Pataisymai nustato naujus mokesčių dydžius, kuriuos reikės sumokėti už „trečio ar tolimesnio“ nekilnojamojo turto registraciją. Be to, visas pataisas reiktų suskirstyti į dvi grupes – juridiniams asmenims ir fiziniams asmenims.

Pirmoji pataisų grupė – nekilnojamojo turto kompanijos, antroji lies gyventojus, tarp jų ir spekuliantus. Pastaruosius galima suskirstyti į dar keturias grupes. Į kokią kategoriją ir kas į ją papuls priklauso nuo sandorio tipo ir nekilnojamojo turto eiliškumo.

Pirmoji kategorija: nekilnojamasis turtas atiduodamas giminėms. Šiuo atveju registracijos mokestis sudarys 0,5 proc. turto vertės, bet ne daugiau kaip tūkstantis latų.

Antroji kategorija: nekilnojamasis turtas parduodamas visiems kitiems asmenims (ne giminėms). Jeigu tai pirmas arba antras nekilnojamasis turtas, tokiu atveju teks sumokėti 2 proc. turto vertės, tačiau ne daugiau kaip 30 tūkst. latų. Jeigu įsigyjamas trečias, ketvirtas ir pan. nekilnojamasis turtas, mokestis bus 4 proc. be jokių apribojimų.

Trečioji kategorija: „nekilnojamojo turto dovanojimas ne giminėms“. Jeigu dovanojamas pirmas arba antras nekilnojamasis turtas, mokestis sudarys 3 proc., bet ne daugiau kaip 50 tūkst. latų. Jeigu tai trečias ir t.t. nekilnojamasis turtas, už dovaną teks susimokėti 6 proc. nuo turto vertės, kuri bus nustatoma pagal kadastrą arba sutartyje įrašytą sumą.

Ketvirtoji kategorija: hipotekos įrašai. Jeigu tai pirmas ar antras įrašas, mokestis bus 0,1 proc. nuo registruojamo turto vertės, tačiau ne daugiau tūkstančio latų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją