Dėl to dar turi apsispręsti pati Aplinkos ministerija pasitarusi su Žemės ūkio ministerija. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos jau yra gautas patvirtinimas, kad ji šiems bandymams neprieštarautų.

"Neturėdami šios patirties Lietuvoje negalėsime vertinti iš viso jokių genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), kurie gali būti auginami komerciniais tikslais be mūsų leidimo“, – ketvirtadienį po komiteto posėdžio DELFI sakė Aplinkos ministerijos Genetiškai modifikuotų organizmų skyriaus vedėjas Danius Lygis.

Jei šie bandymai bus atlikti, tai bus pirmasis oficialus atvejis Lietuvoje. Tačiau dar 1998 metais buvo aptiktas nelegalus mokslinis bandymas su genetiškai modifikuotais cukriniais runkeliais, kuris vėliau buvo uždraustas.

Genetiškai modifikuotus rapsus 11 metų moksliniais tikslais nori auginti viena Vokietijos bendrovė Žemdirbystės instituto Vėžaičių filiale.

Pranešama, kad su šiais modifikuotais rapsais bus atliekami bandymai siekiant, kad iš jų pagamintas aliejus turėtų daugiau nesočiųjų rūgščių. „Iš tų rapsų pagamintas aliejus panašėja į žuvų taukus“, – sakė D. Lygis.

Genetiškai modifikuotų produktų bandymai atliekami Baltarusijoje ir Lenkijoje, o latviai ir estai praneša tokių bandymų savo šalyse neatliekantys.

D. Lygis pabrėžė, kad Lietuvoje GMO importuojami nuo 1996 metų, o įstojus į ES, Bendrijoje leidžiamų tokių produktų įvežama dešimtys tūkstančių tonų.

Taip pat šalies ūkininkai gali auginti tas genetiškai modifikuotas kultūras, kurios yra patvirtintos ES, o atskiros šalies leidimas reikalingas tik norint joje atlikti mokslinius bandymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją