Remiantis tyrimo rezultatais, kuriuos pateikė Rusijos dienraštis „Kommersant“, nekilnojamo turto kainos Baltijos šalyse auga itin sparčiai. Pirmoje vietoje atsidūrusioje Rygoje per pastaruosius metus jos išaugo 39,2 proc. Tiesa, anksčiau būta dar įspūdingesnio augimo – pernai kainų šuolis sudarė 65,9 proc.

Vilnius, kuriame būstai, lyginant su 2005 metų pabaiga, pabrango maždaug 15 proc., ekspertų sudarytame reitinge užėmė tik ketvirtą vietą. Nekilnojamojo turto brangimą analitikai susiejo su viltimis jau 2007 metais įsivesti eurą.

Lietuvos sostinę aplenkė Bulgarija (19 proc.), kur kainų augimas pastaruoju metu sulėtėjo trečdaliu. Manoma, kad būstų kainas į viršų čia kelia europiečiai, norintys įsigyti nekilnojamojo turto prie jūros būsimoje Europos Sąjungos narėje.

Trečioje vietoje atsidūrė Danija (17,8 proc.). Į dešimtuką taip pat pakliuvo Estija, Airija, Norvegija, Belgija ir Graikija. Antrajame dešimtuke rikiuojasi šalys, kuriose nekilnojamasis turtas brango 6-10 proc.: Kanada, Ispanija, Švedija, Prancūzija, Naujoji Zelandija, Didžioji Britanija, Australija, Singapūras, Indonezija ir Suomija.

JAV būsto kainos per pastaruosius metus paaugo 7 proc. – gerokai mažiau nei 2005-aisiais.

„Knight Frank“ nustatė, kad šiemet nekilnojamasis turtas kai kurios teritorijose atpigo. Vengrijoje kainos smuktelėjo 1 proc., Portugalijoje – 1,2 proc., Japonijoje – 2,2 proc., Honkonge – 2,6 proc., Vokietijoje – 3 proc. Ekspertai tai aiškina sumažėjusia paklausa ir palyginti prasta statybų kokybe.

Tuo tarpu Honkonge, manoma, kainos koreguojamos po ankstesnio itin spartaus jų didėjimo, kai buvo užfiksuotas net 20 proc. augimas.

Tradicinis pasaulinis būsto kainų tyrimas buvo atliekamas 32 šalyse. Jo metu buvo tiriama, kaip pasikeitė kainos per metus – nuo 2005-ųjų pabaigos iki 2006-ųjų rudens.

Tyrime dalyvavusiose šalyse būsto kainos vidutiniškai ūgtelėjo 8,4 proc. – 2,3 proc. mažiau nei per ankstesnį periodą. Ekspertų tvirtinimu, kitąmet nekilnojamasis turtas toliau brangs, bet ne taip sparčiai, kaip iki šiol.

Tiesa, tyrime neminima Rusija, kurios didžiuosiuose miestuose – Maskvoje ir Sankt Peterburge – matomas itin spartus būsto kainų augimas – toks, kokio, anot „Kommersant“, šio reitingo lyderiai net nesapnavo. Be to, kai kuriose šalyse buvo stebimos tik sostinėse esančio nekilnojamojo turto kainos, o kitose atsižvelgta į visą teritoriją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją