"Be abejo, biudžetas turėtų būti teigiamas, jokiu būdu ne su deficitu. Kita vertus, 0,5 proc. - jis nėra didelis, bet vis tiek būtų žymiai geresnė įtaka infliacijai, jeigu jis būtų be deficito", - antradienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu žurnalistams sakė R. Šarkinas.

Lietuvos banko vadovas nemano, kad infliacija pasiekė pavojingą ribą. "Yra kontroliuojama, jeigu dar pavyks sugriežtinti fiskalinę politiką, manau, kad viskas bus gerai", - teigė R. Šarkinas.

Jis ragina neeskaluoti kalbų apie esą galimą lito devalvaciją. "Negalima jokia devalvacija, ji niekam nereikalinga ir nieko neišspręstų. Jokio pagrindo ir reikalo devalvacijai nėra ir baikime eskaluoti šitą klausimą", - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Jis prognozuoja, kad šiuo metu Lietuvoje esanti didelė infliacija gali pradėti mažėti nuo kitų metų balandžio.

"Taip, infliacija yra didelė. Manau, kad esant mūsų mažai atvirai ekonomikai ji turbūt negalėtų būti kitokia, bent šiuo metu. Mūsų kainos yra maždaug pusė Europos Sąjungos kainų lygio, aišku, anksčiau ar vėliau jos turi supanašėti. Tai, kad pas mus infliacija spartesnė, yra normalu. Aš manau, kad ji dar kurį laiką turėtų didėti, nes mes labai priklausomi nuo importuojamų energetikos išteklių kainų. Jeigu dujų kainos didės nuo ateinančių metų, jos aišku turės įtaką. Manau, kad infliacija turėtų pradėti mažėti kažkur nuo balandžio mėnesio", - sakė R. Šarkinas.

Jis pripažino, kad Lietuvos bankas turi nedaug priemonių kovai su infliacija.

"Iš savo pusės laikome aukštesnes privalomas atsargas bankams, kad ribotume kreditavimą, sugriežtinome reikalavimus. Bankai taip kelia griežtesnius reikalavimus, aišku, auga palūkanos. Tai tam tikra prasme irgi riboja vartojimą. Tačiau didesnę įtaką galėtų turėti fiskalinės priemonės ir būtų turbūt idealus variantas, jeigu ateinančių metų biudžetas būtų patvirtintas be deficito", - sakė R. Šarkinas.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas teigia, kad pats savaime deficitinis biudžetas nėra blogybė, bet "šitoje situacijoje jautrumas tam klausimui yra didesnis, nes vyksta infliaciniai procesai".

Po susitikimo su Lietuvos banko vadovu žurnalistams jis tiesiai neatsakė, ar bus siūloma Vyriausybei sudaryti biudžetą be deficito. "Mes dabar vykdome konsultacijas, bus antras biudžeto svarstymas ir tuomet spręsime. Stengsimės padaryti taip, kad sprendimas būtų optimaliausias", - teigė V. Muntianas.

Seimo vadovas akcentavo, kad bus stengiamasi ypač pasirūpinti labiausiai socialiai pažeidžiamais žmonėmis, kad jie nepajustų infliacijos padarinių.

"Mes galvojame apie tai, kokios galėtų būti priemonės, kad infliacijos padarinių nepajustų ypač tie žmonės, kurie šiandien turi mažas pajamas. (....) Eina kalba apie atlyginimų didinimą, apie neapmokestinamojo minimumo didinimą, apie tam tikras indeksavimo priemones", - sakė V. Muntianas ir pažymėjo, kad dėl to dar planuojama diskutuoti.

Seimo vadovas po pokalbio su R. Šarkinu užtikrino, kad kalbos apie esą galimą lito devalvaciją neturi pagrindo. "Nėra priežasčių, dėl ko tas turėtų įvykti",- sakė V. Muntianas.

Antrasis kitų metų biudžeto svarstymas Seime planuojamas gruodžio 4 d.

ELTA primena, jog, Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje prognozuojama infliacija lapkritį, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą, palyginti su spaliu, sieks 1 proc.

Šiemet spalį, palyginti su rugsėju, buvo užfiksuota 1,5 proc. mėnesinė infliacija, kuri buvo didžiausia šiais metais, o rugsėjį ji siekė 1,4 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją