Penktadienį tarptautinės bendrovės „KPMG Baltics“ atstovai Ūkio ministerijoje pristatė galutinį trijų nacionalinio investuotojo sudaryme dalyvausiančių energetikos bendrovių „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST), „Lietuvos energijos“ ir VST vertinimą, kuris išliko nepakitęs nuo spalio 31 d., kuomet buvo pateiktas ir, anot ministro, į jokias vėliau teiktas pastabas vertintojai neatsižvelgė.

„Vertintojai („KPMG Baltics“ – DELFI) pristatė, išaiškino ir atsakė į klausimus mūsų ir yra pateikta spalio dienos ataskaita, kurios vertintojai, po bendrovių laiškų, po šiandieną darbo grupės išsakytų įvairiausių nuomonių ir pasiūlymų, keisti nesutinka, nes tie išsakyti ir parašyti argumentai nepakeičia esminiai tų faktų, kuriuos jie turėjo vertinti ir todėl galima sakyti, kad jie (vertintojai – DELFI) savo darbą atliko, pateikė savo ataskaitą ir dabar mes turime toliau vykdyti tuos darbus, kuriuos pagal planą turėtume vykdyti. Pirmadienį turėsime dar vieną darbo grupės posėdį ir pasirengsime deryboms“, - žurnalistams penktadienį po beveik keturias valandas užtrukusio posėdžio sakė V.Navickas.

Ministro teigimu, „KPMG Baltic“ atstovai labai kompetentingai, išsamiai ir aiškiai pagrindė savo vertinimų kriterijus, nuostatas.

Ministro teigimu, Kruonio hidroakumuliacinės ir Kauno hidroelektrinės vertinimai taip pat nepakito, nes, vertintojų teigimu, šios elektrinės negali būti išskirtos kaip atskiri energetikos rinkos vienetai, o jos vertinamos kaip sudėtinė „Lietuvos energijos“ dalis.

Paklaustas, kaip vertina valstybinių bendrovių – RST ir „Lietuvos energijos“ turto įvertinimą, V.Navickas atsakė: „Galima sakyti, kad neblogai įvertino valstybės turtą ir yra tam tikri argumentai, bet , be abejo, norėtųsi, kad daugiau tas turtas būtų įvertintas ir mes ieškosime toliau derybose argumentų, kad valstybės dalį būtų galima padidinti“.

V.Navickas anksčiau ne kartą yra sakęs, kad po „KPMG Baltic“ vertinimo pristatymo, bus laukiama ir Vyriausybę konsultuojančio tarptautinio banko „HSBC" nuomonės apie pateiktąjį vertinimą.

Penktadienį V.Navickas teigė, jog minėto banko išvados laukiama kitą savaitę. Tuo pačiu ministras sakė, jog derybos su „NDX Energija“ antradienį gali būti pradėtos ir nesulaukus banko išvados, kuri gali būti pateikta ir po antradienio.

Esą jei banko išvada bus pateikta jau deryboms prasidėjus antroje savaitės pusėje, Vyriausybės derybininkai galės atitinkamai galbūt pakeisti derybinę poziciją, atsižvelgus į banko nuomonę dėl vertinimų rezultatų.

Anot V. Navicko, „būtų gerai, kad derybos pasibaigtų kitą savaitę“, tačiau kol kas jų baigties ministras teigė neprognozuojantis kol neaiškios abiejų pusių startinės derybų pozicijos.

Paklaustas, ar realu susiderėti per savaitę, V.Navickas patikino, jog dėl daugelio dalykų jau yra sutarta.

„Tai jau mes esame daug ką susitarę, tik dabar atsiranda proporcijos (kapitalo pasiskirstymo- DELFI) iš abiejų pusių klausimai. Mūsų advokatai dirbo jų stovykloje (VST – DELFI), jų ekspertai dirbo mūsų dviejose valdiškose bendrovėse, taip kad turime papildomai išklausyti, ką vieni pas kitus dar surado ir išryškino“, - teigė ministras.

Jis čia pat tikino, jog tebėra realu numatytu laiku – iki metų pabaigos spėti susitarti dėl nacionalinio investuotojo sudarymo.

Žurnalistų paklaustas, ar „NDX Energija“ gali pasitraukti iš „trigalvio slibino“ projekto Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas ironizavo: „O jūs bandėte iš rotveilerio kaulą atimti?“.

Neoficialiomis žiniomis, pagal spalio 31 d. patikslinto vertinimo duomenis, VST įvertinta apie 2,9 mlrd. litų, RST – apie 2,7 mlrd. litų, „Lietuvos energija“ – apie 2,56 mlrd. litų.

Pagal tokius vertinimo duomenis, VST galėtų pretenduoti į 35 - 36 proc. nacionalinio investuotojo akcijų dalį, RST – į maždaug 33 - 34 proc., “Lietuvos energija” – į 31 proc. akcijų.

Ūkio ministras V.Navickas penktadienį žurnalistų klausiamas, ar gali paneigti žiniasklaidoje skelbtus neoficialius vertinimo duomenis atsakė: „Jokio oficialaus informacijos apie vertinimus skelbimo nebuvo ir visa viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie vertinimus yra neoficiali, neteikta iš Ūkio ministerijos ar iš vertintojų, ar iš mūsų banko patarėjų. Aš negaliu neigti informacijos viso spektro, kurio galbūt aš ir nežinau“.

Ūkio ministras čia pat užsiminė, jog oficialios viešos informacijos apie bendrovių vertinimą dar ilgą laiką gali nebūti.

„Susitarėme, kad ilgai dar vertinimų skelbti negalėsime, nes tas prieštarauja ir įvairiausiems vertybinių popierių rinkos įstatymams ir turime atitinkamą Vertybinių popierių komisijos vadovės laišką, kad bet kokia informacija apie bendroves gali būti skelbiama tik po to, kai informacija paskelbiama biržoje“, - teigė V.Navickas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją