Klientai patys rado kelią

Nuo praeito pavasario pradėjęs pirkti ir įgijęs ne vieną namą JAV verslininkas Antanas iš Kauno žurnalui „Investuok“ atviravo, jog nuo pat pradžių aktyviai domėjosi krize Amerikoje. Stebėjo susiklosčiusią situaciją ir ieškojo variantų įsigyti turtą palankiomis sąlygomis. Taip prieš metus jis susirado tarpininkaujančią bendrovę Lietuvoje ir pasinaudojo jų siūlomomis turto pirkimo bei administravimo paslaugomis.

„Anksčiau verčiausi nekilnojamu turtu Turkijoje. Ten prieš keletą metų taip pat buvo nedidelės nekilnojamo turto kainos. Tačiau praeitų metų pradžioje vienas klientas panoro parduoti visą turtą Turkijoje ir investuoti Amerikoje. Taigi, sužinojau kas parduoda ir nuo 2007 metų balandžio užsiimu tik nekilnojamo turto pardavimu Amerikoje“, — sakė Raimondas Linkus, vienos JAV nekilnojamojo turto bendrovės atstovas Lietuvoje.

Trys pasiūlymai investuotojams

Ponas Antanas pasakoja, jog yra trys patrauklios nekilnojamo turto investavimo sritys Amerikoje. Jei turite pažįstamų „oligarchų“, kurie nuomosis iš jūsų, įsigykite turto Las Vegase. Jei norite poilsiauti, tada pirkite namą Floridoje. O jei planuojate tik užsidirbti iš šios krizės, rinkitės pramoninius rajonus, kad būtų lengva išnuomoti įsigytą būstą.

Pastarasis būdas labiausiai paplitęs tarp Lietuvos investuotojų. Paprastai prieš įsigyjant namą, jis jau būna išnuomotas. Tarpininkų kompanijos administruoja valdomą turtą, prižiūri ir, jei reikia paskolos, bankui garantuoja pinigų grąžinimą. Kai turtą prižiūri administruojanti kompanija, paprastai paskolas gauti labai lengva.

Populiariausia pirmą namą pirkti neimant paskolos iš banko. Tada jį užstatyti bankui ir pirkti kitą. Taip gaunasi uždaras ratas — vadinama piramidė.

„Mes perkame iš bankų už likutinę vertę. Nupirkus pirmą namą už 50 tūkstančių dolerių ir jį užstačius, galima gauti 60 tūkstančių, nes namo rinkos kaina yra 90 tūkstančių. Todėl vien pirkdami ir užstatydami jau išlošiame“, — kaip JAV šiuo metu vystomas verslas pasakoja NT agentūros atstovas R. Linkus.

R. Linkus teigia, jog 80 procentų pirkėjų perka turtą kartu su nuomos verslu. Likę 20 procentų perka būstą sau. Tokiu atveju paprastai turto ieškoma „prabangesniuose“ regionuose: Las Vegase, Floridoje, Kalifornijoje.

Perkama ir kvartalais

JAV nekilnojamu turtu prekiaujančios agentūros atstovas pasakoja, jog gavus paskolą ieškoma kito pirkinio. Kadangi turtas beveik visada jau būna išnuomotas, jis iškart neša pelną už nuomą, o investuotojas iš šių lėšų grąžina paskolą.

Vidutiniškai dviejų butų namas kainuoja nuo 50 iki 70 tūkst. dolerių. Kai bankas suteikia 80 tūkst. paskolą, dažniausiai perkami du sujungti namai. O kai bankas suteikia 200 tūkstančių dolerių paskolą, perkamas daugiabutis. Visi namai neša pajamas iš nuomos. Jau dabar yra Lietuvos piliečių, nusipirkusių po 20–30 namų.

Tokiu verslu užsiima ir patys amerikiečiai. Tačiau ne taip intensyviai, kaip rusai ar japonai. Pastarieji nuperka visą rajoną, nugriauna senus namus ir stato naujus. Perkamos ir gamyklos, jos renovuojamos, vystoma gamyba.

„Iš Baltijos šalių aktyviausi lietuviai bei Kaliningrado srities gyventojai. Estai ir latviai mažiau aktyvūs. Būstai perkami daugiausiai Detroite, nes ten valstijos valdžia suteikia daug investuotojams palankių privilegijų, pavyzdžiui, moka „socialinių“ nuomininkų nuomos įmokas. Be to su valstijos valdžia galima pasirašyti sutartį, jog po trijų metų valdžia išpirks „socialinių“ nuomininkų būstus už šiandieninę rinkos kainą“, — žurnalui „Investuok“ pasakojo R. Linkus.

Prognozuojamos krizės

Nuo praėjusio šimtmečio pradžios JAV suskaičiuojama maždaug 10 nekilnojamo turto krizių. Apytiksliai viena per dešimt metų. Ciklas išlieka panašus: turtas pinga, paskui du tris metus jo kaina auga ir vėl pasiekia pradinę, vėliau pakyla dar šiek tiek.

Vietiniai investuotojai, gerai suvokę situaciją ir išgyvenę kelis ciklus, nupirktą būstą laiko tris metus ir parduoda, nes vėliau artėjančios krizės baimė gerokai pasunkina pardavimą. Prasidėjus nuosmukiui vėl perka iš naujo.

Vertinant nekilnojamo turto kainą kainos ciklo požiūriu, JAV dabar vadinama patraukliausia investuoti. Manoma, jog nekilnojamo turto kainos JAV jau pasiekė „dugną“. Būstas vidutiniškai atpigo dviem trečdaliais, lyginant su kainomis, buvusiomis prieš du metus, pasakoja agentūros, prekiaujančios nekilnojamu turtu JAV, atstovas R. Linkus.

Atsiperka per 4 metus

„Investuodami dauguma siekia uždirbti kuo greičiau. Būstas iš nuomos atsiperka per keturis metus. Tai 25 procentai metinio pelno nuo investuotų pinigų. Taip pat pats nekilnojamas turtas brangsta. Nuo praeito rugsėjo iki šiol jis jau pabrango apie penkiolika procentų“, — žurnalui „Investuok“ pasakojo R. Linkus.

Verslininkas Antanas savo investicijas vertina pragmatiškai: „Kas turi laisvų pinigų, gali investuoti juos ir Lietuvoje, tačiau Lietuvoje didelė infliacija, sunku rasti sritį, kuri duotų tokią metinę grąžą, kaip šiuo metu investavus į JAV nekilnojamą turtą.“

R. Linkus atviravo, jog į agentūrą kas diena kreipiasi po du ar tris naujus klientus. Labiausiai jį nustebino gruodžio mėnesio pardavimai. „Į Lietuvą Kalėdoms grįžę emigrantai atsivežtus pinigus nusprendė investuoti ne pirkdami būstus Lietuvoje, o JAV“, — sakė kompanijos atstovas.

Kiek kainuos įforminimas

Perkant nekilnojamą turtą JAV šalia pagrindinės sumos, mokamos už turtą, mokesčiams dar reikia išleisti apie tris tūkstančius dolerių. Tai registravimo, draudimo ir pašto išlaidos. Jei turtas perkamas imant paskolą banke, kai užstatomas perkamas turtas, šios sumos prireikia maždaug po mėnesio, nes būtent tiek užtrunka naujo pirkimo įforminimas. Kaskart perkant naują namą mokesčiams išleidžiama maždaug tokia pat suma.

R. Linkus pasakoja, jog jis ne tik tarpininkauja, o ir pats įsigijo turto JAV. „Praeitų metų balandžio mėnesį įsigijau pirmą namą. Dabar atlyginimo nelieka — viską, ką uždirbu, investuoju į naujus pirkinius. Tačiau suprantu, jog tokios galimybės laikinos ir verta pasinaudoti momentu, kai galima gauti didelį pelną.“