Jau kitą šeštadienį visoje Lietuvoje įsigalios vienos dienos sausasis įstatymas. Tą dieną bus uždaryti visi restoranų, kavinių, viešbučių ir kitų viešojo maitinimo įstaigų barai. Alkoholio skyriai neveiks visose parduotuvėse ir didžiuosiuose prekybos centruose Apie svaigalus teks pamiršti ir naktinių klubų lankytojams, šventės dalyviams.

Tokias griežtas sankcijas prekybininkams ir pirkėjams uždėjo Seimo patvirtinta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa.

Likus vos daugiau nei savaitei iki rugsėjo pirmosios „Sekundės“ pakalbinti Panevėžio verslininkai negalėjo pasakyti, kaip elgsis uždraudus alkoholio prekybą. Viena tik aišku – jie juo tikrai neprekiaus, nes rizikuotų užsitraukti nemažą baudą. Mat už šio įstatymo nesilaikymą įmonės gali būti baudžiamos nuo 500 litų iki 2 tūkst. litų bauda, o už tokį pat pažeidimą, padarytą per dvejus metus nuo baudos paskyrimo, tektų pakloti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

„Dar nežinau, ką mes darysime. Švenčiant Rugsėjo pirmosios šventę kavinėje didelių problemų, manau, nebus. Tačiau kaip elgtis su užsakovais, tą dieną pažyminčiais jubiliejų?“ – svarstė UAB „Vakarinė žara“ direktorė Birutė Bernatonienė.

Moteris spėja, kad veikiausia žmonėms bus leidžiama atsinešti savo alkoholinių gėrimų. Toks šventimas jos įmonėje paprastai netoleruojamas.

„Mes įspėjome žmones, kad reikės atsinešti savo alkoholio, bet jiems tik juokas ima – juk nuostoliai mums, – piktinosi B.Bernatonienė. – Ir patiems lankytojams bus nepatogu, kaip jie išspręs šią situaciją, nežinau.“

Direktorės įsitikinimu, draudimais nieko nepakeisi: „Uždrausti – lengviausia, bet įsigilinti į papildomas problemas niekam neberūpi.“

Problemos neišspręs

Kaip be didesnių nuostolių nenusižengti Alkoholio kontrolės įstatymui, neįsivaizduoja ir daugelio Panevėžio viešojo maitinimo įstaigų savininkė Bronė Savickienė.

Pasak jos, uždrausti prekiauti alkoholiu vieną dieną per metus – absurdiška ir beprasmiška. Rugsėjo pirmoji, pasak pašnekovės, nėra tokia šventė, per kurią lietųsi alkoholis.

„Šią dieną mes rengiame šventę vaikams ir jų tėvams, tačiau alkoholis tada geriamas tik simboliškai – tėvai pakelia po vieną taurę šampano. O jei kas norės prisigerti, apsipirks išvakarėse. Manau, tokius įstatymus leisti galima, bet ar tai padės?“ – savo nuomonę išsakė B.Savickienė.

Dėl tokio įstatymo efektyvumo itin abejoja ir prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis. Jo nuomone, draudimas nieko nepakeis: „Su moksleivių girtavimu reikia kovoti per švietimą, o ne per prekybą.“

Tačiau, kaip teigė pašnekovas, jau suplanuota, kaip „Norfos“ prekybos centrai dirbs rugsėjo pirmąją. Tą dieną prekybos salėje ir alkoholinių gėrimų skyriuose kabės įspėjimai apie prekybą draudžiantį įstatymą.

Didžiausi keblumai, pasak D.Ryliškio, bus kompiuterinėse kasininkių programose išnaikinti įrašus apie alkoholinius gėrimus. Tačiau tai geriausias ir mažiausiai nuostolių turėsiantis būdas sustabdyti nesąžiningą prekybą, nes iš salės vienai dienai išnešti visas draudžiamas prekes, anot jo, būtų dar sunkiau.

Taip pat rengiasi dirbti ir kiti didieji prekybos centrai.

Prekiauti alkoholiu teigė nesiryšiąs ir naktinio klubo „VIP Martini“ vadovas Gytautas Blažinskas. Tačiau vyras spėja, kad šeštadienį jo siūlomas pramogas pasirinks daug mažiau lankytojų nei įprastai.

Valdžia po padu

Tokią prekybininkų nuomonę ne kartą girdėjęs alkoholio kontrolę visuomet palaikantis Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojas Petras Luomanas įsitikinęs, kad prekybininkai elgiasi labai savanaudiškai.

„Aš visuomet už alkoholio prekybos ir jo vartojimo apribojimus, todėl ir šis įstatymas, mano nuomone, sveikintinas“, – tvirtino „Sekundės“ pašnekovas.

Pasak jo, vieną dieną neišgėrę žmonės tikrai nenutrokš, bet toks žingsnis bent jau leis susimąstyti apie alkoholio daromą žalą.

P.Luomano įsitikinimu, negalima apsiriboti tik šia diena, reikėtų ir toliau mažinti alkoholio vartojimą. Tačiau, vicemero nuomone, tam reikėtų visiškai atsiriboti nuo itin stiprios šiais laikais prekybininkų įtakos.

„Mūsų šalyje didžiuliai pinigai dažniausiai nuplauna principingumą. Kodėl, pavyzdžiui, reklamuojant greičio ir diržų įtaką avaringumui alkoholis akcentuojamas gerokai rečiau. O ir pats premjeras prieš kurį laiką atsisakė pritarti alkoholio reklamos draudimui. Kol kas mūsų valdžia po pinigingų verslininkų padu“, – valstybės tvarką sukritikavo pašnekovas.