Šiuo metu galiojantis Lito patikimumo įstatymas numato, kad: "esant nepaprastoms aplinkybėms, kai nustatyto lito kurso tolesnis išlaikymas žlugdytų nacionalinės ekonomikos stabilumą, Lietuvos bankas, suderinęs su Lietuvos Respublikos Vyriausybe gali keisti bazinę valiutą ir (ar) oficialų lito kursą".

"Darbiečių" teigimu, nepaprastų aplinkybių sąvoka ir požymiai yra neapibrėžti, o sprendimą dėl jų buvimo gali vienašališkai priimti Vyriausybė. Siūloma pataisa numato, kad nepaprastų aplinkybių buvimą tvirtins Seimas.

"Neseni įvykiai parodė, kad žmonės netikri dėl lito kurso - užteko Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui neatsargiai leptelti apie lito devalvaciją ir keityklose neliko eurų, o jis pats vos neprarado savo posto. Mūsų pataisos įgyvendinimas teigiamai atsilieps gyventojams ir verslui, nes visuomenė ir užsienio investuotojai bus labiau užtikrinti dėl šalies finansinės sistemos stabilumo. Ši pataisa bus naudinga ir Vyriausybei - dabar sprendimą dėl nepaprastų aplinkybių ji priims kartu su Seimu, atitinkamai bus padalinta ir atsakomybė už galimas pasekmes", - sakė pataisos iniciatorius, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

V. Uspaskichas patvirtino, kad apie ketinimus keisti lito ir euro santykį jam nėra žinoma. Jo manymu, artimiausiu metu šito neturėtų įvykti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją