Šilauogės – Lietuvoje labai populiarėjančios uogos, kurias lietuvaičiai dar tik atranda. Anot šilauogių augintojų, anksčiau žmonės bijojo jomis nusinuodyti, o dabar jas godžiai valgo. DELFI kalbina šias uogas auginančius ūkininkus ir klausia jų, kaip pavyko atrasti šią aukso gyslą.
Šilauogės
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Palyginti neseniai dideli Lietuvos dirbamos žemės plotai buvo apsodinti šilauogėmis. Kai kurie ūkininkai, susidomėję šiomis uogomis, metė anksčiau augintas kultūras ir pasinėrė būtent į šią nišą. Pasirodo, buvo verta. Dabar jie sako, kad rizika atsipirko ir lietuviai vis labiau pripranta prie šių uogų. O tai garantuoja didelį pelną. Žmonės negaili pinigų už kokybišką produktą.

Bijojo nusinuodyti

Šilalės rajone šilauoges auginanti ūkininkė Ona Sungailienė DELFI pasakojo, kaip per dešimt metų pasikeitė žmonių požiūris į šias uogas. Iš pradžių lietuviai jų bijojo, o dabar jau priprato.

Moteris prisiminė kurioziškas istorijas: „Dabar šilauogės
labai išpopuliarėjo. Prisimenu, prieš 10 metų žmonės bijojo net uogą
ragauti, sakydavo, kad bijo nusinuodyti. Tai dabar tokių žmonių nebėra.
Žmonės dabar ieško, skambina ir nori šilauogių.“

Anot ūkininkės, Lietuvoje yra tinkamos sąlygos auginti šias uogas. „Derlius, atrodo, šiais metais bus geras, bet labai vėluoja sirpimas - kažkur 10 dienų. Tikriausiai viskas yra dėl to, kad vasaros šaltos, pavasaris irgi buvo vėsus“, - kalbėjo O. Sungailienė.

Ūkininkė parduoda kilogramą šilauogių už 4-5 eurus: „Šiais metais šilauogės nepabrango, nes lietuviams labai sunku įsiūlyti. Be to, derlius yra šiek tiek vėlyvas, nes iš Lenkijos uogų atveža anksčiau. Bet rinka yra rinka. Viską parduodame Lietuvoje, dažniausiai parduodame žmonėms, kurie prekiauja turguose arba važinėjamės po ūkininkų turgelius.“

Anot augintojos, šilauogės populiarios, nes žmogaus organizmui yra labai naudingos.

„Kai įpranti jas auginti, atrodo, jau nebesunku, o pačioje pradžioje, kol visas subtilybes uogos auginimo išsiaiškini, yra sunkiau. Didelis dėmesys skiriamas kokybei. Stengiamės nenuskinti žalios uogos, nes jeigu ji žalia, ji neskani, rūgšti, todėl vartotojas turi atsirinkti. Šilauogė turi būti skani ir saldi, jeigu yra rūgšti, raudona, reiškia, ji neprisirpusi. Labai daug neprisirpusių jų pardavinėja, negerbiame dar uogos“, - problemą konstatavo O. Sungailienė.

Lietuvaičiai valgo godžiai

Kitas šilauogių augintojas Vladas Letukas DELFI sakė, kad lietuviai šilauoges valgo godžiai, bet tokia tendencija pasireiškė tik pastaruoju metu.

„Visi metai būna geri. Nereikia prieš gamtą burnoti. Žinoma, šiais metais trūksta šilumos ir saulės. Truputį susimaišė laikas: kai reikėjo lietaus, tada buvo saulė, o dabar reikia saulės, bet lietus stipriai trukdo skynimui. Bet ką darysi, mes bejėgiai prieš gamtą“, - sakė V. Letukas.

Anot ūkininko, dabar žmonės labai stipriai domisi šilauogėmis ir nori jas auginti. Bet dažniausiai sodininkams tai nepavyksta, nes trūksta žinių. Dėl to geriausius rezultatus pasiekia šioje srityje besispecializuojantys ūkininkai.

„Visi nori jas auginti, bet ne visiems galima tai daryti, nes reikia daug žinių. Atvažiuoja pas mus tuntai žmonių ir klausia patarimų. Kai skynėme pačias pirmąsias uogas, prieš 12 metų, galvojome, kad reikės patiems ir valgyti, nes žmonės jų bijojo. Dabar taip nėra ir lietuvaičiai godžiai valgo.“

Iš šilauogių auginimo galima neblogai uždirbti. Tačiau augintojas buvo lakoniškas: „Jeigu ne gobšus esi, tai gyventi galima. Bet šias uogas mes auginame ne dėl pinigų. Šilauoges auginti gana sunku: reikia viską padaryti šiandien ir dabar, rytoj jau nebetinka ir gali nebedaryti. Šiuo požiūriu jos yra reiklios.“

V. Letukas pasakojo, kad apie eksportą negalvoja: „Mūsų uogas suvalgė lietuvaičiai. Šiemet kol kas užsienyje rinkos neieškojome, nes daug parduodame Lietuvoje.“

Užsakymo nr.: PT_68616766

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Odontologės papasakojo, pagal kokį pagrindinį kriterijų iš tikrųjų reikia rinktis dantų šepetėlį būtina viena papildoma priemonė (33)

Prekybos vietose siūlomi įvairių tipų dantų šepetėliai . Skiriasi jų galvutės dydis,...

Nuomos aferoms pabaigos nematyti: agentūrai sumokėjo, bet buto negavo (45)

Nors apie Klaipėdoje veikiančią agentūrą „Butų nuoma“ blogi atsiliepimai sklando apie...

Transliuotos išgertuvės Kybartuose atskleidė baisią situaciją: neskubėkime teisti kalinių (192)

Savaitgalį iš Kybartų pataisos namų išgertuves gyvai transliavę vyrai toliau kursto aistras....

Po pertraukos įvarčiais prapliupusi Rusijos rinktinė – praktiškai aštuntfinalyje (489)

Pasaulio futbolo čempionate antradienį prasidėjo antrojo turo rungtynės. Skambią pergalę prieš...

Kurtinaitį užjautęs Jovaiša davė skausmingą patarimą „Žalgiriui“ (67)

Kauno „Žalgiris“ užbaigė, kaip sako pats Šarūnas Jasikevičius , istorinį sezoną....

Nuo šiol pramogauti keliaus tik čia: merginos ir pigios pramogos papirko lietuvio širdį (18)

Dvi savaitgalio dienos Berlyne yra tai, ką šią vasarą privalo išbandyti kiekvienas lietuvis....

Tik vyrams: kaip pastatyti moterį „į vietą"? (63)

Dėmesio! Šis straipsnis griežtai skirtas tik vyrams! Moterims parašiau kitą. Prieš septynerius...

Išgertuvės Šventojoje siutino: ne visi taip supranta atostogas (21)

Kurortas - kai kuriems žmonėms jis asocijuojasi su poilsiu ar vakarėliais. Susirenka daugybė...

VU rektorius: docento darbo užmokestis jau prilygsta vairuotojo algai (137)

Tyrėjai moksliniams tyrimams gali skirti vos pusę savo darbo laiko. Kita 40-50 proc. laiko dalis...

Karštis ir sportas: kaip susidraugauti su plieskiančia saule ir nepritrūkti motyvacijos (5)

Atėjus vasarai, ir dar tokiai šiltai, sunku nesidžiaugti oru. Kiek daug laisvalaikio galimybių ir...