„2008-aisiais prognozuojamas stiprus ekonomikos augimo tempo sulėtėjimas JAV (iki 1,8–2,5 proc.). Žinoma, tai turės poveikį ir Europos Sąjungos šalių ekonomikai. Be to, išsivysčiusioms šalims vis dažniau užsimenama apie stagfliacijos galimybę – kuomet ekonomika auga lėtai, o infliacija yra didelė“, - metų prognozes vardija „Hansabanko“ finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

„Hansabank“ grupės analitikai pastebi, kad dar nėra žinoma, kiek nuostolių patyrė įvairios finansų institucijos, todėl problemos finansų rinkoje neigiamai veikia investicijas bei ekonomikos augimą. Tuo pačiu metu energijos ir maisto produktų kainos skatina infliaciją ir kelia galvos skausmą šalių centriniams bankams, kuriems tenka sudėtinga užduotis rinktis tarp spartesnio ekonomikos augimo ir mažesnės infliacijos.

„Naujausi Europos centinio banko (ECB) pareiškimai rodo, kad jei per ateinančius keletą mėnesių neatsiras infliacijos mažėjimo požymių, ECB gali sugriežtinti pinigų politiką net jeigu likvidumas pinigų rinkose ir toliau bus per mažas. Taigi panašu, kad susidūrus su pasirinkimu tarp infliacijos ir ekonomikos augimo ECB pirmenybę teiks infliacijos mažinimui, nors ir ketina toleruoti didesnę infliaciją nei tikslinė (2%), kad nesustotų ekonomikos augimas. FED pozicija nėra tokia aiški, bet sprendžiant pagal pastarojo laikotarpio veiksmus, JAV centrinis bankas šiuo metu pirmenybę teikia ekonomikos augimui.“ – sako Tomas Andrejauskas.

„Visa tai reiškia, kad ECB greičiausiai nemažins euro palūkanų normų, o pirmąjį metų pusmetį galbūt netgi jas kilstels. Tuo tarpu FED toliau eis dolerio palūkanų mažinimo keliu. Toks scenarijus, be kita ko, gali lemti tolesnį dolerio kurso kritimą euro atžvilgiu.“

„Hansabanko“ Pasaulio ekonomikos apžvalgoje rašoma, kad besivystančios rinkos turėtų sėkmingai atlaikyti ekonomikos lėtėjimą, nes auganti jų vidaus rinka padengs numatomus eksporto nuostolius į išsivysčiusias pasaulio šalis.

Pavyzdžiui, Rusijos ekonomikos augimo tempą artimiausiais metais turėtų palaikyti aukštos naftos kainos ir Rusijos vyriausybės planuojamos didžiulės investicijos – tikimės, kad šios šalies BVP 2008 ir 2009 m. augs 6,6 proc. ir 6,3 proc.. Kinijai padės auganti jos gyventojų perkamoji galia, o lėtėjantį eksportą į JAV turėtų bent iš dalies kompensuoti didėjanti eksporto apimtis į euro zoną ir Vidurio Rytus.

Pasaulio ekonomikos apžvalga yra parengta "Hansabank" grupės analitikų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Ji ruošiama dukart per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją