"Galiu patvirtinti, kad naftos tiekimas „Družba“ naftotiekiu, einančiu į Lenkiją ir Vakarų Europos šalis, nutrauktas, - sakė A. Piebalgas. - Šiuo metu tikrinama informacija apie tai, kaip naftos tiekimo nutrūkimas atsiliepė naftotiekio atšakų, einančių į Slovakiją ir kitas pietrytines Europos šalis, darbui. Palaikome ryšį su oficialiais Lenkijos, Slovakijos, Vokietijos ir kitų šalių atstovais, kad nustatytume visus padarinius. Taip pat nusiunčiau Rusijai ir Baltarusijai prašymą pasiaiškinti".

ES energetikos komisaras pažymėjo, kad šiuo metu ES nėra kilusi energetinė krizė. Jei naftotiekiu nafta nebus tiekiama dar kelias dienas, ES šalys pasinaudos savo strateginėmis atsargomis.

Rusija: Baltarusija - vagia

Pirmadienį Rusijos valstybinė naftotiekius valdanti įmonė „Transneft“ pareiškė, kad Baltarusija vagia rusišką naftą iš naftotiekio „Družba“. Lenkijos naftos perdirbimo bendrovės anksčiau pranešė apie šiąnakt nutrūkusį rusiškos naftos tiekimą į šalį, rašo gazeta.ru.

„Baltarusija nuo sausio 6 dienos niekieno neperspėjusi pradėjo neteisėtai savintis naftą iš „Družbos“ vamzdyno, kuri teikiama Vakarų Europai“, – pranešė „Transneft“ prezidentas Semionas Vainštokas.

Jo teigimu, nuo sausio 6-osios Baltarusija pasisavino 79 tūkst. tonų naftos.

Rusijos energetikos ministerijos atstovas "Ria Novosti" tvirtino, kad derybos su Baltarusija dėl naftos gali atsinaujinti tik tuo atveju, jei Balatrusija atšauks, Rusijos nuomone, neteisėtai įvestus muitus rusiškos naftos tranzitui. Jis neatmetė, kad sprendimas dėl tokių derybų gali būti priimtas jau pirmadienio vakarą.

Energetikos ministerijos atstovas Andrejus Šaronovas pabrėžė, kad Baltarusija peržengė visas ribas, pradėjusi vogti naftą mainais už neteisėtai ir vienašališkai įvestą muitą jos tranzitui.

Baltarusija kaltinimus atmeta

Savo ruožtu Baltarusijos Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad šalis nebuvo nutraukusi naftos tiekimo trečiosioms šalims per savo teritoriją, praneša lenta.ru. Ministerijos spaudos atstovo tvirtinimu spaudimas Baltarusijos teritorijoje esančio naftotiekio „Družba“ pradžioje sumažėjo ne dėl Baltarusijos kaltės.

Pareigūnai pažymėjo, kad gruodžio 31 dieną Baltarusijoje buvo įvestas naftos muitinės dokumentų įforminimas, o to imtasi kaip atsako į Rusijos veiksmus, kai buvo padidinta eksportuojamos naftos kaina ir taip pažeista daugybė dvišalių ir daugiašalių susitarimų, pagal kuriuos muito mokestis neturi būti renkamas.

Vidaus reikalų ministerijos spaudos atstovas tvirtina, kad Baltarusijos vyriausybė buvo priversta imtis priemonių, siekdama išvengti ekonominių nuostolių bei energetinių resursų deficito, tačiau šių priemonių sąrašo jis nepateikė.

„PKN Orlen“ gamykla dirba

„PKN Orlen“ pranešime spaudai rašoma, kad nepaisant sutrikimų naftos tiekime, jų naftos perdirbimo gamykla Plocke dirba visu pajėgumu. Koncernas pabrėžia, kad jis pasirengęs be pertraukos aprūpinti gamyklą nafta. „PKN Orlen“ disponuoja savo operacinėmis naftos atsargomis, kurios yra sutelktos Plocko gamykloje bei IKS Solino olose. Be to, Koncernas ketina kreiptis į Lenkijos Ūkio Ministeriją – esant poreikiui - dėl privalomų naftos rezervų panaudojimo, kas leistų dirbti be sutrikimų 80 dienų.

„PKN Orlen“ pabrėžia, kad yra galimybė pilnai aprūpinti Lenkijos naftos perdirbimo įmones per Naftoport terminalą. Koncernas taip pat imasi veiksmų užtikrinančių potencialų naftos tiekimą jūros keliu.

„PKN Orlen“ prognozuoja, kad dabartiniai naftos tiekimo sutrikimai neturės įtakos mažmeninėms degalų kainoms.

Naktį iš sausio 7 į 8 dieną buvo nutrauktas rusiškos naftos tiekimas naftotiekiu „Družba“, einančiu per Baltarusiją į Lenkiją ir Vokietiją. Informaciją apie tiekimo nutraukimą patvirtino ir Lenkijos ekonomikos ministerija, praneša lenta.ru.

Lenkijos naftotiekių operatorius PERN pareikalavo Baltarusijos paaiškinti naftos tiekimo nutraukimo priežastis, tačiau atsakymo kol kas nesulaukė. Kompanijos spaudos atstovas pareiškė, kad kol kas neaišku, kodėl nutrauktas tiekimas ir kada jis bus vėl atnaujintas.

PERN atstovas Tomaszas Zakrevskis, kurį cituoja gazeta.ru, tvirtina, kad praėjusią naktį buvo „tam tikrų problemų“, bet kol kas aišku tik tiek, kad „Družba“ vamzdynu nafta į Lenkiją nebeteka.

„Nežinia, nei kodėl naftos tiekimas nutrauktas, nei kada jis bus atnaujintas“, – T. Zakrevskis.

„Belneftechim“ atstovai žurnalistams pasiūlė visais klausimais apie „Družbą“ kreiptis į „Transneft“.

Sausio 3 dieną Baltarusijos premjeras Sergejus Sidorskis pareiškė, kad už naftos transportavimą per Baltarusiją jai priklausančiu naftotiekiu bus imami muito mokesčiai – 45 doleriai už toną kuro. Rusijos ekonominio vystymosi ir prekybos ministerija oficialiai pareikalavo, kad Baltarusija atšauktų įvestą muito mokestį.

Naftotiekis „Družba“ pradėtas eksploatuoti 1964 metais ir yra didžiausia vamzdynų sistema pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją