Spalio 9 dieną portale infa.lt pasirodė straipsnis pavadinimu „PSO netyčia prasitarė, jog koronavirusas ne ką pavojingesnis žmonių gyvybei nei sezoninis gripas“.

Tekste rašoma, kad PSO vadovybė spalio 5 dieną vykusios sesijos metu PSO nepaprastųjų situacijų vadovas daktaras Michaelas Ryanas teigė, kad, PSO manymu „Maždaug 10 proc. pasaulio žmonių yra užkrėsti „Sars-Cov-2“. Tai yra jų „geriausias vertinimas“ ir tai milžiniškas padidėjimas lyginant su oficialiai pripažintų atvejų skaičių (apie 35 mln.)“, – rašoma tekste.

Toliau teigiama, kad PSO atstovė, daktarė Margaret Harris vėliau patvirtino šį skaičių, teigdama, kad jis pagrįstas visų Pasaulyje atliktų plačių serologinio paplitimo tyrimų vidutiniais rezultatais. „Nežiūrint į tai, kad PSO bandė tai pateikti kaip kažką labai blogo – dr. Ryanas netgi sakė, kad tai reiškia, kad „didžioji pasaulio dalis išlieka pavojuje“. – tai iš tikrųjų gera žinia. Ir dar kartą patvirtina tai, kad virusas nėra toks mirtinas, kaip visi prognozavo. Pasaulyje gyvena apie 7,8 milijardo žmonių, -iš kurių 10 proc. užkrėstųjų sudaro 780 milijonų atvejų. Šiuo metu Sars-Cov-2 infekcijai priskiriamos 1 066 984 mirtys“, – rašoma straipsnyje.

Melaginga informacija

Verta paminėti, kad tai nėra infa.lt autorinė medžiaga, tačiau kito angliško naujienų portalo off-guardian.org straipsnis, kuris buvo išverstas į lietuvių kalbą. Šis tekstas yra parašytas remiantis AP tekstu, kuris būtent ir raportavo informaciją apie įvykusią sesiją, tačiau off-guardian.org ir infa.lt tekstuose yra pateikta iškraipyta informacija, be to, PSO atstovai apie gripą net nekalbėjo.

AP publikacijoje akcentuojama, kad PSO mano, jog 10 proc. pasaulio gyventojų serga COVID-19. Infa.lt tekste teigiama, kad faktas, jog didžioji dalis pasaulio išlieka pavojuje, yra teigiamas. Tačiau PSO atstovai iš tiesų akcentavo tokios situacijos pavojų ir teigė, kad dar 90 proc. Žemės gyventojų gali užsikrėsti, jei nebus imtasi tinkamų veiksmų.

Toliau klaidinančioje infa.lt publikacijoje yra bandoma paaiškinti, kad COVID-19 mirštamumas yra mažesni nei nuo gripo.

Teigiama, kad „Pasaulyje gyvena apie 7,8 milijardo žmonių, -iš kurių 10% užkrėstųjų sudaro 780 milijonų atvejų. Šiuo metu Sars-Cov-2 infekcijai priskiriamos 1 066 984 mirtys. Sekant tuo, infekcijos mirtingumo rodiklis siekia 0,14% procento. Tai atitinka sezoninį gripą ir daugelio ekspertų iš viso pasaulio prognozes. 0,14% yra daugiau nei 24 kartus MAŽIAU, nei anksčiau, dar kovo mėnesį PSO skelbtas „preliminarus skaičius“, siekiantis 3,4%. Šis skaičius buvo naudojamas modeliuose, kuriais remiantis buvo pateisinami karantinai, „lockdowns“ ir kitadrakoniška politika Pasaulio valstybėse“.

Taip patiems paskaičiuojant mirštumo rodiklį, pamirštama, kad PSO spėja, kad 10 proc. pasaulio gyventojų serga COVID-19. Oficialiais duomenimis, kuriais remiantis ir yra paskaičiuojamas mirštamumo rodiklis, sergančiųjų procentas yra kur kas mažesnis. Tad yra klaidinga išvesti patiems naują mirštamumo rodiklį, remiantis mokslininkų spėjimu ir oficialiais mirčių skaičiais. Logiška būtų teigti, kad jei sergančiųjų yra daug daugiau nei yra oficialių atvejų, tai ir mirusiųjų nuo COVID-19 turi būti daugiau nei yra oficialiai raportuojama. Tokiu atveju yra melaginga teigti, kad PSO netyčia prasitarė, kad COVID-19 yra mažiau pavojingas nei gripas, mat tokia išvada remiasi klaidinga logika.

Šaltiniai:

  • https://apnews.com/article/virus-outbreak-archive-united-nations-54a3a5869c9ae4ee623497691e796083
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)