Pasak M. Kuklieriaus, tuo jis įsitikino penktadienį pabendravęs su didžiosiomis mėsos perdirbimo įmonėmis. Jis atkreipė dėmesį, kad vienos įmonės gaminius pabrangins nuo spalio 1 d., kitos planuoja tai daryti jau šiomis dienomis.

„Pigesniems produktams kaina tikriausiai mažiau kils, brangesniems natūraliai turėtų pakilti daugiau“, - aiškino M. Kuklierius. Sparčiausiai kils kiaulienos kaina, vėliau ateis eilė ir jautienai.

Jis neslėpė, kad mėsos kainų kilimas nebus paskutinis - Iki Naujųjų metų vėl sulauksime augimo, tačiau jis galbūt nebus toks pastebimas kaip pieno sektoriuje. Kadangi sparčiai kyla pašarų kaina, skerdienos kaina Europos Sąjungoje iki Kalėdų turėtų pakilti 30 proc. Tai ir lems augsiančias mėsos gaminių kainas.

M. Kuklierius atkreipė dėmesį, kad šiuo metu visame pasaulyje pakilusios grūdų kainos. Pavyzdžiui, jei už toną grūdų Lietuvoje anksčiau vidutiniškai mokėta apie 400 Lt, dabar ši kaina išaugo iki 700-800 Lt. „Mėsos kaina dvigubai dėl to nepakils, tačiau pasikeis gana pastebimai“, - prognozavo Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Pašnekovas pridūrė, kad augančias mėsos kainas lemia ir kuro kainos, kylantys darbo jėgos kaštai, didėjantys atliekų utilizavimo įkainiai. Tad norint išgyventi įmonėms esą nelieka kitų išeičių. Asociacijos vadovas sakė, kad mėsos sektoriuje nemažai įmonių jau bankrutavo.

M. Kuklieriaus teigimu, kainų kilimo tendencijas Europoje lemia šįmet visame pasaulyje prastas grūdų derlius, kylančios naftos ir energetinių išteklių kainos, brangstanti darbo jėga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją