Teiginiai

Violetinės spalvos apšvietimu siekiama kontroliuoti žmones.

Verdiktas

Melas. Gatvių apšvietimui nupirktos LED lemputės yra padengtos fluorescencine medžiaga, vadinama fosforu. Nors LED apšvietimo skleidžiama šviesa atrodo balta, bet iš tikrųjų šviečia mėlyna spalva, o fosforas sugeria dalį mėlynos spalvos bangų. Tačiau, fosforo danga gali atsilupinėti, o tada ir matosi violetinė spalva.

Melo detektoriaus komentaras

LED lemputės iš tikrųjų nešviečia natūraliai balta spalva. Norint išgauti baltos spalvos įspūdį naudojamas mišinys tarp raudonos, žalios ir mėlynos (angl. Red, green, blue arba RGB) (čia).

Yra keli būdai išgauti baltą spalvą. Vienas iš jų – sujungti mažyčius šviesos diodus, kurių kiekvienas skleidžia raudoną, žalią arba mėlyną spalvą, į vieną žibintą. Kitas būdas yra naudoti tik mėlynus šviesos diodus, bet padengti juos fluorescencine medžiaga, vadinama fosforu. Kai diodų skleidžiama mėlyna šviesa praeina per šį sluoksnį, fosforas sugeria dalį mėlynos spalvos bangų ir išspinduliuoja raudonos ir geltonos spalvos spindulius. Taip gaunamas spalvų mišinys, kuris mūsų akiai panašus į baltą (čia).

Klaidinančios žinutės

Bet kodėl šviestuvai pradėjo skleisti violetinę šviesą? Nors tiksli priežastis nėra aiški, bet manoma, kad aplink žibintus esantis fosforo sluoksnis nusilupo ar yra pažeistas. Tam įtakos galėjo turėti apšvietimo skleidžiamas karštis, pravažiuojančių automobilių vibracijos ir t.t. Todėl ir matosi tamsiai mėlyna spalva, panaši į violetinę (čia).

„Business Insider“ paskelbė, kad JAV miestai 2017–2019 metais pirko LED lemputes iš vietinėje apšvietimo rinkoje dominuojančios įmonės „Acuity brands“ (čia).

„Acuity American Electric Lighting“ komunikacijos direktorius Neilas Eganas, teigė, kad žibintai bus pakeisti pagal galiojančią garantiją (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją