Tačiau bankininkai teigia dėl to grėsmių nematą. Tai esą normalus procesas, kuris paskolas gavusiems gyventojams suteikia galimybę labiau tenkinti kitus asmeninius ar šeimos poreikius. Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad sprogimo būsto paskolų rinkoje bus išvengta, jei bankai ir toliau laikysis palyginti liberalios politikos.

Įpročiai keičiasi

Tuo kad klientų įpročiai keičiasi, įsitikino SEB Vilniaus banko darbuotojai. Dar 2003 metais vidutinis suteiktos būsto paskolos terminas siekė 18 metų. Pastaruoju metu šis laikotarpis nuolat auga – 2006 metais ši kartelė buvo kilstelėta iki 29 metų. SEB Vilniaus banko ekspertai pripažįsta, kad tai nulėmė ne tik augantis būsto paskolų suteikimo laikotarpis, kuris šiuo metu jau pasiekė 40 metų ribą. Dalis gyventojų nusprendė, kad mėnesinės įmokos bankui – per didelės.

„Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai klientai prašo peržiūrėti paskolos sutartį. Žmonės, paėmę kreditus prieš kelerius metus ir susidūrę su problemomis jį grąžinti, galbūt pajuto tam tikrą įtampą“, – teigė SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento direktorė Deimantė Bareikienė.

Ji svarstė, kad dar prieš keletą metų paskolas imantys gyventojai baiminosi ilgesnį laiką likti skolingi. Mąstyta: geriau didžiąją dalį mėnesinio atlygio skirti paskolai grąžinti, kad tik kuo greičiau neliktų įsipareigojimų.

Tačiau būsto pirkėjai po truputį suvokia: geriau jau pagyventi su paskola kelerius metus ilgiau, nei žūtbūt stengtis išlaviruoti vis susiveržiant diržą. „Dėl to pratęsti terminą dažniausiai yra protingas pasirinkimas. Tai žmonėms suteikia galimybę jaustis patogiau, atidėti daugiau lėšų savo ar šeimos narių išlaidoms“, – aiškino D. Bareikienė.

Pasak jos, dažniausiai paskolų grąžinimo terminą nori pratęsti tie, kurie anksčiau ėmė paskolą trumpesniam laikotarpiui – iki 20 metų. D. Bareikienė svarstė, kad ši tendencija veikiausiai išryškėjo dėl to, kad vis daugiau banko klientų sužino apie tokią galimybę. Tačiau dėl to SEB Vilniaus banko ekspertė jokios grėsmės būsto paskolų rinkai neįžvelgia.

Stabdo paskolų grąžinimą

Kai kurių „Statybos ir architektūros“ šaltinių duomenimis, pastaruoju metu daugėja ne tik prašančiųjų pratęsti paskolos grąžinimo laikotarpį – esą gausėja bankų klientų, norinčių laikinai sustabdyti lėšų grąžinimą.

„Vadinamieji spekuliantai tikėjosi, kad nekilnojamojo turto kainos išaugs labiau. Kiti būsto pirkėjai tiksliai neįvertino savo finansinių galimybių. Dėl to pastaruoju metu ir padaugėjo norinčiųjų paskolas laikinai atidėti, gauti kreditai perskirstomi ilgesniam laikotarpiui“, – žurnalui „Statyba ir architektūra“ teigė nepanoręs būti įvardytas nekilnojamojo turto ekspertas.

Tiesa, bankai neigia, kad daugėja prašančiųjų laikinai sustabdyti paskolos grąžinimą. „Tokios tendencijos mes nepastebime“, – teigė SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento vadovė D. Bareikienė.

Šalies bankai teisinasi, kad norinčiųjų pasinaudoti paskolos grąžinimo atostogomis skaičius yra labai menkas. Tačiau tiksliai įvardyti jo negalėjo. „Tokių duomenų nerenkame. Kad ir kaip būtų, tokių klientų – vienetai“, – tikino „DnB Nord“ banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovas Raimondas Kutra.

„Hansabanko“ Būsto finansavimo departamento direktorė Žana Kovšova tvirtino, kad, palyginti su būsto paskolų skaičiumi, prašančiųjų kurį laiką sustabdyti jų grąžinimą nėra daug. „Banko klientai, jei reikia, pasinaudoja šia galimybe. Tačiau tai nėra masinis reiškinys“, – sakė Ž. Kovšova.

Bankininkai teigė, kad būsto paskolas leidžiama atidėti tiktai dėl svarių priežasčių: asmeniui netekus darbo, dėl vieno šeimos narių ligos ar mirties, kiek rečiau – pakeitus darbovietę, gimus vaikui ar laiku nespėjus baigti statybų.

Lems bankų politika

Ekspertai pabrėžia, kad liberali bankų teikiamos būsto paskolos politika buvo viena priežasčių, kodėl pastaraisiais metais nekilnojamojo turto rinka buvo tokia aktyvi, o gyvenamųjų patalpų kainos šovė į viršų. Jei bankai ir toliau laikysis tokios lanksčios pozicijos ir bus linkę tartis su sunkumų patiriančiais klientais, grėsmės paskolų rinkai esą neturėtų iškilti.

„Jei bankai nesutiktų peržiūrėti sutarčių, sprogimas galimas. Tokiu atveju nekilnojamojo turto rinkoje atsirastų daugiau parduodamo būsto, tai lemtų išaugusią pasiūlą – butų kainos staiga kristų. Tačiau toks scenarijus – menkai tikėtinas, nes bankai tuo nesuinteresuoti“, – teigė nekilnojamojo turto ekspertas.

Pensininkais pasitiki

SEB Vilniaus banke po truputį daugėja klientų, kurie būsto paskolas ima sulaukę net 50 ar daugiau metų. Prieš dvejus metus tokie asmenys sudarė 5 procentus, šiandien – jau 8 procentus visų paskolas gavusių asmenų.

„Įsitikinome, kad pensininkai – patikimi klientai. Čia nematome bėdos“, – tvirtino SEB Vilniaus banko atstovė D. Bareikienė. Didžiausią dalį tarp besiskolinančiųjų būstui SEB Vilniaus banke sudaro 30–31 metų amžiaus gyventojai. Beveik pusė būsto paskolas gavusių asmenų – 25–34 metų asmenys.