„Išsiaiškinome, kad Lietuvoje trūksta į paskolas orientuoto banko. Be to, mūsų ambicijas didina ir puikūs veiklos rezultatai Estijoje bei Latvijoje“, – „Kauno dienai“ sakė T.Rausas.

Šiuo metu Lietuvos bankas nagrinėja paraišką – Estijos kredito įstaigų priežiūros institucijos pateikė dokumentus dėl planuojamo BIG finansinių paslaugų teikimo įsteigiant filialą.

Vilios smulkiuosius

„Stambiųjų tradicinių bankų veikla nukreipta į pelningiausius rinkos segmentus, todėl kai kurių vartotojų poreikiai lieka nepatenkinti. Mes ketiname dirbti su smulkiais vartotojais“, – aiškino BIG užsienio rinkų vadovas Maksimas Melamedas.

T.Rausas patikino, kad Lietuvoje banko veikla bus plėtojama ta pačia kryptimi kaip ir Estijoje bei Latvijoje – didžiąją dalį pajamų planuojama gauti iš greitų ir lanksčių kreditų.

„Neplanuojame konkuruoti su universaliais bankais – neturime planų eiti į būsto finansavimo ar kitas tradicinės bankininkystės sritis“, – pabrėžė T.Rausas.

Estijoje BIG turi 18, o Latvijoje – 12 padalinių. Bendrovėje dirba daugiau kaip 300 darbuotojų. Banko akcijomis prekiaujama Talino akcijų biržoje.

Konkurentai nebaugina

Lietuvos komercinių bankų vadovai sutaria, kad vartojamųjų paskolų rinka Lietuvoje jau yra pakankamai konkurencinga, o užsienio bankui, kurio vardas mūsų šalyje nėra žinomas, įžengti ar įsitvirtinti nebus lengva. Faktas, kad šio banko akcijomis prekiaujama Talino akcijų biržoje, turėtų sustiprinti klientų pasitikėjimą, tačiau žengiant į naują rinką to ne visada užtenka.

„Mūsų ir kiti Lietuvoje veikiantys bankai turi stiprius akcininkus ir gali teikti paskolas itin palankiomis sąlygomis“, – pabrėžė „DnB Nord“ banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

To paties banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovas Raimondas Kutra tikino tokio Estijos banko nežinąs, todėl negalįs jo vertinti. Jis įsitikinęs, kad Lietuvos bankų vartojimo paslaugų sąlygos yra vienos palankiausių, tad ateiti į rinką naujiems žaidėjams nebus lengva.

Vietos užteks

Banko „Snoras“ Kauno filialo vadovas Audrius Virbalas pabrėžė, kad vartojimo paslaugų rinka Lietuvoje sparčiai auga – tautiečiai vis dažniau ryžtasi skolintis, tačiau dar ne taip dažnai kaip kaimynai latviai ar estai.

„Tegul ateina pas mus dirbti ir estai. Rinka auga sparčiai, erdvės užteks. Dėl jų mūsų pardavimai nesumažės“, – situaciją vertino A.Virbalas.

Pasak „Hansabanko“ Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovo, valdybos pirmininko pavaduotojo Antano Danio naujas paslaugų tiekėjas visada naudingas vartotojams – rinkos dalyviai priversti pasitempti, be to, didelė konkurencija laiko ir palūkanų normą.

Pasirašydami vartojimo sutartis su užsienio bankais, anot A.Danio, klientai turėtų atidžiai perskaityti sąlygas – kartais papildomi mokesčiai nurodomi neaiškiai, sunkiau surandama papildoma informacija.