Kai kurie mėsinių galvijų augintojai skundžiasi, kad toks verslas reikalauja daugiau investicijų nei atneša pelno. Vis dėlto kiti ūkininkai atrėžia, kad reikia nesiskųsti, o kažką daryti ir stengtis.
Gyvuliai biodinaminiame ūkyje
© Asmeninio archyvo nuotr.

Reikia daug pastangų

Prie kitų ūkio šakų dar ir mėsinius galvijus Ukmergės rajone auginantis Algimantas Dubrickas DELFI teigė, kad šis verslas nėra pelningas.

„Kaip pagrindinė verslo šaka, mėsinių galvijų auginimas nėra perspektyvus, iš šio reikalo ateina per maži pinigų srautai, reikalų daug, o pinigų – mažai. Jeigu dar auginant grūdus, laikant melžiamas karves, ši šaka gali būti naudinga. Kai viską suplaki į krūvą, kažkas išeina“, - sakė A. Dubrickas.

Paklaustas, kur realizuoja savo produkciją, ūkininkas teigė, kad būna visokių variantų: „Ir lenkams parduodame, ir Lietuvoje. Yra šveicarų firma, kuri superka produkciją, tačiau jų yra didelės pretenzijos mėsos kokybei. Aš pats anksčiau laikiau pieno ūkį, tačiau dabar senstu, man ir pinigų mažiau reikia, ir darbo noriu mažiau turėti. Tai vienintelis mėsinių galvijų privalumas.“

Anot pašnekovo, mėsinių galvijų auginimui reikia daug investicijų: „Reikia didelių patalpų, tvartų, patys gyvuliai kainuoja brangiai. Gauni kelias kapeikas ir jas išleidi ant einamųjų reikalų.“

Reikia įpratinti vartotoją

Šiauliuose mėsinių galvojų ūkį turintis Antanas Bezaras visai priešingai apibūdino šio ūkio sektoriaus pelningumą.

„Padėtis nėra bloga, tiesiog ūkininkai labai dažnai pripratę bėdavotis, kad viskas blogai. Būna net užsieniečiai labai nustebę, kad turime tiek žalienų ir jų neišnaudojame, jie tinka mėsinei galvininkystei. Kainos šiame sektoriuje nekrito, susidomėjimas auga. Kaip mėgstu pajuokauti, kad čia yra tinginių verslas“, - sakė A. Bezaras.

Anot ūkininko, tikrai apsimoka auginti mėsinius galvijus: „Ypač jeigu kažkas turi nuosavos žemės arba turi galimybę išsinuomoti apleistų žemių. Reikia įsigyti galvijus pradžiai, o po to net nepajauti, kaip tos bandos išsiplečia. Dabar telyčaitė 7-8 mėnesių kainuoja apie tūkstantį eurų, todėl reikia investicijų medžiagos įsigijimui.“

Pasak pašnekovo, produkcijos ant lietuvių stalo patenka labai nedaug: „Kai pabendrauji su pirkėjais, jie skerdžia, komplektuoja partijas ir veža į užsienį, taip jie daugiau uždirba. Tačiau dabar ir Lietuvoje atsiranda ūkininkų, kurie kuria savo skerdyklėles ir kai vartotojas paragauja tokios mėsos, supranta, koks yra skirtumas. Turime ir vartotoją pripratinti prie lietuviškos mėsos.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Naujų technologijų era: piršto antspaudu ar veidu atrakinami išmanieji telefonai – kiek tai saugu (54)

Šiandien jau nieko nestebina, kad pirštų antspaudu ar savo veidu galite atrakinti išmanųjį...

Sutampa net aplinkybės: Karbauskiui teko savo kailiu pabūti Pranckiečio vietoje (168)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis patekęs į...

Gaisras Alytuje: dūmai nusisuko nuo miesto Prognozuoja, kada gaisras bus užgesintas. Papildyta 21:03 (552)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Zelenskis negrąžins didžiausio šalies banko savininkui: gresia rimtas konfliktas su buvusiu partneriu (44)

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė negrąžins didžiausio šalies banko...

Veryga kreipėsi į Alytaus gyventojus (94)

Alytuje jau ketvirtą parą nepavykstant užgesinti padangų perdirbimo gamykloje kilusio gaisro,...

Johnsonas įpareigotas atidėti „Brexit“: tikisi, kad ši idėja nesužavės ES

Borisas Johnsonas teigė nesijaučiąs sužlugdytas, nors Jungtinės Karalystės (JK) parlamentas...

Prancūzijoje turėjo savo krautuvėlę, bet ramybės oazę atrado mažame Žemaitijos kaimelyje (22)

Trylika metų mažame miestelyje Prancūzijoje gyvenusi Lina Galminaitė Blanchot ten turėjo savo...

Užkalnis: kuo kvepia laukinė laisvė ir runkeliai iš kioskų? (107)

Bjaurieji amžiai, dar žinomi, kaip pirmasis nepriklausomybės dešimtmetis, viskas, kas prasideda...

Paaiškėjo pirmoji iš projekto „Šok su žvaigžde“ iškritusi pora ir favoritai (1)

LRT projekto „Šok su žvaigžde“ dalyviams šis vakaras tapo rimtu išbandymu. Laidos pabaigoje...

Apie troleibusą svajojo nuo vaikystės: kai atlyginimas – 500 eurų, jauni darbuotojai čia neužsibūna (59)

Vilniaus miesto gatvės neįsivaizduojamos be troleibusų. Vieni jų nemėgsta dėl prasto...