Tąkart teismas nusprendė, kad ieškinys yra nepagrįstas. Tačiau ŠUA skundas jau pasiekė Lietuvos apeliacinį teismą.

„Nesutinkame su Vilniaus apygardos teismo sprendimu ir manome, kad jis neteisingas bei nepagrįstas“, – DELFI sakė bendrovės korporatyvinių reikalų vadovas Giedrius Karsokas.

Šiuo metu aludariai taip pat bylinėjasi su Mindaugu Kalčinsku, įregistravusiu domeną švyturys.lt ir pasiūliusiu bendrovei jį nupirkti. ŠUA siekia, kad šis domenas būtų perleistas jiems.

Pasak advokatų kontoros „Devyžis ir partneriai WILL“ advokato Andriaus Iškausko, Lietuvoje sparčiai daugėja įmonių, kurių domenai dėl vienų ar kitų priežasčių yra užimti. Dauguma įmonių vengia bylinėtis su tokiais asmenimis, kurie išsiperka įmonės ar produkto pavadinimo domenus, nes joms tokio bylinėjimosi kaštai yra per dideli.

Anot advokato, šią situaciją galėtų išspręsti specializuotas domenų arbitražas, kuris ir nagrinėtų tokius klausimus.

„Jei Lietuvoje egzistuotų neteisminis ginčų dėl domenų sprendimo mechanizmas, pavyzdžiui toks, koks Europos Sąjungoje taikomas ginčams dėl .eu domenų spręsti, prekių ženklų savininkams būtų paprasčiau apginti savo teises nuo piktavalių asmenų, užregistravusių tapatų prekių ženklui domeną ir siekiančių iš to nesąžiningai pasipelnyti.

Tokiu atveju prekių ženklų savininkai nebūtų ribojami griežtų prekių ženklų ar konkurencijos teisės reikalavimų, kurie ne visada tinkamai taikomi elektroninėje erdvėje“, - teigia A. Iškauskas.

Anot advokato, UAB „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) problema susijusi su išskirtinės teisės į bendrinio žodžio vartojimą suteikimu.

„Nepaisant to, jog įstatymai plačiai žinomiems prekių ženklams suteikia aukštesnį apsaugos standartą, teismas šiuo konkrečiu atveju ir atsižvelgęs į visas aplinkybes privalėtų įvertinti, ar uždraudimas bet kam naudoti žodį „Švyturys“ yra adekvatus ir socialiai teisingas, ar toks monopolio į bendrinės lietuvių kalbos žodį pripažinimas nesuteiks vienai įmonei per daug teisių.

Tikiu, kad ir koks bebūtų galutinis teismų sprendimas, tai padarys didelę įtaką prekių ženklų naudojimo praktikai Lietuvoje“, – teigia A. Iškauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją