Parlamentinė LiCS frakcija pirmadienį paragino Vyriausybę atsisakyti lengvatinio PVM sąvokos ir įvesti trejopą tarifą. Kaip žurnalistams sakė partijos lyderis, Seimo narys Artūras Zuokas, daugumai prekių ir paslaugų nuo kitų metų būtų galima taikyti pagrindinį - 20 proc. tarifą (dabar taikomas 19 proc.).

Perpus mažesnį - 10 proc. tarifą siūloma taikyti prekėms ir paslaugoms, kurių kainas reguliuoja valstybė arba savivaldybės (komunalinėms paslaugoms, elektros energijai, šildymui).

Mažiausias - 5 proc. tarifas, pasak A. Zuoko, būtų skirtas ekonomikai skatinti ir šalies konkurencingumui didinti. Jis galėtų būti taikomas užimtumą skatinančioms veikloms: apgyvendinimo paslaugoms, žemės ūkio produkcijai, pavyzdžiui, šviežiai mėsai ir žuviai, vaistams ir medicinos paslaugoms, knygų leidybai, spaudai ir kultūros bei sporto renginiams.

Be to, liberalcentristai ragina atsisakyti pelno mokesčio, kuris dabar siekia 20 proc., o dividendus apmokestinti 25 proc. (dabar galioja 26 proc. tarifas).

Kaip pažymėjo LiCS lyderis, Vyriausybė privalo skatinti ekonomikos augimą, naujų darbo vietų kūrimą ir esamų išsaugojimą. Anot jo, reikėtų skubiai reformuoti „Sodrą“ bei Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Pavyzdžiui, socialinio draudimo mokesčio administravimą siūloma perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai - tuomet ministerija galėtų daugiau dėmesio skirti socialinių paslaugų kokybei.

Be to, liberalcentristai paragino atkurti bazinį oro vežėją. Jie pareiškė pasigendantys aktyvių Vyriausybės ir Susisiekimo ministerijos veiksmų. Kaip teigiama pranešime, bendrovės „flyLAL“ bankrotas paspartino bendrojo vidaus produkto kritimą 1 mlrd. Lt, darbo rinka prarado 1,8 tūkst. darbo vietų, kai 350 darbuotojų atleido „flyLAL“, Vilniaus oro uostas – 190, darbo vietas buvo priverstos mažinti turizmo agentūros ir viešbučiai.

A. Zuokas teigė, kad dėl šių siūlymų dar bus kalbama su kita valdančiąja Liberalų sąjūdžio frakcija. TPP frakcija, su liberalcentristais sudariusi bloką valdančiojoje koalicijoje, pirmadienį vykusiame posėdyje svarstė biudžeto koregavimo ir mokesčių klausimus. Frakcijos vadovas Laimontas Dinius po posėdžio nebuvo kalbus - pirmiausia, anot jo, reikia viską „akseptinti” (nuo angliško žodžio accept, reiškiančio „priimti”). Savus pasiūlymus TPP žada pristatyti antradienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Neoficialiais duomenimis, frakcija neatmeta LiCS pasiūlymų, bet ir neskuba jiems pritarti. Premjero Andriaus Kubiliaus užmojams didinti PVM nepritarianti TPP ketina pateikti ir savų pakeitimų. Šaltiniai frakcijoje DELFI teigė, kad mūšis dėl mokesčių keitimo ir biudžeto skylių lopymo bus aršus. Nepasiekus kompromiso esą net gali žlugti koalicija.

Žiniasklaidos teigimu, TPP siūlo visus nekilnojamojo turto objektus, kad ir kokia būtų jų paskirtis, apmokestinti 0,1-0,5 proc. jų vertės tarifu. Asmenys, kurių gyvenamojo ploto vertė mažesnė nei 100 tūkst. Lt, iki 2015 m. mokesčio nemokėtų.

Kaip jau buvo skelbta, Vyriausybė užsimojo PVM didinti dar 2 proc. punktais, taip pat mažinti biudžetininkų atlyginimus maždaug dešimtadaliu. Jau šią savaitę žadama Seimui pateikti pataisas dėl motinystės/tėvystės išmokų mažinimo bei pensinio amžiaus ribos vėlinimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją