„Negalime keisti pajamų mokesčio, nes tai draudžia Konstitucija. Vienintelė alternatyva užlopyti biudžeto skyles – PVM ir akcizų didinimas. Taip pat galima keisti pačią mokesčių sistemą, bet tai tolimesnės perspektyvos reikalas“, – Lenkijos televizijai TVN pareiškė finansų viceministras Maciejus Grabowskis.

Vien lietuviai šiaurės rytų Lenkijos regionuose kas mėnesį išleidžia per 100 milijonų litų. Keliskart tiek Lenkijoje palieka apsiperkantys vokiečiai ir čekai. Tačiau, pasak ministerijos atstovo, staiga paaiškėjo, jog nepaisant to, kad kai kuriose Lenkijos regionuose smarkiai išaugo arba nesumažėjo, lyginant su pernai metais, pardavimai, už PVM surenkamos į biudžetą pajamos yra žymiai mažesnės nei planuota. Todėl dabar tiesiog būtina imtis priemonių biudžeto deficitui mažinti.

PVM ir akcizus planuojama didinti palaipsniui, kad gyventojų neištiktų finansinis šokas. Pirmiausia naujoji tvarka bus pritaikyta transporto ir viešbučių sferoje. Jiems bus taikomas 23 proc. PVM mokestis. Vėliau lygiai toks pat mokestis bus pradėtas taikyti ir maisto produktams, bei kai kurioms kitoms prekėms.

Iki šiol maksimalus 22 proc. PVM mokestis Lenkijoje buvo taikomas daugiausia alkoholiui, cigaretėms ir skalbimo milteliams. Vištiena, šviežia mėsa, daržovės ir vaisiai buvo apmokestinami 3 ir 7 proc. PVM mokesčiu. Dabar jų kainos drauge su mokesčiais turėtų šoktelėti apie 15 – 20 proc., informuoja Lenkijos dienraštis „Dziennik“.

Visa tai, anot Lenkijos finansų ministro Jaceko Rostowskio, atneš biudžetui 15 milijardų zlotų (apie 11,5 milijardo litų) papildomų pajamų. Dar 20 milijardų zlotų padės sutaupyti išaugę mokesčiai senatvės pensijai, nes Lenkijoje senatvės pensijos yra apmokestinamos lygiai taip, kaip ir atlyginimai.

„Jeigu nespręsime problemos, o tik didinsime biudžeto deficitą, automatiškai augs mūsų įsiskolinimai užsienio valstybėms ir tarptautiniams finansiniams institutams. Toliau galės sekti tik staigus nuosmukis. Atėjo metas kelti mokesčius, kitos išeities nėra“, – teigė J. Rostowskis.

Pakelti mokesčius kai kurioms prekėms įpareigoja Europos Sąjunga. Remiantis Briuselio normomis, vaikiškiems drabužiams ir sauskelnėms turi būti taikomas pagrindinis PVM mokestis, kuris Lenkijoje siekia 22 proc. Nepaisant to, Lenkijos vyriausybei iki šiol pavykdavo išvengti ES baudų ir išlaikyti 7 proc. mokestį vaikiškiems drabužiams.

Nors finansų ministras teigė, kad tokio drastiško kainų augimo, kaip praneša spauda nebus, vis dėl apklausos liudija, kad apie 70 proc. lenkų neremia vyriausybės veiksmų ir siūlo kitus problemos sprendimo būdus, pavyzdžiui įvesti diferencijuotą pajamų mokestį. Taip laikraščio „Gazeta prawna“ užsakymu atliktos apklausos metu tvirtino 68 proc. respondentų.

Pagrindinis PVM mokestis šiuo metu Lenkijoje yra 22 proc., tačiau absoliuti dauguma prekių yra apmokestinamos mažesniais mokesčiais.

  • 0 proc. - serveriai; monitoriai; skeneriai; spausdintuvai; kompiuteriniai įrenginiai Brailio raštui; modemai.


  • 3 proc. - grūdai; bulvės; vynuogės; daržovės; Lenkijoje užauginti vaisiai; žuvis, mėsa, pienas ir jų produktai; kiaušiniai ir kt.


  • 6 proc. - iš ūkininkų perkamos prekės (perkant prekes iš ūkininko, valstybė pastarajam grąžina 6 proc. vertės PVM mokestį).


  • 7 proc. - žuvies konservai; statybinės medžiagos; bananai; maistiniai aliejai; kepiniai; cukrus; makaronai; miltiniai gaminiai; nealkoholiniai gėrimai; vaikiški drabužiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją