Iždo sekretorių parėmė ir posėdyje dalyvavęs Federalinio atsargų banko vadovas Benas Bernankė. Jo teigimu, finansų krizė praeis, bet būtina keisti rinkų reguliavimo sistemą.

JAV iždo departamentas siekia gauti neribotų įgaliojimų supirkti blogas paskolas, dėl kurių kilo krizė JAV finansų sektoriuje.

Tačiau Kongreso nariai į finansininkų pasiūlymą reagavo gana skeptiškai.

Daugelis abiejų partijų atstovų išsakė būgštavimus, jog mokesčių mokėtojams teks sumokėti už bakininkų klaidas.

JAV įstatymų leidėjai pareikalavo garantijų, kad tuo atveju, jeigu planas bus patvirtintas, teigiamą jo poveikį pajus ne tik Volstrito struktūros, bet ir paprasti namų savininkai.

Kai kurie Kongreso nariai pavadino pasiūlytą planą "potencialiu biudžeto lėšų iššvaistymu".

"Be jokios abejonės, mūsų finansų sistemą būtina palaikyti ir įsikišimas būtinas, - sakė senatorius respublikonas iš Bankininkystės komiteto Richardas Shelby. - Tačiau vargu ar mes pajėgsime išpainioti susiklosčiusią situaciją, išleidę tokią didžiulę sumą lėšų, turėdami minimalias sėkmės garantijas".

JAV Senato Bankininkystės komiteto vadovas demokratas Chrisas Doddas pavadino JAV iždo departamento planą nepriimtinu.

Be to, Kongreso nariai reikalauja, kad jiems būtų daug aiškiau išdėstyta, kaip konkrečiai planas bus įgyvendintas.

Tuo tarpu JAV akcijų rinka toliau svyruoja, čia pakildama, čia nusmukdama.

Posėdžio priimtas sprendimas ir išlikę neaiškumai, susiję su plano ateitimi, atsiliepė ir Europos bei Azijos akcijų rinkoms, kurios antradienio vakarą ženkliai smuko.

Taigi investuotojų, kurie nuo pat pradžių abejojo, ar planas bus greitai ir be trikdymų priimtas, būgštavimai visiškai pasiteisino.

B.Obama ir J.McCainas palaikė H.Paulsono planą

Kandidatai į JAV prezidentus Barackas Obama ir Johnas McCainas palaikė Jungtinių Valstijų iždo sekretoriaus Henry Paulsono pasiūlytą finansų rinkos gelbėjimo planą, praneša agentūra "Bloomberg".

Be to, kiekvienas iš pretendentų į JAV prezidentus išvardino savo sąlygas, būtinas, kad intervencija duotų teigiamų rezultatų. Pavyzdžiui, respublikonas J.McCainas pasiūlė apriboti vadovų atlyginimus iki 400 tūkst. JAV dolerių per metus (būtent tokį atlygį gauna Jungtinių Valstijų prezidentas).

B. Obama teigė, kad mokesčių mokėtojus, iš kurių lėšų bus skiriamos lėšos valstybinei intervencijai į ekonomiką, reikėtų vertinti kaip investuotojus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją