Aktyviausiai buvo prekiauta „Ūkio banko“ (UKB1L) ir TEO LT, AB (TEO1L) akcijomis, kurių kainos kilo atitinkamai 0,62 proc. iki 4,88 lito bei 0,84 proc. iki 2,39 lito, o apyvartos siekė 1,098 mln. litų ir 460 tūkst. litų. Visą praėjusią savaitę rinkose buvo juntama teigiama nuotaika ir Vilniaus biržoje kotiruojamos likvidžiausios pozicijos taip pat bando palengva atsigauti po patirto sukrėtimo. Staigesniam kainų šuoliui trūksta užsienio kapitalo prisidėjimo.

Tikėtina aktyvesnių prekybų lieka laukti nebeilgai, nes vasarai pasibaigus prasideda simbolinis naujas prekybos sezonas, kuris pasižymį vėl didėjančiomis apyvartomis. Įvertinus tai, kad akcijos patyrė nemenką pakritimą, o rezultatai ir toliau išlieka itin geri galima laukti paklausos sustiprėjimo. Žinoma tam turi netrukdyti stambiųjų užsienio biržų nervingos prekybos, kurios palaipsniui grįžta prie įprastų pokyčių, tačiau įtampa vis dar nepasitraukė.

Trečioje vietoje pagal apyvartą įsitvirtino pigusios „Invaldos“ (IVL1L) akcijos, kurių kaina sumenko 0,53 proc. iki 18,7 lito, o apyvarta siekė 340 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 18,7 – 19,2 lito intervale.

Tokiu kainos pokyčiu investuotojai įvertino bendrovės planus prisijungti pagrindinę savo akcininkių bendrovę „Nenuorama“. Ko gero, kritiškiausiai investuotojai galėjo įvertinti kelis aspektus. Visų pirma pagrindiniai akcininkai iš prijungiamos bendrovės „išsiėmė“ 24 mln. litų pavasarį vykusiame akcininkų susirinkime patvirtinus savų akcijų supirkimą. Antra „Invalda“ prisijungdama „Nenuorama“ paveldi ir 233 mln. litų įsipareigojimų ir mokėtinų sumų. Įdomiausia tai, kad iš jų net 164 mln. litų tenka kitiems trumpalaikiams įsipareigojimams, kurie tenka akcininkams D.J. Mišeikiui, A.Baniui, D.Banienei ir A.Bučui.

Labai tikėtina, kad šie trumpalaikiai įsipareigojimai vos patekę į didesnę „Invaldos“ struktūrą iš smulkesnės „Nenuoramos“ bus padengti, taip nukraujuojant „Invaldai“. Kitaip sakant didieji akcininkai išsiims lėšas iš bendrovės.

Investuotojams taip pat turėjo užkliųti ir „Invaldos nekilnojamo turto fondo“ (INTF), kurį valdo „Nenuorama“ vertinimas. Bendrovė, kuriai prieš metus nepavyko išplatinti akcijų viešo akcijų platinimo būdu (IPO) šį kartą įvertinama gerokai daugiau nei IPO kaina – beveik 200 mln. litų. Žlugusiame IPO už bendrovė pagrindiniai akcininkai iš investuotojų tikėjosi gauti už vieną INTF akcija nuo19 iki 24 litų. Esant tokioms kainoms bendrovės kapitalizacija būtų svyrausi 150 – 190 mln. litų intervale. Praeitais metais investuotojai nesutiko mokėti net ir žemiausios prašomos kainos.

„Nenuoramos“ prijungimas prie „Invaldos“ turėtų paskaidrinti akcininkų struktūrą, tačiau atsižvelgiant į tai, kad akcininkai tokiu būdu iš įmonės išsiima lėšas, kurių nepavyko pasiimti per žlugusį IPO, galima sakyti, kad bendrovių sujungimas tikrai nėra „ramus“. Pagrindinių akcininkų naudojamos „Cash out“ (pinigų išsiėmimo) technologijos normaliose rinkose yra traktuojamos negatyviai ir nerodo tikjimo verslu.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją