„Mūsų akcijos prie Prezidentūros turėjo vykti trečiadienį ir ketvirtadienį, kai Prezidentas svarstys ar pasirašyti įstatymą dėl „Leo LT“. Vėliau jau gali būti vėlu. Tačiau gavome savivaldybės atsakymą, kad ketvirtadienį piketuoti negalima, nes visos policijos pajėgos užimtos NATO ministrais. Manome, kad tokie motyvai – formalūs“, - DELFI teigė plataus visuomeninių organizacijų sambūrio atstovė Rasa Kalinauskaitė.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas DELFI teigė, kad savivaldybė iki trečiadienio pietų nėra davusi jokio atsakymo akcijų organizatoriams – nei teigiamo, nei neigiamo: „Komisija renkasi kiekvieną trečiadienį 13 val., taip bus ir šiandien. Tačiau akcijų organizatoriai į mus kreipėsi tik vakar po pietų, o jau šiandien nori protestuoti“.

G. Tamošiūnas teigė žinąs neigiamą policijos nuomonę dėl protesto akcijų NATO ministrų viešnagės metu. Jis ragino akcijų organizatorius susitarti su policijos pareigūnais arba surengti vieną protesto akciją penktadienį – tuomet prie Prezidentūros piketuoti nori Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

Trečiadienį po pietų savivaldybės tarpžinybinė komisija, kurioje yra ir policijos atstovų, dar nebuvo priėmusi sprendimų dėl to, ar leisti surengti akcijas ketvirtadienį ir penktadienį.

Tačiau savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas DELFI teigė, kad penktadieniui leidimas greičiausiai bus išduotas, tačiau ketvirtadieniui – tikrai ne: „Pagrindinė priežastis yra NATO ministrų susitikimas ir jam sutelktos visos policijos pajėgos, todėl nebus kam užtikrinti viešosios tvarkos akcijos metu“.

Pirmoji visuomenininkų akcija prie Prezidentūros įvyko trečiadienį. Jai savivaldybės leidimas nebuvo gautas, tačiau G. Paluckas patikino, kad akcijos organizatoriai nebus baudžiami. „Pažiūrėsime į tai pro pirštus: vis dėlto tai – pilietinė akcija, ir įvertinsime kaip organizatorių neprofesionalumą“, - sakė savivaldybės atstovas.

Visuomeninės organizacijos ir kai kurie politikai akcijų metu ketina paraginti prezidentą Valdą Adamkų vetuoti „aferą, kuri jau artimoje ateityje skaudžiai atsilieptų Lietuvos nacionaliniams interesams – valstybės saugumui ir piliečių gerovei“.

DELFI primena, kad šių metų vasario 7 ir 8 dienomis Vilniuje vyks NATO gynybos ministrų susitikimas. Jo metu viešąją tvarką palaikys ir saugų eismą prižiūrės apie 800 Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato, Lietuvos viešosios policijos rinktinės "Vytis" bei iš kitų miestų komandiruotų policijos pareigūnų, praneša Vilniaus m. savivaldybė.

Siekiant užtikrinti sklandžią renginio eigą ir tinkamą svečių lankymosi, gyvenamųjų vietų saugumą, Vilniaus mieste bus ribojamas transporto eismas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją