Čikagoje kviečių ir ryžių kainos kitų metų kovui pašoko iki visų laikų rekordinių sumų, sojų kaina yra aukščiausia per paskutinius 34 metus, o kukurūzų kainos taip pat pasiekė 11 metų kainų aukštumas, praneša „Financial Times“.

Lapkričio mėnesį eurozonoje maisto infliacija pasiekė 4,3 proc. ir tai buvo pagrindinis rodiklis, dėl kurio šios zonos metinė infliacija nuo 2,6 proc. spalį šoktelėjo iki 3,1 proc. – didžiausia per paskutinius šešerius metus. Jungtinėse Valstijose 4,8 proc. metinė maisto kainų infliacija lapkritį prisidėjo prie bendro infliacijos augimo iki 4,3 proc.

Didžiojoje Britanijoje spalio mėnesį maisto kainų infliacija jau siekė 5,1 proc. ir analitikai tikisi, jog didesnės maisto kainos padidins bendrą infliaciją lapkričio mėnesį. Duomenys apie infliaciją turėtų pasirodyti antradienį.

JAV konsultacinės įmonės „Advanced Economic Solutions“ analitikas teigia: „Šiais metais matėme sparčiausią maisto kainų kilimą nuo ankstyvojo praeito amžiaus devintojo dešimtmečio, tačiau visu pajėgumu jos pradės kilti 2008-aisiais“.

Žemės ūkio prekių kainos didėja dėl didelės paklausos, prasto derliaus ir nedidelių maisto atsargų. Augančios ekonomikos, kur didėjančios pajamos didina mėsos ir pieno produktų vartojimą, taip pat prisidėjo prie kainų augimo, kurį jau sąlygoja biokuro pramonė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją