„Būsto kainų augimui nemažos įtakos turi infliacija, nes sąlygos skolintis išlieka palankios – t.y., pinigai yra pigūs. Pasiūla, nors ir gerokai padidėjo, atskirose kainų grupėse paklausą viršija vos 1,5 karto“, - bendrovės pranešime kainų augimo priežastis aiškina „Eikos“ rinkos analitikas Matas Macijauskas

„Eikos“ duomenimis, per vasarą net 40 proc. nukritę naujo būsto pardavimai grįžo į buvusį lygį. Jau gruodį naujo būsto pardavimai, lyginant su gegužės mėnesio pardavimais, kai buvo paskelbta apie euro neįvedimą, buvo didesni 5 proc. M. Macijauskas pabrėžia, kad, nepaisant pardavimų svyravimų pastarąjį pusmetį, naujo būsto kainos beveik nesikeitė.

Pasak „Eikos“ analitiko, pardavimų grįžimą į pradinį lygį, o vėliau – ir jų augimą, sąlygojo realus vidinės rinkos vartojimas, taip pat išlikusi naujo būsto paklausa. Pardavimų augimui įtakos turėjo ir nurimusi psichologinė įtampa dėl neva visuotinio kainų kritimo, kuri sužlugdė spekuliacinius lūkesčius.

„Eikos“ analitikas prognozuoja, kad naujo būsto pardavimai augs ir toliau. Šiemet jie turėtų padidėti 15 proc. – tai sietina su padidėsiančia pasiūla, augsiančia perkamąja galia bei su faktu, jog vis daugiau vystytojų siūlys butus su pilna apdaila.

Pereinamuoju laikotarpiu pirkėjai stengsis išnaudoti progą pirkti būstą su daline apdaila dabar, kad paskirstytų savo išlaidas keleriems metams. Pasak M. Macijausko, dėl to labiausiai turėtų išaugti ekonominės ir vidutinės klasės butų, ypač mažesnės kvadratūros paklausa, nes kylant būsto kainoms, pirkėjai nebegali įsigyti didesnės kvadratūros būsto.

Šiuo metu jau žinoma, kad kai kurių pagrindinių statybos medžiagų, kaip cemento, medienos ar akmens vatos kainos šiemet augs net iki 20 proc. Statybininkų atlyginimai taip pat didės, kas, „Eikos“ analitikų vertinimu, būsto savikainą kilstels dar 10 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją