Tačiau Lietuvos derybų grupės vadovas ir ūkio ministras Kęstutis Daukšys BNS teigė negalįs patvirtinti šios informacijos.

"Derybos baigsis, bet kada, negaliu pasakyti. Tai būtų tas pats, kaip tvirtinti, kad tas ir tas sportininkas užims pirmą vietą. To neįmanoma planuoti", - BNS sakė K.Daukšys.

Ketvirtadienį jis teigė, kad naujienų apie sandorį gali būti maždaug po 10 dienų.

Pasak "Lietuvos ryto", "Jukos" valdomą 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą išperkančiai Lietuvos valdžiai nekelia nerimo ir tai, kad koncernas "Jukos" greitai bus valdomas Kremliaus kontroliuojamos bendrovės "Rosneft", kuri yra pagrindinė "Jukos" kreditorė.

Kreditoriai reikalauja "Jukos" iškelti bankroto bylą. Pasak premjero patarėjo Sauliaus Spėčiaus, skubėti iš "Jukos" pirkti "Mažeikių naftos" akcijas, kol Maskvos teismas neiškėlė koncernui bankroto bylos, nėra reikalo.

"Nematau reikalo skubėti. Bankrotas bus keliamas "Jukos", o ne jos antrinėms įmonėms. Mažeikių įmonės akcijas valdanti bendrovė yra ne Rusijoje, o Olandijoje. Tad "Mažeikių naftos" akcijų arešto galimybė išsitęsia gana ilga grandine", - sakė patarėjas.

"Mažeikių naftos" akcijas valdo Olandijoje registruotos bendrovės "Yukos Finance" valdoma bendrovė "Yukos International UK".

Maskvos teismo posėdis, kuriame bus svarstomi kreditorių reikalavimai "Jukos" iškelti bankrotą, rengiamas jau gana greitai - kovo 28-ąją. Manoma, kad jau tą dieną kreditorių reikalavimai bus patenkinti.

Valdžia nori išpirkti iš "Jukos" Mažeikių įmonės akcijas, o po to apie 74 proc. akcijų parduoti naujam investuotojui. Išperkamų akcijų kaina, anot dienraščio, yra šiek tiek daugiau negu 1,4 mlrd. JAV dolerių (per 3,99 mlrd. litų).

Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas siekia, kad akcijų išpirkimo bei pardavimo sandoriai įvyktų vienu metu. Jau numatyta ir pirkėja - Kazachstano bendrovė "Kazmunaigaz", kurią kredituojantys bankai sutinka skolinti Vyriausybei dalį lėšų, reikalingų akcijoms iš "Jukos" išpirkti.

Tuo tarpu Darbo partijos atstovas ūkio ministras Kęstutis Daukšys ir partijos vadovas Viktoras Uspaskichas kalba apie tai, jog išpirkus akcijas iš "Jukos" jas reikėtų parduoti tik paskelbus konkursą.

V.Uspaskichas naftos įmonės šeimininke norėtų matyti Rusijos bendrovę TNK-BP, kuri yra pažadėjusi 10 proc. Mažeikių įmonės akcijų atseikėti Austrijos "Baltic Holding", kurios vienas steigėjų yra Rusijos koncernas "Gazprom".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją