Dar mažiausiai 25.000 kv.m A ir B klasės biurų bus pasiūlyta iki 2008 m. pabaigos.

2006 m. A ir B klasės biuro patalpų pasiūla buvo mažiausia per paskutinius trejus metus: 2004 m. rinka pasipildė 47,000 kv.m modernaus biurų ploto, 2005 m. – 37,000 kv.m, o 2006 m. – 23,000 kv.m.

Esant gerokai didesniam biuro patalpų poreikiui, nei rinka galėjo pasiūlyti, 2007 m. pradžioje Vilniuje modernių biurų užimtumas pasiekė rekordines aukštumas. Šiuo metu rinkoje jau veikiančių A ir B klasės biurų užimtumas siekia 99%. Todėl šiuo metu kompanijai, norinčiai išsinuomoti patalpas jau veikiančiame verslo centre, yra beveik neįmanoma.

„Atsiradusį administracinių patalpų trūkumą rinkoje galime sieti su tuo, kad statytojai pastaruosius keletą metų prioritetine investavimo kryptimi laikė daugiabučių gyvenamųjų namų statybą: šis segmentas buvo ypač aktyvus, jame buvo pastebimas labai spartus kainų augimas ir didelė paklausa. Todėl nenuostabu, kad šį sritis buvo kur kas pelningesnė bei tuo pačiu pritraukė didžiąją dalį nekilnojamojo turto vystytojų lėšų,“ - sako UAB „Ober-Haus“ Nekilnojamasis turtas generalinio direktoriaus pavaduotojas Edvinas Malevskis.

Pasak E. Malevskio, susidariusi situacija, kai per pastaruosius metus naujų administracinių patalpų paklausa smarkiai išaugo, o pasiūlos beveik neliko, lėmė modernių biuro patalpų nuomos kainų kilimą: „Ober-Haus duomenimis, per 2006 metus A ir B klasės biurų nuoma pabrango 10-15%. Šiuo metu Vilniuje A klasės modernių biurų nuomos kaina svyruoja nuo 55 iki 65 litų už kvadratinį metrą, o B klasės – 40-50 litų,“- teigia „Ober-Haus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas E. Malevskis.

Didelę įtaką mažai 2006 m. biuro patalpų pasiūlai turėjo ir žema projektų vystymo sparta. Neretai verslo centrų atidarymo datos, dėl vienų ar kitų priežasčių, nukeliamos vėlesniam laikui. Dėl įvairiausių biurokratinių suvaržymų, ilgų derinimo procedūrų naujos statybos biuro pastatų vystymo laikotarpis gali trukti iki 3-4 metų (nuo žemės sklypo įsigijimo datos iki pastato atidarymo).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją