Kailinių žvėrelių auginimas – sudėtingas verslas, įsitikinę ūkininkai. Prekes aukštuomenei gaminantys verslininkai teigia, kad žvėrelių priežiūra bei humaniškumas yra vienas iš svarbiausių ūkio prioritetų.
Šinšila
© Reuters/Scanpix

Leis šinšilos kailiu pasidžiaugti ne tik aukštuomenei

Šinšilų ūkio Kauno rajone atstovė Simona Dainė DELFI pasakojo apie šių žvėrelių auginimą.

„16 metų jau esame šiame versle ir vis judame toliau. Didelių šinšilų ūkių Lietuvoje nėra ir jie nereikalingi, nes tuomet nebūna kokybės. Jeigu yra didelis ūkis (tokie keli yra Europoje), nėra kokybės ir yra prastesnė priežiūra. Mes rūpinamės žvėreliais labai atsakingai, stengiamės, kad jiems nieko netrūktų. Tai daug priežiūros reikalaujantys gyvūnai, kadangi jie yra išskirtiniai. Tai yra ne šuo ir ne katė. Šinšilos reikalauja dėmesio, reikia nuolat prie jų eiti, žiūrėti, kaip jie gyvena, kaip vaikus veda. Net patys esame veterinarai, jie kartais mums skambina“, - pasakojo S. Dainė.

Moteris sakė, kad šiemet jos įmonė turės ką pasiūlyti ne tik turtingiesiems, bet ir vidutinei klasei: „Tai yra labai specifinė prekė, kuri skirta aukštuomenei ir ne visi gali įpirkti. Tačiau šiais metais mūsų kolekcijoje bus ir prekių ne tik aukštuomenei. Bus ir to, ką galėtų įpirkti ir vidutinė klasė. Bus pirštinių, šalikų, mezginių ir kitų aksesuarų. Yra žmonių, kurie nori šinšilos kailio, todėl leisime prie jo prisiliesti ir eiliniam žmogui. Kailis yra labai lengvas, šiltas, tankus ir yra išskirtinis. Tokio kailio daugiau pasaulyje nėra.“

Paklausta, ar tai pelningas verslas, pašnekovė negalėjo rasti vienareikšmiško atsakymo: „Viskas priklauso nuo žmogaus. Tai yra išskirtinis žvėrelis, svarbu, kiek jam skirsi dėmesio, kiek domėsiesi ta šaka. Dabar yra daug norinčių auginti žvėrelius ir prasidėjusi šinšilų ūkių banga, atsirado naujųjų augintojų, tačiau čia nėra taip paprasta. Reikia daug atsakomybės. Kad verslą išvystytum, reikia paaukoti daug laiko.“

Visuomenėje apie kailinių žvėrelių ūkius pasigirsta įvairių nuomonių. Kai kurie šią verslo sritį vertina neigiamai, tačiau, pasak S. Dainės, viskas priklauso nuo gyvūnų laikymo sąlygų: „Mūsų ūkis yra prižiūrimas skrupulingai, mums visi žvėreliai yra išskirtiniai, tai tarsi vaikų darželis mums, viskas yra labai humaniškai atliekama, manau, kad mums niekas dėl to neturėtų priekaištų.“

Šinšilų mėsą valgo jau daug metų

Šinšilas auginanti ūkininkė Laima Mušinskienė anksčiau DELFI teigė, kad šinšilos naudingos ne tik dėl kailių, tačiau ir dėl ekologiškos mėsos.

„Mes žvėrelius auginame septinti metai ir jau kokius šešis metus tikrai naudojame jų mėsą. Prieš pradedant auginti aš jau žinojau, kad šinšilų mėsa yra valgoma, teko domėtis prieš užsiimant šiuo verslu ir užsienio tinklalapiuose radau informacijos, kad įvairiose šalyse ši mėsa yra labai vertinama, pavyzdžiui, Italijos restoranuose pateikiama kaip delikatesas. Buvo parašyta, kad mėsa yra labai vertinga. Savo ūkyje kiek yra tos mėsos, savoje šeimoje ir sunaudojame“, - pasakojo ūkininkė.

Ji teigė, kad jai šinšilų mėsa primena triušieną ir vištieną: „Mėsa yra gan šviesi, sausoka, manau, kad dietinė. Žinoma, tos mėsytės nėra daug, bet ji yra skani. Tai yra žolėdis žvėrelis ir jis iš tiesų yra labai švarus, ūkiuose palaikoma ideali švara: vanduo keičiamas kiekvieną dieną, kovojame, kad pašaras būtų kuo kokybiškesnis, kad aukščiausios kokybės produktai ten būtų sudėti. Tai yra ekologiška mėsytė.“

Nors šios mėsos receptų nėra, tačiau L. Mušinskienė teigė, kad išbandė ne vieną jos paruošimo būdą.

„Užraugiu taip kaip šašlykus ir vasarą ant grotelių galima pakepti. Taip pat kaip vištieną ir triušieną su prieskoniais pamarinavus orkaitėje kepam. Kadangi šinšilų yra pakankamai didelės kepenėlės, darom tokį paštetą. Jis labai skanus išeina“, - kalbėjo šinšilų augintoja.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kauniečio lentynoje duona guli jau 5 mėnesius, o vis dar kaip nauja: ko į ją deda?

DELFI skaitytojas buvo nustebintas – į spintelę prieš penkis mėnesius padėta duona atrodė...

Ilgalaikės prognozės jau rodo, kokio gruodžio galime sulaukti (24)

Šiais metais lapkritis, pastebi sinoptikai, dėl neįprastai šiltų orų labiau primena spalį....

Sočyje – Putino akibrokštas Netanyahu: įžeidimas mestas tikslingai (241)

Vladimiras Putinas niekada nepraleidžia progos pasinaudoti geopolitiniu silpnumu, net jei tai...

Kriptovaliutų prekeiviui akis išdurti grasinusiems reketininkams – skirtingos bausmės (4)

Laukinio kapitalizmo laikmetį, kai verslininkai buvo grobiami, kankinami ir net žudomi primenanti...

Stalo etiketas: ar žinojote, kaip iš tiesų valgyti buritus, tortilijas ar takus? (11)

Valgymo etiketas – tai, kaip elgiamės prie stalo, kaip sėdime ar naudojamės įrankiais gali ne...

Monika Linkytė papasakojo, kaip atsikratė dažną lietuvį kankinančių įpročių (9)

Princas Harry, aktoriai Leonardo DiCaprio ir Emma Watson – tai tik maža dalis visame pasaulyje...

Programišių išmanumui ribų nėra: telefonus sugebėjo atrakinti panaudoję piršto atspaudą nuo stiklinės (10)

Pirštų atspaudų skaitytuvas, akies tinklainė ir „ Face ID “ sistemos yra šiuolaikinių...

Jasikevičius – apie Grigonio traumą, krūvius ir permainų krečiamą „Panathinaikos“ ekipą (3)

Eurolygos 9-ame ture Kauno „Žalgiris“ (3/5) namuose priims Atėnų „Panathinaikos“ ekipą...

Į Egidijaus Dragūno keiksmų tiradą rūbinėje sureagavo vaiko teisių tarnyba: sulaukta net kelių skundų papildyta (225)

Atlikėjas Egidijus Dragūnas - Selas įsivėlė į naują skandalą. Šeštadienį Vilniuje per...