Šilauogės – Lietuvoje labai populiarėjančios uogos, kurias lietuvaičiai dar tik atranda. Anot šilauogių augintojų, anksčiau žmonės bijojo jomis nusinuodyti, o dabar jas godžiai valgo. DELFI kalbina šias uogas auginančius ūkininkus ir klausia jų, kaip pavyko atrasti šią aukso gyslą.
Šilauogės
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Palyginti neseniai dideli Lietuvos dirbamos žemės plotai buvo apsodinti šilauogėmis. Kai kurie ūkininkai, susidomėję šiomis uogomis, metė anksčiau augintas kultūras ir pasinėrė būtent į šią nišą. Pasirodo, buvo verta. Dabar jie sako, kad rizika atsipirko ir lietuviai vis labiau pripranta prie šių uogų. O tai garantuoja didelį pelną. Žmonės negaili pinigų už kokybišką produktą.

Bijojo nusinuodyti

Šilalės rajone šilauoges auginanti ūkininkė Ona Sungailienė DELFI pasakojo, kaip per dešimt metų pasikeitė žmonių požiūris į šias uogas. Iš pradžių lietuviai jų bijojo, o dabar jau priprato.

Moteris prisiminė kurioziškas istorijas: „Dabar šilauogės
labai išpopuliarėjo. Prisimenu, prieš 10 metų žmonės bijojo net uogą
ragauti, sakydavo, kad bijo nusinuodyti. Tai dabar tokių žmonių nebėra.
Žmonės dabar ieško, skambina ir nori šilauogių.“

Anot ūkininkės, Lietuvoje yra tinkamos sąlygos auginti šias uogas. „Derlius, atrodo, šiais metais bus geras, bet labai vėluoja sirpimas - kažkur 10 dienų. Tikriausiai viskas yra dėl to, kad vasaros šaltos, pavasaris irgi buvo vėsus“, - kalbėjo O. Sungailienė.

Ūkininkė parduoda kilogramą šilauogių už 4-5 eurus: „Šiais metais šilauogės nepabrango, nes lietuviams labai sunku įsiūlyti. Be to, derlius yra šiek tiek vėlyvas, nes iš Lenkijos uogų atveža anksčiau. Bet rinka yra rinka. Viską parduodame Lietuvoje, dažniausiai parduodame žmonėms, kurie prekiauja turguose arba važinėjamės po ūkininkų turgelius.“

Anot augintojos, šilauogės populiarios, nes žmogaus organizmui yra labai naudingos.

„Kai įpranti jas auginti, atrodo, jau nebesunku, o pačioje pradžioje, kol visas subtilybes uogos auginimo išsiaiškini, yra sunkiau. Didelis dėmesys skiriamas kokybei. Stengiamės nenuskinti žalios uogos, nes jeigu ji žalia, ji neskani, rūgšti, todėl vartotojas turi atsirinkti. Šilauogė turi būti skani ir saldi, jeigu yra rūgšti, raudona, reiškia, ji neprisirpusi. Labai daug neprisirpusių jų pardavinėja, negerbiame dar uogos“, - problemą konstatavo O. Sungailienė.

Lietuvaičiai valgo godžiai

Kitas šilauogių augintojas Vladas Letukas DELFI sakė, kad lietuviai šilauoges valgo godžiai, bet tokia tendencija pasireiškė tik pastaruoju metu.

„Visi metai būna geri. Nereikia prieš gamtą burnoti. Žinoma, šiais metais trūksta šilumos ir saulės. Truputį susimaišė laikas: kai reikėjo lietaus, tada buvo saulė, o dabar reikia saulės, bet lietus stipriai trukdo skynimui. Bet ką darysi, mes bejėgiai prieš gamtą“, - sakė V. Letukas.

Anot ūkininko, dabar žmonės labai stipriai domisi šilauogėmis ir nori jas auginti. Bet dažniausiai sodininkams tai nepavyksta, nes trūksta žinių. Dėl to geriausius rezultatus pasiekia šioje srityje besispecializuojantys ūkininkai.

„Visi nori jas auginti, bet ne visiems galima tai daryti, nes reikia daug žinių. Atvažiuoja pas mus tuntai žmonių ir klausia patarimų. Kai skynėme pačias pirmąsias uogas, prieš 12 metų, galvojome, kad reikės patiems ir valgyti, nes žmonės jų bijojo. Dabar taip nėra ir lietuvaičiai godžiai valgo.“

Iš šilauogių auginimo galima neblogai uždirbti. Tačiau augintojas buvo lakoniškas: „Jeigu ne gobšus esi, tai gyventi galima. Bet šias uogas mes auginame ne dėl pinigų. Šilauoges auginti gana sunku: reikia viską padaryti šiandien ir dabar, rytoj jau nebetinka ir gali nebedaryti. Šiuo požiūriu jos yra reiklios.“

V. Letukas pasakojo, kad apie eksportą negalvoja: „Mūsų uogas suvalgė lietuvaičiai. Šiemet kol kas užsienyje rinkos neieškojome, nes daug parduodame Lietuvoje.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Venckienės sūnus – apie pražilusią mamą, uždarytą verslą ir teisingumą: tyliai ir ramiai tikrai niekas jos nenuteis (186)

Prieš pusantrų metų Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) sulaikius buvusią teisėją Neringą...

Stebint signalus dėl krizės Mačiulis optimizmu netrykšta: yra tik dvi geros žinios (55)

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad pasaulinės tendencijos rodo, kad...

Socialdemokratai prašo pašalinti juos iš valdančiosios koalicijos (25)

Seimo socialdemokratų partijos frakcija kreipiasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad jų...

Naujovė bankuose: prisijungę prie vieno – matysite savo sąskaitas kituose (14)

Du Lietuvoje veikiantys bankai skelbia atvirosios bankininkystės startą. Tai reiškia, kad nuo šiol...

Baltijos jūroje mirtį atnešusi bakterija verčia susimąstyti: panašus pavojus tyko ir kituose vandens telkiniuose (9)

Toks nelaimingas nutikimas kaip neseniai Vokietijoje Baltijos jūroje besimaudžiusios ir...

Dėl Rusijos grįžimo į galingųjų valstybių klubą – Zelenskio komentaras (176)

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad Krymo sugrąžinimas jo...

Tomas Sinickis. Viskas, ką jums reikia žinoti apie demokratiją (40)

Lietuva jau beveik tris dešimtmečius yra demokratinė valstybė. O žmonės pyksta.

Prezidentūros atstovas Seime: švedai skambino ambasadai dėl miškų įstatymo Seimas atmetė Nausėdos veto; papildyta (198)

Ketvirtadienį Seimo posėdyje, svarstant miškų įstatymą, Respublikos Prezidento vyriausiasis...

Nemalonus radinys pajūryje: prašo pagalbos surasti, kas į upelį išleido tualeto nuotekas (5)

Trečiadienio rytas Pajūrio regioniniame parke prasidėjo neramiai: kažkas į Karklėje tekantį...

Sinkevičius: tokio didelio palaikymo nesitikėjau papildyta (187)

Ketvirtadienį Seime buvo balsuojama dėl Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūros į eurokomisarus....