Gavelienė pabrėžia, kad fermentuotų ar raugintų produktų rekomenduojama vartoti kasdien. Pasak gydytojos dietologės, tai naudinga visam organizmui, bet ypač aktualu siekiant, kad gerųjų žarnyno bakterijų kiekis būtų nuolat palaikomas, atnaujinamas.

Užsakymo nr.: PT_87064699

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
4.7273

Rolandas ir daržovės: meilė ne iš pirmo žvilgsnio (1)

Daugiau nei 12 metų išskirtinės kokybės daržovėmis prekiaujančios „Rolando daržovės “...

Itin minkšti, purūs ir tobulo skonio keksiukai su uogomis

Mėgstu eksperimentuoti, todėl itin dažnai tų pačių desertų savo virtuvėje nekartoju. Na bet...

Kalėdinis tinginys, kurio skonio tradicija perduodama iš kartos į kartą (3)

Grietininis, apelsinais kvepiantis, aguonomis spragsintis ir saldumu džiuginantis!

Ypatingasis bulvių ir sūrio apkepas su grietinėle: skonio šedevras, kuris papuoš net ir švenčių stalą (3)

Kas nemėgsta bulvių? Mažai kas… Bent jau aš tai jas LABAI mėgstu. O paruošimo juk yra...

Alfas Ivanauskas: „Visi eksperimentai kokybiškoje skardoje baigsis vienodai – sėkme“ (2)

Posakis „blogam šokėjui ir batai trukdo“ ne visuomet taiklus virtuvėje, mat net ir geriausiam...

Top naujienos

Skelbiama, kad užfiksuotas didžiausias omikron atmainos protrūkis Europoje bendrovės visoje Europoje atsisako kalėdinių vakarėlių (46)

Po įmonės kalėdinio vakarėlio Norvegijoje nauja koronaviruso omikron atmaina nustatyta...

Laisvės partija iškėlė ultimatumą konservatoriams? Koalicijos likimas – netikėtose rankose (181)

Šią savaitę paaiškėjo kaina, kurią konservatoriai ir Liberalų sąjūdis turi sumokėti už...

Baltarusiškos propagandos kūrybos užkulisiai: parodė neįtikėtinas režimui tarnaujančių migrantų istorijas (12)

Baltarusijos pradėtame hibridiniame kare vienas iš svarbiausių ginklų – propaganda....

Kritikai čiaupiasi: kiek aukštai Eurolygoje gali ropštis šis „Žalgiris“? (59)

Sezono starte užsitęsusį įšalą įveikęs Kauno „Žalgiris“ šiuo metu yra vienas...

Nacionalistinių partijų susitikime Varšuvoje – ir Tomaševskis pavojaus dėl Rusijos veiksmų neįžvelgia (11)

Nacionalistinių partijų lyderių susitikime Varšuvoje šeštadienį dalyvaujantis Lietuvos lenkų...

Naujo paminklo Salomėjai Nėriai iniciatoriai: svarbiausia – ne griauti, o kurti (62)

Tik nuo pjedestalo „nulipus“ Petro Cvirkos paminklui ir puse lūpų vėl sugrįžtant kalboms apie...

Net sužeista Kauno eglutė nenustoja džiuginti miestiečių: jau vyksta atstatymo darbai Tiesioginė transliacija iš Kauno rotušės (1)

Šįryt kauniečius ir ne tik pasiekė niūri žinia – paryčiais degė didžioji miesto puošmena,...

Galimybių dirbti vienu metu keliems darbdaviams gausiau, bet taip dirbančių – mažiau (1)

Kas penktas lietuvis šalia pagrindinio darbo turi vieną, du ar dar daugiau papildomų arba...

Sukrėsti kauniečiai lanko naktį padegtą eglutę: pirmą kartą matomas toks makabriškas vaizdas situaciją pakomentavo eglės kūrėja (188)

Šeštadienio rytą į Kauno Rotušės aikštę rinkosi sukrėsti kauniečiai norėdami apžiūrėti...