Pirmame išsamiame pareiškime, kuriame „Gazprom“ reaguoja į EK siūlymą, kuris neleis „Gazprom“ ir kitų, Europos Sąjungai (ES) nepriklausančių, šalių kompanijoms valdyti kontrolinių Europos energijos paskirstymo tinklų akcijų paketų, A. Medvedevas sakė, kad nori įspėti savo kolegas iš ES apie potencialias neigiamas šio žingsnio pasekmes.

"Visų pirma mes norėtume suprasti, ką reiškia šis pasiūlymų paketas, - sakė A. Medvedevas. - Šis pasiūlymų paketas labai žalias, kaip sašimi (japoniška šviežios žuvies užkanda su daržovėmis). Kai kas mėgsta sašimi. Tačiau tai, kas tinka restoranų verslui, gali būti labai pavojinga tokiai sričiai kaip dujų sektorius".

A. Medvedevas sakė, kad minėtas EK pasiūlymas, esantis dalimi ES antimonopolinio projekto, kuriuo siekiama atskirti paskirstymo tinklų operatorius nuo tarpusavyje konkuruojančių elektros ir dujų kompanijų, kol kas neturėjo jokios įtakos „Gazprom“ investicijoms į naujus stambius projektus.

Kiti Rusijos valdžios atstovai ir analitikai pažymėjo, kad ES planas ateityje gali destabilizuoti dujų projektus dėl neaiškumo Europos energijos paskirstymo rinkoje.

A. Medvedevas įspėjo, kad numatomas tolesnis ES dujų rinkos liberalizavimas "neišvengiamai sudarys sąlygas, kurioms esant dujų kaina augs", ir pridūrė, kad kaina gali šoktelėti net 50 proc.

„Gazprom“ valdybos vicepirmininko teigimu, Europos vartotojai yra taip pripratę prie stabilaus dujų tiekimo, kad pamiršo, kaip sunkiai tos dujos juos pasiekia. "Dujų telkiniai yra toli nuo vartotojų... Būtinos milžiniškos investicijos, ir mūsų uždavinys - padėti ES suprasti, kokios gali būti pasekmės", - sakė A. Medvedevas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją